Hlavní obsah

Žebříčku nejkrásnějších pláží Evropy vévodí „Kozí zátoka“ na Lefkadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V žebříčku deseti nejkrásnějších pláží na světě nejsou jen pláže z exotických destinací, jako je třeba thajská Phi Phi nebo australská Bondy Beach. Svého zástupce tam má i Evropa – řecká pláž Porto Katziki na Lefkadě je prý osmou nejkrásnější pláží na planetě. A nutno říci, že právem. „Voda je tady tyrkysová, až bolí oči, a to díky vápencovému dnu,“ vysvětluje provozovatel vodního taxi, které sem vozí turisty.

Článek

Pláž je kvůli vysokým vápencovým útesům v okolí hůř dostupná, ale turistů je tu překvapivě poměrně dost. „Dá se sem dojít úzkou klikatou cestičkou, nebo dorazit po vodě,“ říká k tomu jeden z nich. Cesta je místy krkolomná, ale za ten zážitek to určitě stojí. Vysoká vápencová skaliska strmě stoupají od mořské hladiny, voda je díky nim průzračná a už pár metrů od břehu máte pod nohama jen mořskou hlubinu.

Nejkrásnější pláže Řecka

V překladu zní název pláže „Kozí zátoka“ a spolu s plážemi Egremnoi a Milos, které na Lefkadě také jsou, patří mezi pět nejkrásnějších pláží v Řecku. „I přesto ale pláž není přeplněná turisty,“ upozorňuje delegát. Místní jsou hrdí na to, že si ještě dnes uchovávají svůj původní styl žití a návštěvníci z celého světa jejich život moc neovlivňují.

„Nejlíp je to vidět ve vnitrozemí. Vesničané pořád nosí tradiční oblečení, úplně stejné jako jejich prapředci,“ dodává k tomu. Nejběžnějším dopravním prostředkem je tady ještě pořád paličatý osel, kterého musí hospodář i čas od času přemlouvat, aby ho dopravil na vinohrad nebo do olivového sadu.

Když se dva učenci hádají...
Každý, kdo prošel druhým stupněm základní školy, má v hlavě uloženo, že bájný hrdina Odysseus pocházel z Ithaky. Ta je od ostrova Lefkada na dohled. Slavný archeolog Heinrich Schliemann (mimochodem objevitel Troji) byl přesvědčený, že Odysseus skutečně pochází z tohoto ostrůvku, a určitě nepočítal s tím, že mu bude později odporovat jeden z jeho žáků. Wilhelm Dörpfeld totiž tvrdil, že skutečným rodištěm Odyssea není Ithaka ale právě Lefkada. Ani jeden z historiků dnes už nežije, svými domněnkami ale zaměstnali několik dalších generací vědců – o Odysseův původ se totiž v Řecku přou dodnes.

Když se třese zem

S životem na Lefkadě jsou úzce spjata i častá zemětřesení. Místní tvrdí, že se na ně nechá celkem snadno zvyknout. Navíc dnes nejsou ani tragická – na rozdíl od těch v minulosti. „Všechny stavby na ostrově musí v současnosti splňovat přísná pravidla,“ vysvětluje seizmolog, „pokud je majitel ignoruje, úřady mu stavbu nezkolaudují.“

Stejné je to i na ostatních ostrovech Jónského souostroví, kde je zemětřesení běžnou součástí života jejich obyvatel. V současnosti zemětřesení nezabíjí, jen znervózňuje turisty a stará se o velké množství lehce vyděšených dotazů směrem k delegátům cestovek z celého světa, kteří tu působí.

Nidri, to je neustálý cvrkot!

Hlavním městem ostrova je sice stejnojmenná Lefkáda, s turismem je ale mnohem více spjato městečko Nidri. Jeho okolí tvoří hustá vegetace citrusů, fíkovníků, datlových palem a vinic – tak typická i pro další řecké ostrovy. V noci potom celé letovisko pulsuje rušným nočním životem – všude jsou bary, diskotéky, taverny s živou hudbou a mladí lidé hlavně ze severských zemí.

„A pokud sem někdy zavítáte, tak nevynechejte návštěvu sladkovodního krasového vodopádu,“ doporučuje informační brožura o městečku. I v těch nejteplejších letních dnech má voda v něm teplotu, při které začnete drkotat zuby. Na druhou stranu – co může být v řeckém parnu víc osvěžující.

Najdete tady i památku na jednu z ikon novodobých dějin Řecka. V přístavu stojí socha rejdaře a miliardáře Aristotela Onassise. „Na dohled je i ostrůvek Skorpios, který dodnes rodině Onassisů patří,“ ukazuje na moře rybář. Na něj je turistům vstup zapovězený, ale cestovní agentury alespoň pořádají výlety na lodích až do jeho těsné blízkosti.

Turisté se tak mohou vykoupat v mělčinách v okolí ostrůvku a užívat si ničím nerušené řecké pohody. Není divu, že jí kdysi propadla i Jacqueline Kennedy Onassis, která tady po boku Aristotela Onassise prožila několik let.

Tipy na výlet:
Agios NikitasAgios Nikitas je prý nejvyhledávanější lokalitou celého ostrova a řecké ministerstvo pro turistiku ho dokonce vyhlásilo nejkrásnější částí Lefkady. Pokud se chcete na vlastní oči přesvědčit, jestli je ocenění udělené po právu, pak se do Agios Nikitas vydejte autobusem z hlavního města Lefkady – vesnička je od něj vzdálená jen 12 kilometrů.
VassilikiLetovisko Vassiliki v jižní části ostrova je mezi vyznavači windsurfingu po právu řazeno mezi TOP lokality na světě. Užijí si tady ale i ostatní. Pláž je dlouhá skoro dva kilometry, atmosféra podle turistů příjemná a domácká. Z místního přístavu vyplouvají pravidelně lodě na Ithaku a Kefalónii. K dispozici je i vodní taxi na pláž Agiofilli.

Další články o Řecku:

V naší rubrice jsme psali ale i o luxusu na Sardinii, Bulharsku, Tunisku nebo o dovolené pro alergiky na Olympské riviéře. Více na hlavní stránce.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Lefkadu

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Lefkada:

Hotel leží v Agios Nikitas - nejkrásnější destinaci Lefkady v klidné lokalitě. Písečná pláž je  vzdálená 15 minut chůze, centrum na dosah.

Krásný výhled na moře ze všech pokojů, nepřeplněné a čisté pláže, vzdálenost 350 metrů do centra letoviska Vassiliki.

Luxusní a přepychové vily pro klienty s nejvyššími požadavky - vlastní bazén, zahrada, krb, služby na nejvyšší úrovni.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Kde jsou podle vás v Evropě nejkrásnější pláže?
V Řecku
73,3 %
V Itálii
3,4 %
Ve Španělsku
3,5 %
V Chorvatsku
8,7 %
Jinde
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 705 čtenářů.

Zastávky v historii

Podle historických pramenů byli prvními obyvateli ostrova Lefkada Korinťané. Jejich centrem bylo současné hlavní město ostrova Lefkada. Mimochodem v něm dnes žije asi třetina z celkových 24 tisíc obyvatel.

V době, kdy se zde Korinťané usadili, byla Lefkada ještě poloostrovem, který s pevninou spojovala šíje. Korintští ale asi stometrový přírodní spoj s pevninským Řeckem strhli do moře. Jaké přesně k tomu měli důvody – o tom už se můžeme jen dohadovat. Pravděpodobně to ale bylo kvůli obraně a obchodu.

V roce 197 před Kristem se ostrov stal součástí římského impéria. Později se stali svrchovanými pány nad ostrovem Benátčané. Do dějin Lefkady se výrazněji zapsal Giovanni Orsini, který ostrov vyženil a nechal na něm vystavět pevnost Santa Maura.

V 15. století se Lefkáda dostala, jako jediný z Jónských ostrovů, pod tureckou nadvládu, která trvala zhruba 200 let. Pak ji totiž získali do pronájmu opět Benátčané, kteří při dohadování o tom, kdo bude na Lefkádě vládnout, uplatnili svůj obchodnický talent.

Součástí Řecka se stala až v roce 1864.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám