Hlavní obsah

Tipy na víkend: Neckyáda, Slavnosti kaše, piva a kutnohorské stříbření

Novinky, Lucie Poštolková

O víkendu nebude o legraci nouze. Můžete se vydat soutěžit na Neckyádu do Železného Brodu, pivní slavnosti proběhnou na pražské Ladronce, v Havlíčkově Brodu, Žďáru nad Sázavou a Humpolci. Pokud dáváte přednost vínu, jeďte na jižní Moravu do Otevřených sklepů. Historické slavnosti se konají v Kutné Hoře - Královské stříbření a v Horažďovicích - Slavnosti kaše.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Jaká plavidla si připraví soutěžící na Neckyádu v Železném Brodě?

Článek
Praha

Festival na pražských ostrovech zahájí 21. června Klubová noc

Nejrozsáhlejší festival v jeho devítileté historii slibují pořadatelé letošní akce United Islands, která od čtvrtka do neděle nabídne deset scén s více než 200 hudebními projekty z jednadvaceti zemí. Festival, který se koná na pražských ostrovech - Slovanském, Dětském, Střeleckém a na Kampě, zahájí 21. června ve 26 pražských klubech Klubová noc. Vstup je tradičně zdarma.

Klubovou noc odstartuje koncert v Nosticově paláci, který při té příležitosti otevře toto sídlo ministerstva kultury pro veřejnost. Zahrají kapely Luno a Lanugo. Program na Střeleckém ostrově v pátek nabídne například experimentátory Sofa Surfers nebo Fuel Fandango ze Španělska. V sobotu pak estonskou indie kapelu Roovel Oobik, švédské Baron Bane nebo objev britské alternativní scény O. Children. Závěr na hlavní scéně roztančí producentské duo Kraak & Smaak v kompletní koncertní sestavě s živou kapelou.

Kampa potěší fanoušky rozmanitými podobami world music. Představí se zde mimo jiné ukrajinští Dislocados. Další scéna na Střeleckém ostrově nabídne irskou zpěvačkou Gemmu Hayesovou nebo ukrajinskou hipsterskou dvojici Zapaska. Více informací zde.

Pivní festival na Ladronce

V sobotu vezměte děti i tatínky na Ladronku. Pro děti připravili v pražském parku zábavný rodinný piknik, na kterém od 12 hodin vystoupí Michal Nesvadba se svou kouzelnou školkou. Tatínkové a milovníci piva ocení dvacet druhů piv a delikatesy z grilu. Ochutnáte například Starobrno, Zlatopramen, Krušovice, Hostan, Loun, Březňák a další. Podrobnosti najdete zde.

Poslední zvonění na bobové dráze

V neděli se na bobové dráze na Proseku koná Poslední zvonění. Připraveny jsou netradiční soutěže a hry s prázdninovou tématikou. České děti si také poprvé vyzkouší novou hru Makedo, z této neobvyklé skládačky mohou postavit letadlo, dům i hrad. Ve spolupráci s cyklocentrem pro ně bude postavena i překážková cyklodráha. Děti budou překonávat řeku na chůdách, slézat horolezeckou stěnu a další prolézačky, skákat přes ostrovy a lovit rybičky. Stezku odvahy zažijí v černém tunelu a obratnost otestují při běhu v pytlích, vrhu oštěpem a mnoha dalších úkolech. Odměnou pro děti bude jedna jízda na bobové dráze zdarma. Více najdete zde.

Otevřené Jižní zahrady Pražského hradu

Od středy se můžete procházet nebo randit po Jižních zahradách Pražského hradu. Zahrady prošly náročnou rekonstrukcí a otevírají se v podobě, v jaké byly v letech 1920 – 1929 vybudovány architektem Josipem Plečnikem. Pro veřejnost je vstup zdarma.

Klementinum doporučí nejzajímavější knihy pro děti

Ve čtvrtek se ve Výstavním sále Galerie Klementinum koná přednáška na téma Knížky, kterým žádné dítě neodolá - Podoby současné české knihy pro děti a mládež. Básník, překladatel, spisovatel a vysokoškolský učitel Radek Malý představí to nejzajímavější ze současné české literatury pro děti z hlediska literární kvality. Vstupné je volné.

Středočeský kraj

XXI. Královské stříbření Kutné Hory

V sobotu zavítá do Kutné Hory král Václav IV. v rámci akce Královské stříbření Kutné Hory. Před chrámem jej podaní mohou přivítat po 10. hodině. V 11 hodin začnou vzdávat králi a jeho choti Žofii hold rytíři i horníci. Následuje jarmark, ve 14.30 vypuknou rytířské souboje na kolbišti. Nebudou chybět kejklíři, středověká hudba, Dvorská slavnost o svatojánské noci zakončené ohňostrojem. Kompletní program najdete zde.

Výstava vín Šampionů

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře představí v sobotu výstavu vín Šampionů. Od 11 do 18 hodin si návštěvníci mohou prohlédnout produkci českých vín a moravských vinic. Více najdete zde.

Nová stezka Pod stromy

V bezprostřední blízkosti zámku Konopiště, přímo v zámeckém parku, otevřel státní podnik Lesy ČR zcela novou naučnou stezku nazvanou „Pod stromy.“ Během příjemné procházky na dvou a půl kilometru dlouhé trase vedoucí konopišťským parkem se děti, školní kolektivy, ale i dospělí na ilustrovaných obrazových tabulích podrobně seznámí s celkem jedenácti stromy, které rostou nejen v zámeckém parku, ale také v našich lesích. Nejmenší návštěvníky naučnou stezkou provede pohádková postava – skřítek Konopišťák.

Začátek stezky se nachází u hráze Zámeckého rybníka, dále prochází kolem vstupu do Růžové zahrady, odkud vede doprava a v kopci za zahradou odbočuje na lesní cestu vedoucí nad přírodním divadlem. Stezka pak pozvolna stoupá až k dřevěnému altánu na Tuškově. Konec stezky je u odbočky na Šibemu, vzdálené jen půl kilometru od zámku.

Jihočeský kraj

Stezka přes rašeliniště a Areál lesních her – dvě nové atrakce na Šumavě

Lepší dárek si snad děti, které vyrazí letos v létě na Šumavu, ani nemohly přát. Správci šumavské rezervace pro děti i dospělé připravili dvě zbrusu nové atrakce. Od konce května je u Soumarského mostu otevřena naučná stezka Soumarské rašeliniště, ve Stožci může každý navštívit Areál lesních her (celý článek).

Plzeňský kraj

Slavnosti kaše

V pátek začínají v Horažďovicích Slavnosti kaše. Ve středověkém duchu se ponese tradiční městská slavnost, na které budou soutěžit od 17 hodin jedlíci v pojídání kaše a zároveň bude probíhat soutěž osmi minipivovarů. Bude přítomna mistryně republiky v pití "tupláku" na čas, se kterou si bude možné změřit síly. Hlavní program bude probíhat v sobotu, kdy se centrem města projde historický průvod. Děti se mohou těšit na divadelní představení, pohádky, bubenickou show a další. Celý den končí koncertem Báry Basikové a ohňostrojem. Podrobnější program najdete zde.

Otevřou se brány hradu Přimda

V sobotu se otevře hrad Přimda. Otevřeno bude až do září každý den kromě pondělí od 10 do 16 hodin, poslední prohlídka začíná v 15:30 a trvá 40 minut. Podrobnější informace najdete zde.

Nové prohlídky na hradě Kašperk 

Po sedmi letech připravil šumavský hrad Kašperk nové prohlídky. Jeden prohlídkový okruh bude zaměřen na stavbu hradu a druhý na vývoj podoby hradu a život na hradě. Současná podoba hradu s palácem v podobě torza, holými interiéry věží, narušeným prstencem hradeb s již přistavěným purkrabstvím, by při troše fantazie mohla připomínat stav hradu na konci 15. století, kdy po velkém požáru došlo k zásadní přestavbě a dobudování hradu.

Kašperk je první hrad, kde přímo před zraky návštěvníků ožije středověká komnata. V západní věži, v podlaží, kde kdysi bývala tzv. roubená komora, čeká návštěvníky velké překvapení. Dnes je místnost prázdná. Ovšem díky citlivému využití moderní audio vizuální techniky se turisté najednou ocitnou uprostřed vybavené místnosti v době Karla IV. Budou tak očitými svědky její stavby, vybavení nábytkem, kamny apod. a nakonec také jejího zániku. V další místnosti západní věže se návštěvníci pomocí této techniky stanou očitými svědky stavby krovu střechy hradního paláce, který na Kašperku již několik set let není. Další podrobnosti najdete zde.

Karlovarský kraj

Krásné Krásno uprostřed nádherné přírody západních Čech

Půvabná západočeská obec Krásno je středobodem pro výlety do okolí. Hlavním tahákem je její kamenná spirálovitá rozhledna, tyčící se do výše 25 metrů. Základna je široká 11 metrů, terasa na vrcholu má průměr tři metry. Stavitelé se údajně nechali inspirovat babylonskou věží, u nás dílo nemá obdoby (celý článek).

Ústecký kraj

S milovníkem žen Casanovou na zámku v Duchcově

Na zámku v Duchcově si připravili zajímavý program, při kterém se budou zapalovat lýtka asi všem. Jak milostně ladí zámecká společnost ve společnosti Giacoma Casanovy, jak se rodí letní lásky a na co všechno si dělá zálusk slavný milovník žen, představí na nočních oživených prohlídkách Divadlo V Pytli v neděli. Na prohlídky od 19., 20. a 21. hodin se dopředu rezervujte v dopoledních hodinách na 417 835 301 nebo 417 835 321. Bližší informace najdete zde.

Liberecký kraj

Magická noc zámecké kaple na Sychrově

Zámecká kaple na zámku Sychrov se v sobotu večer ponoří do Magické noci. Od 21 hodin tam začíná koncert Zdeny Kloubové (soprán), Zuzany Němečkové (varhany) a Petra Přibyla (viola). Trio zahraje díla velikánů, jako jsou J. S. Bach, G. P. Telemann, Schubert, Schumann a Antonín Dvořák. Více najdete zde.

Neckyáda Železný Brod

V sobotu se vydejte do Železného Brodu na Neckyádu. Zápis začne v 9 hodin u lávky, Od 10 hodin se můžete těšit na různá plavidla. Výherci se mohou těšit na odměny v podobě sudu piva, volných vstupenek do kina a divadla či na sezónní vstup na Městské koupaliště. Letošní "Neckyáda" bude obohacena kulturním programem skupiny Fernandez a občerstvením. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Svatojánský bál

V Jičíně se koná v sobotu Svatojánský bál. Do Valdštejnské lodžie budou puštěni zájemci jen v historických fantaskních kostýmech se svíčkou. Akce začíná v 19 hodin. Více najdete zde.

Rychnovské dřevořezání

V Rychnově nad Kněžnou probíhá Rychnovské dřevořezání, na kterém si návštěvníci mohou nejen prohlédnout umělecké opracovávání dřeva, ale také využít doprovodných netradičních prohlídek hradu. V neděli proběhne slavnostní zakončení programu s country skupinou Alamba, vystoupí pěvecký sbor Campanula, na programu budou lukostřelecké kratochvíle a další. Kompletní program najdete zde.

Pardubický kraj

Smetanova Litomyšl s Jaromírem Nohavicou

V Litomyšli probíhá hudební festival Smetanova Litomyšl. Na zámeckém nádvoří vystoupí v sobotu od 21 hodin písničkář, textař, překladatel a libretista Jaromír Nohavica. Pokud sem budete mít cestu, nevynechejte prohlídku voskového Srdce Václava Havla, které je přístupné každý den mezi 10. a 18. hodinou na nádvoří zámeckého pivovaru, kde probíhá zároveň výstava fotografií Oldřich Škácha: Václav Havel navždy. Více najdete zde.

Svátky dřeva

Od pátku do neděle budou mít v Žamberku napilno. Konají se tam Svátky dřeva, na kterých si budete moct prohlédnout práci řezbářů, dřevorubců, včelařů, svíčkařů, ale také hudební vystoupení Fošna fest, taneční ukázky a různé soutěže. Podrobnější program najdete zde.

Parní víkend v Rosicích

O víkendu mezi 10. a 17. hodinou proběhne šestý ročník parního víkendu v Muzeu Rosice. Návštěvníci se mohou těšit na oblíbenou výstavu parních kotlů, strojů a stroječků od různých vystavovatelů z celé ČR. Uvidí také zařízení na páru v chodu, malou železnici s parním pohonem s možností svezení dětí. Připraveny jsou také jízdy historických vlaků do Slatiňan. Více informací najdete zde.

Vysočina

Pivní slavnosti

Pokud si najdete abstinujícího řidiče, zvládnete o víkendu hned troje pivní slavnosti. Pivo poteče proudem v sobotu v Havlíčkově Brodu a ve Žďáru nad Sázavou, Humpolec ožije pivařskou akcí v pátek a sobotu.

Havlíčkobrodští si pozvali skupiny Rebelka, Polenský Big Band, Fortuna nebo Šatlava, které vystoupí přímo v centru města. Kolem 14. hodiny na Havlíčkově náměstí zaparkuje dvacítka historických motocyklů Čechie. Více najdete zde.

Od 9 do 21 hodin se ve Žďáru na Havlíčkově náměstí představí nejmenší pivovary a pivovárky z Čech, Anglie, či USA. Ochutnávat budete moci pšeničná, ochucená, nefiltrovaná i kvasnicová piva.

V Humpolci se pivní slavnosti podobají hudebnímu festivalu, vystoupí tam Sto zvířat, Kašpárek v rohlíku, Mandrage, Tomáš Klus, No Name a další. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Zámek Lešná chystá noční prohlídky spojené s detektivkou

Muzeum regionu Valašsko připravilo na zámku Lešná u Valašského Meziříčí noční hrané prohlídky. V historických interiérech se odehraje detektivní příběh podle povídky Agathy Christie. Neobjasněné záhady budou moci návštěvníci zámku řešit několik sobotních nocí.

Návštěvníci se setkají s postavou slečny Marplové, všímavé anglické dámy a znalkyně lidských povah s bystrým úsudkem, která se stala ústřední hrdinkou románů Agathy Christie. V zámku Lešná se bude rozplétat případ otravy jídlem. V zámecké jídelně zasednou k prostřenému stolu tři lidé a všichni dostanou po večeři zažívací potíže. Dva se zotaví, jeden zemře.

Představení se budou konat vždy ve 20:00, 21:00 a ve 22:00. Premiérové představení se odehraje 23. června, další 14. července, 4. a 25. srpna, derniéra bude 8. září. Na noční prohlídky je třeba se předem objednat.

Kostnice pod brněnským kostelem sv. Jakuba se otevírá veřejnosti

Kromě Mincmistrovského sklepa u Nové radnice a Labyrintu pod Zelným trhem budou moci od pátku 22. června návštěvníci Brna sestoupit také do Kostnice pod kostelem svatého Jakuba. Zpřístupněn tak bude třetí komplex opraveného brněnského podzemí (celý článek).

Brno turistům zpřístupní čtveřici chrámů

Turistické informační centrum města Brna zpřístupní vybrané katedrály a kostely veřejnosti. Návštěvníky s prostředím chrámů seznámí profesionální průvodci, Brňanům se otevřou brány například v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově (celý článek).

Otevřené sklepy

O víkendu se otevřou sklepy ve vinařských obcích Březí a Dolní Dunajovice. Na první přehlídce se představí sedm vinařů z Březí a deset z Dolních Dunajovic, a to v sobotu od 10 do 19 hod., v neděli od 10 do 16 hod. V nedělním vstupném za 400 korun je zahrnuta sklenička, kupóny ve výši dvakrát 100 korun a degustace více jak 100 vzorků vína. Otevřené sklepy doplní i kulturní program – v Březí probíhají v uvedeném termínu Jánské hody a v Dolních Dunajovicích se můžete těšit na První taneční zábavu. Vstupné na oba dva dny činí 600 Kč na místě, 500 Kč v předprodeji. Více najdete zde.

Ochutnat dobré víno a nasát atmosféru můžete také v neděli na VIII. ročníku Dne otevřených sklepů v Novém Poddvorově. Příznivci a milovníci vína budou mít možnost ochutnat víno přímo od vinařů a zhodnotit jejich produkci. Začátek akce je v 10 hodin. K poslechu hraje cimbálová muzika. Více najdete zde.

V neděli se můžete vydat také do sklepa ve vesnici Nechory, kde se otevře 20 sklepů vinařů z Průšánek, Nechor, Moravského Žižkova nebo Čejkovic, kteří mají své vinice nad Nechorami. Do sklepů lze zavítat mezi 10. a 18. hodinou. Po ukončení je připraven kulturní program s cimbálovou muzikou a koštem vín s večerní vinotékou v obecním sklepě. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Z pohádky do pohádky

Na zámku Náměšť na Hané se v sobotu podívají návštěvníci do pohádky. Večerní pohádkové prohlídky zavítají do pohádky Nesmrtelná teta, Lotrando a Zubejda, Císařovy nové šaty a další. Dopředu je nutné se objednat na telefonu 585 952 184. Bližší informace najdete zde.

Svatojánský běh 

V neděli se v Prostějově poběží Svatojánský běh v parkovém krosu. Akce se koná v Kolářových sadech, kde od 17 hodin vyběhnou rodiče s dětmi na 500 metrů, nejmladší žactvo (hoši dívky) ročník 2002 a mladší 500 m. Deset minut poté vybíhá mladší žactvo (hoši, dívky) ročník 2000 - 2001 na 1000 m a starší žákyně ročník 1998 - 1999 na 1000 m. V 17:45 vybíhají starší žáci ročník 1998 - 1999 na 2200 m, dorostenky ročník 1992 - 1997 na 2200 m a ženy na 2200 m.

Poslední startují v 18 hodin dorostenci ročník 1992 - 1997 na 3300 m, muži na 5500 m a veteráni ročník 1972 a starší 3300 m 18:00 hod. Přihlášky lze získat na místě v den závodu při prezentaci. V případě většího počtu přihlášených si pořadatelé vyhrazují právo rozdělení kategorií. Další podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Holešovská Regata 2012 odtajnila program, finále opět obstará přejezd vodní lávky

Dlouho očekávaná chvíle je tady. Agentura Velryba, která 23. června pořádá Holešovskou Regatu 2012 spolu s MKS Holešov, zveřejnila časový plán tohoto rodinného festivalu (celý článek).

Multižánrový festival Valašský špalíček slaví 30. výročí

Multižánrový festival Valašský špalíček se ve Valašském Meziříčí pořádá už úctyhodných třicet let. Není to sice žádný „stařík“, ale právem se řadí mezi nejstarší festivaly v České republice. Letošní ročník proběhne ve dnech 21. – 23. června a dramaturgové jej pojali ve velkém stylu (celý článek).

Karlovská padesátka aneb Výlet za valašským frgálem

Příjemnou příležitost na rodinný výlet nabízí Letní karlovská padesátka – tradiční turistický pochod, který 23. června pořádá Resort Valachy ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Pro turisty bude opět vytyčeno několik tras v délce 10 až 50 kilometrů, z nichž jedna je svou délkou a nenáročným profilem vhodná i pro malé výletníky nebo rodiče s kočárky či krosnami (celý článek).

Moravskoslezský kraj

V Krnově se uskuteční česko-polský orientační běh

Krnovské občany čeká velká podívaná. V Krnově se připravuje desátý ročník česko-polského orientačního běhu SKOL CUP 2012. Ten se uskuteční v sobotu 23. června 2012 (celý článek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám