Hlavní obsah

Král ze Stonehenge byl údajně alpský lučištník

Novinky, Rostislav Matulík, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Na budování megalitického objektu ve Stonehenge, jedné z nejstarších britských památek, se možná podíleli předci dnešních Švýcarů nebo Germánů. Nevylučují to archeologové, kteří studují ostatky zámožného lučištníka, nalezené loni v hrobě starém 4000 let poblíž tohoto místa.

Foto: Marcel Vašut

Zatmění Slunce z Hradiska

Článek

Odborníci oznámili, že tento velmož pocházel z Alp, pravděpodobně z území nynějšího Švýcarska, Německa nebo Rakouska.

"Objev potvrzuje existenci rozsáhlé evropské obchodní sítě v rané době bronzové," prohlásil archeolog Andrew Fitzpatrick. Hrob byl odkryt v květnu ve vzdálenosti asi pět kilometrů od tajemného kultovního centra. Kromě ostatků v něm archeologové objevili stovku předmětů, mezi nimi zlaté náušnice, měděné nože a keramiku, což pohřbenému vysloužilo v médiích označení za "krále".

Nejbohatší hrob z doby bronzové

Střízlivější archeologové upozorňují na nález osmi pazourkových hrotů a nátepníků, kvůli nimž se kloní spíše k označení "amesburský lučištník". Vědci mají za to, že tento nejstarší známý hrob v Británii, který pochází z období okolo roku 2300 př. n. l., je nejbohatší nalezený hrob z rané doby bronzové v Evropě. Předměty většinou pocházejí z dnešního Španělska a Francie.

Mrtvý vyrostl v Alpách

Testy zubní skloviny nicméně prokázaly, že se tento muž narodil a vyrostl v Alpách. "V různých částech světa se na zubech vytvářejí různé poměry izotopů kyslíku a právě poměr, který byl zjištěn na tomto chrupu dokazuje, že jde o někoho z Alp," řekl archeolog Tony Trueman. "Není vyloučeno, že přinesl do Británie znalost zpracování kovů a umožnil postoupit dále za dobu kamennou," dodal. Muž zesnul ve věku mezi 35 a 45 lety a poblíž hrobu byla nalezena kostra jeho mladšího příbuzného, zřejmě syna.

Stonehenge

Předkeltský megalitický kromlech neboli kruhový objekt je tvořen dvacetitunovými kameny. Leží poblíž anglického města Salisbury a byl postaven mezi lety 3000 a 1600 př. n. l.

Reklama

Výběr článků

Načítám