Hlavní obsah

Experimentujte! V hotelové restauraci řeckou kuchyni nepoznáte!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes svou jednoduchost patří řecká kuchyně k těm nejchutnějším a nejzdravějším na světě. Určitě ji ale nepoznáte během večeří v hotelu. Na dovolené v Řecku se vyplatí vyhnout se velkým restauracím pro turisty a prozkoumat postranní uličky s typickými tavernami – v nich vám jídlo připraví z domácích surovin podle tradičních receptů. Teprve tady poznáte, jak chutná pravé Řecko.

Článek

„Nic proti hotelovým restauracím, ale jídlo v nich je připravované tak, aby vyhovovalo všem,“ říká cestovatel. „Švédské stoly a na nich hranolky, kuřecí steaky, mísy ovoce, zeleniny, sýrů a zákusků, člověk se akorát přejí toho, co si může dát i u nás v každé restauraci.“ Proto večer zamiřte do úzkých uliček a vyhněte se restauracím pro turisty v přístavu.

Řecká kuchyně patří k nejoblíbenějším na světě, ačkoli základem mnoha jídel je „jen“ olivový olej a čerstvé maso a zelenina. V kuchyni se tady vlastně udržují tradice uplatňované už ve starověku – jednoduchost, kvalitní čerstvé suroviny a přirozená schopnost užívat si jídla a života.

U jídla se nespěchá!

„Pokud chcete zjistit, jak vypadá pravá řecká večeře se vším všudy, pak zkuste povečeřet ve stejnou dobu jako Řekové,“ radí majitel taverny. S trochou nadsázky ještě dodává, že jídlo si nejlépe vychutnáte jen tehdy, když ke stolu sednete v dobré náladě a obklopený dobrými přáteli. „A při jídle nespěchat!“ vztyčí na závěr varovně prst. V Řecku jsou večeře mimo jiné i příležitostí k tomu pobavit se s přáteli.

Oregano – nejen koření, ale i všelék
Oregano se v Řecku přidává téměř do všeho – od selského salátu (choriatiki salata) až po zapékané brambory. Dříve bylo oregano velkou vzácností, dnes ho seženete v každém supermarketu. Pokud máte možnost, určitě si do své kuchyně přivezte trochu oregana z jihu. Rostlinka roste v Řecku divoce a už ve starověku byla používaná jako lék proti křečím a bolestem. V Řecku se z ní dodnes vaří čaj, který pomáhá při vykašlávání a bolestech v krku.

Jídlo zahajují Řekové skleničkou aperitivu – anýzové kořalky ouzo. V čistém stavu je čirá, po zředění vodou nebo ledem se mléčně zbarví. Pak následuje překrm a s ním spojená řecká „vychytávka“ – předkrm, neboli mezedes totiž stolovníci nedostanou na svůj talířek, ale vše je na velkých mísách uprostřed stolu.

„To má výhodu v tom, že si naberete jen, na co máte opravdu chuť. Ochutnáte to, co chcete a nepřejíte se,“ vysvětluje majitel. Ve formě mezedes můžete ochutnat drobné plody moře, sýry, olivy, kuličky z mletého masa nebo předkrm zvaný tarama – pastu z tresčích jater s citronem. „Oblíbené jsou i dolmades, závitky z listů vinné révy plněné rýží, piniovými oříšky a mletým masem.“

Olivový všelék

Základem velké části řeckých jídel je kvalitní olivový olej. Ten se tady přidává téměř do všeho a každý Řek ho ročně spotřebuje několik desítek litrů. „Rekordmany v tomhle směru jsou Kréťané, během 12 měsíců ho spotřebují 25 litrů,“ upozorňuje znalec Řecka. Olivový olej pak údajně stojí i za proslulou krétskou dlouhověkostí.

„Kudy teče, tudy léčí,“ tak by se daly stručně shrnout účinky olivového oleje. Kréťané jím nešetří nejen v kuchyni, ale i při léčení kožních chorob. Na Krétě se olivový olej vmazává do pokožky jak malým dětem, tak starším lidem – prý proti stařecké ochablosti.

Na řeckém stole nikdy nechybí několik druhů salátů. Zálivku obvykle tvoří olivový olej s citronovou šťávou, nebo balsamikový ocet. Na vrcholku oblíbenosti se tady drží tzatziki – jogurt s česnekem a okurkou ozdobený snítkami máty – a choriatiki, salát z rajčat, okurek, kozího sýra feta a černých oliv.

Pravý řecký gyros

„A středomořská kuchyně se samozřejmě neobejde bez ryb,“ podotýká k tomu místní průvodce. Svůj oběd si můžete vybrat v akváriu – ryba se pak platí podle váhy. Pravidlo je jednoduché – čím větší rybu si vyberete, tím vyšší je váš účet. Nejčastější způsob přípravy je grilování, rybu vám pak podají s česnekovou pastou skordalia nebo s olivovým olejem. Plody moře reprezentuje třeba chobotnice – ochtapodi – vařená v bílém víně spolu s rajčaty a brambory.

I v Česku se rozmohla rychlá „gyros-občerstvení“. V Řecku ale ochutnejte pravý gyros – je úplně jiný. Správný gyros je totiž zabalený v pitě a kromě masa v ní nechybí rajčata, hranolky a tzatziki. Kromě toho jsou oblíbená ještě i dušená masa se spoustou zeleniny – ladera. Řekové navíc většinu jídel podávají jen ve vlažném stavu – zvýrazní se tak jejich chuť.

Ve spoustě řeckých jídel hraje důležitou roli i mleté maso. „Hovězí se používá při přípravě karbanátků keftedes, známá je i musaka, což jsou zapečené brambory s mletým masem, lilkem a bešamelem,“ vypočítává dál kuchař v taverně.

Seznam toho, co byste měli ochutnat na dovolené v Řecku, by mohl pokračovat do nekonečna. Takže pokud máte chuť a odvahu experimentovat – do toho!

Doporučujeme:

V naší rubrice jsme psali i o "Karibiku" na Sardinii, Niforeice, mniších na Athosu nebo Bulharsku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Greece Tours, specialista na letní dovolenou v Řecku a na Kypru vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Ubytování s polopenzí za výhodnou cenu v příjemném hotelu uprostřed nejznámějšího krétského letoviska Hersonissos.

Nádherný hotelový komplex nabízí servis na vysoké úrovni včetně lázeňského centra thalassoterapie.

Jednoduché, ale pohodlné ubytování vhodné i pro rodiny přímo v živém letovisku Malia nabízí řadu možností zábavy a aktivního odpočinku.

 Autor: Lucie Štěrbová & CK GREECE TOURS

Anketa

Co vám z řecké kuchyně chutná nejvíce?
Olivy a olivový olej
23,8 %
sýr feta
13,7 %
gyros
43,3 %
ryby, mořské plody
14,7 %
ouzo
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 496 čtenářů.

Oběd v rytmu Řecka – kuře na oreganu

 Jídlo, které bude vonět a chutnat po Řecku, si můžete připravit i doma. Kromě tradičních tzaziků nebo sladké baklavy, si můžete připravit třeba kuře na oreganu.

K přípravě receptu potřebujete několik porcí kuřete, čerstvá nebo konzervovaná rajčata, česnek, oregano a bazalku, pokud máte radši ostřejší jídla, můžete použít i chilli papričku. Potřeba je ještě sklenička vína, nebo drůbeží vývar.

Porce kuřete se opepří a osolí a poté prudce osmaží na olivovém oleji. Pak se přidají nakrájená rajčata, prolisovaný česnek a oregano s bazalkou. Vše se podlije skleničkou vína nebo vývaru a dusí do změknutí.

Řekové tohle jídlo obvykle jedí s bílým chlebem nebo rýží a výborně chutná i druhý den.

Další výborné recepty z řecké kuchyně najdete tady.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám