Hlavní obsah

Korfu: Více než tři sta slunečných dní v roce a vesnice duchů

Odjet na dovolenou a místo chytání bronzu marně vyhlížet slunce schované za mraky je k vzteku. Na Korfu se vám ale něco takového nejspíš nestane, drží si totiž úctyhodnou statistiku slunečných dnů – do roka jich je více než tři sta. Teploty, které se i v letních měsících pohybují maximálně okolo příjemné třicítky, vás zase nepoloží na lopatky. Můžete tak naplno poznávat stále zelený ostrov, který je označovaný za smaragd Středomoří.

Článek

Ostrov Korfu, často označovaný i jako Kerkyra, je nejsevernější a prý také nejchladnější z Jónských ostrovů. „Výraz nejchladnější je ale nutné brát s nadsázkou, protože teploty se tu drží okolo třicítky a sezóna trvá od dubna do konce října,“ podotýká k tomu delegát.

O Korfu se říká, že připomíná Řecko ze všech ostrovů nejméně a první, co tady návštěvníka ohromí, je nekonečná zeleň. Hlubokým lesům i několika milionům olivovníků se tady daří díky příznivému klimatu a ostrov tak zeleně září po celý rok. „Označení smaragd Středozemí má určitě svoje opodstatnění,“ přikyvují turisté. Mírné jihovýchodní proudění se dostane i do těch nejskrytějších koutů a návštěvníci ostrova ani nepotřebují klimatizaci, stačí jen otevřít okno.

Vesnice duchů

Ve vnitrozemí mezi nekonečnými hektary nikým neobdělávaných vinic leží vesnička Palea Períthia, respektive její ruiny. „Dá se říci, že v 60. letech padla za oběť rozmáhajícímu se turistickému ruchu,“ říká k tomu zdejší historik. Obyvatelé odsud začali odcházet do turistických letovisek na pobřeží za snazším výdělkem a vesnička je od té doby bez stálých obyvatel.

V létě tady funguje alespoň taverna s občerstvením. „V současnosti sem totiž začínají jezdit turisté, aby si vesnici duchů a ruiny kdysi útulných domků prohlédli na vlastní oči. Kvůli turismu se kdysi tahle výborná vinařská oblast vylidnila a teď se sem na to turisté jezdí koukat,“ krčí rameny obsluha taverny. „Uznejte, že je to trochu paradox.“

Ostrov císařovny Sissi
Alžběta Bavorská, známější pod jménem Sissi, si na Korfu nechala vybudovat nádherný zámek, kam utíkala před klevetami a pomluvami císařského dvora a také před bolestnou skutečností, že její muž – císař František Josef I. – nebyl právě symbolem věrnosti. Na jeho avantýry zapomínala uprostřed krásné přírody Korfu na zámku Achilleion, který je dnes vděčným cílem desítek tisíc turistů ročně.

Itálie na obzoru!

Nejvyšším vrcholem Korfu je hora Pantokrator. Tedy hora – se svými 906 metry nadmořské výšky spíše kopec. Ale výhled z něj i přesto nemá chybu! Vidět z něj můžete pobřeží nedaleké Albánie i pevninské Řecko. Na dohled jsou i ostrůvky Parga a Paxos. „A při dobrých povětrnostních podmínkách je možné, že v dálce uvidíte i italské pobřeží,“ upozorňuje delegát. „Vidět je spodek „kramfleku“ boty Apeninského poloostrova – oblast okolo Otranta.“

Stovky kilometrů pláží

Obvod celého ostrova má skutečně více než 200 kilometrů. Pláží je tu nepočítaně – ať už těch známých a plných turistů, nebo malých plážiček, kam je možné se dostat jen po moři. „Ty jsou hlavně na severozápadě. Jižní část Korfu je skalnatá méně a pláže jsou tu schůdnější, ideální pro rodiny s dětmi,“ dozvíte se z informační brožury.

Nejznámější a nezobrazovanější pláží je Agios Georgios – půlkruhová písečná pláž svažující se do tyrkysové zátoky. Pozornost si zaslouží ale i pláž Sidari ležící kousek dál na sever. Ve vrcholné sezóně bývá dost plná, na druhou stranu ale poskytuje ideální prostředí pro ty, kteří se rádi potápějí. „Skalisek, jeskyněk a tajemných tůní je tady dostatek,“ podotýká k tomu jeden z návštěvníků.

Hlavní město pod vlivem Benátek

Na Korfu se určitě vyplatí vyrazit i do stejnojmenného hlavního města. Od roku 2007 dokonce figuruje na seznamu UNESCO. „Nejstarší zachované části pocházejí z přelomu osmého a sedmého století před Kristem,“ doplňuje k tomu průvodce. Několik staletí byla Kerkyra pod nadvládou Benátčanů a jejich vliv je patrný ještě dnes.

Příkladem toho je třeba bývalá bašta, která dominuje celému městu, La Serenissima. Kulturně založené návštěvníky zase potěší bezpočet kulturních akcí během léta. Kerkyra je rozhodně městem, kvůli kterému se vyplatí na chvíli opustit klidný relaxační stereotyp místních pláží a vydat se za poznáním.

Kam na Korfu na výlet?
Vodní park Až vás omrzí šplouchání moře a koupání na „klasické“ pláži, zajeďte si do letoviska Archávi, kde je populární vodní park Hydropolis. Skluzavky, tobogány, několik bazénů, vířivky, vodní hřiby a spousta dalších atrakcí, které vás nenechají v klidu.
Klášter VlachernaPodle jedné ankety prý na Korfu neexistuje fotografovanější místo než klášter Vlacherna. Bílá stavba na ostrůvku uprostřed mořských vln ke zmáčknutí spouště fotoaparátu nevýslovně láká. Dojít až ke klášteru můžete po úzké cestě, která ho s pevninou spojuje.
Paxos a AntipaxosTyhle dva ostrůvky jsou Korfu na dohled a denně sem vyrážejí lodě plné výletníků. I tady je spousta míst opředena bájemi a legendami, k jejichž vymýšlení inspiruje členité pobřeží ostrova. V hlavním městě ostrovu Paxos pak můžete nakoupit suvenýry.

Doporučujeme k přečtení:

Přečtěte si i další články - o dovolené na luxusní lodi, věštírně mrtvých, výrobě olivového oleje nebo ostrově Mykonos. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Korfu

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Korfu:

Moderní hotel leží přímo na pláži s pozvolným vstupem do moře. K dispozici je i sladkovodní bazén a rozlehlá zahrada. Ideální pro rodiny s dětmi.

Klidné ubytování v soukromí apartmánů obklopených zahradou, ve vedlejším objektu k dispozici bazén s pool barem. Pláž jen 150 metrů.

Čtyřhvězdičkový hotel leží v zahradě, která přímo navazuje na jednu z pláží v letovisku Dassia, které se pyšní Modrou vlajkou za čistotu pláží.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Který z těchto ostrovů vás láká nejvíc?
Santorini
30,1 %
Korfu
36,9 %
Kréta
8,8 %
Zakynthos
11,4 %
Mykonos
2,8 %
Rhodos
10 %
Celkem hlasovalo 569 čtenářů.

Korfu jako ostrov mytických Fajáků

O tom, který z řeckých ostrovů je ten, na kterém podle řecké mytologie žil národ Fajáků, se dodnes vedou spory. Nicméně někteří historikové prosazují myšlenku, že tím ostrovem je jednoznačně Korfu. Jiní proti tomu neméně hlasitě protestují.

Ať už to je s přesným určením ostrova jakkoli, vykresluje řecká mytologie Fajáky jako bezstarostný národ, kterému život neztrpčovaly války ani mezilidské konflikty. Pro všeobecný klid prý žili v naprosté izolaci, a cizinci se tak do jejich blízkosti dostali jen málokdy.

Podle jedné z bájí tady vlídně přijali Argonauty s ukořistěným rounem z Kolchidy, ale i jejich kolchidské pronásledovatele. Obě znepřátelené skupiny nejprve pohostili, místní král si vyslechl obě strany a nakonec je usmířil.

Pokud je Korfu skutečně bajným ostrovem Fajáků, pak na jeho březích přistál i Odysseus při svém návratu na Ithaku, tehdy na dně svých sil. Fajákové se o něj ale postarali, velkoryse ho obdarovali a doprovodili až k rodné Ithace.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám