Hlavní obsah

Dovolená na vlnách – co vás čeká a nemine na palubě luxusní lodi?

Na palubě luxusní lodi houpání vody pod vámi téměř necítíte. Sluneční paprsky, které se odrážejí od vln Egejského moře, nepříjemně oslňují – pokud uděláte tu chybu a sluneční brýle zapomenete v lodní restauraci. Před přídí se pomalu z oparu vynořuje tenký pás pevniny – Turecko. „Zakotvíme asi na 5 hodin, pak plujeme dál, nikdo se nesmí opozdit,“ upozorňuje stewardka. Každý den jinde – to je dovolená na moři.

Článek

Právě tohle, poznání spousty zajímavých míst v krátkém časovém úseku, je největší devizou dovolené na luxusní lodi. „A samozřejmě, že velkou roli hraje i exkluzivita takové dovolené,“ dodává k tomu majitel cestovky, „dovolená na lodi má ještě pořád právem punc luxusu a něčeho, co si nedopřáváme několikrát do roka.“

Každý den jiná zem

„Můžete si vybrat zájezd v rámci jedné země, třeba okružní plavbu po nejkrásnějších řeckých ostrovech,“ doplňuje další informace, „nebo si vybrat plavbu po více zemích. Každý den tak poznáte úplně jinou kulturu, úplně jiné památky. Možná budete mít po několika dnech v hlavě z toho všeho menší zmatek – ale věřte, že bude příjemný!“

Plavby mají pevně stanovený časový rozpis – kdy se připluje do přístavu, kdy odpluje jinam – změnit se může jen v souvislosti s klimatickými podmínkami, jinak ne. Cestovky mají obvykle pro své klienty v každé zastávce připravené i organizované výlety. Kdo se jich nechce zúčastnit, poznává pevninu na vlastní pěst. Zpátky v přístavu ale musí být přesně na čas, na nikoho se nečeká! Velké lodě navíc obvykle ani nemohou kotvit přímo v přístavu, takže se klienti z i na pevninu dopravují na menších člunech.

Kolik má Řecko ostrovů?
Oblíbenou destinací pro dovolenou na vlnách jsou řecké ostrovy. Bez nadsázky můžeme Řecko označit za zemi ostrovů. Vždyť ostrovy zaujímají více než 20 % jeho celkové rozlohy. Celkový počet se blíží k číslu 2000. Obydlených jich je ale jen 227. Navíc jen na 78 z nich je více než 100 obyvatel. Dalších téměř osmnáct set ostrůvků jsou spíše jen skaliska a útesy trčící z vln Egejského a Jónského moře.

Dovolená na lodi má své kouzlo a samozřejmě i svoje specifika. „O to, aby cestujícím nic nechybělo, se stará několik stovek lidí v posádce,“ říká k tomu jeden ze stewardů. „Běžné bývá, že na 600 klientů připadá až 300 osob personálu.“

„A navíc – nemusíte balit, váš dočasný domov je celou dobu s vámi v kajutě na lodi,“ přidává další pozitivum jeden z turistů. Poznáte ty největší památky antického světa a nemusíte se zabývat tím, jestli vaše kufry právě kvůli chybě personálu na letišti neletí na druhou stranu Atlantiku.

Kadeřnictví uprostřed vln

Stravování na lodích je obvykle vyřešené formou plné penze, zaplatit si ale musíte nápoje a některé služby, které loď nabízí. Výjimkou na palubách nejsou moderní wellness centra s několika druhy masáží, kadeřnické a kosmetické salony. „Turisté nejsou ochuzení ani o plavání, na lodi bývá několik bazénů se slanou i sladkou vodou,“ doplňuje další člen posádky.

Pro zkrácení chvíle jsou v útrobách lodi i obchody. Ceny zboží tady ovlivňuje i to, že se na lodi nacházíte v bezcelní zóně. Kosmetiku, alkoholické nápoje, ale i značkové oblečení nebo suvenýry tady proto pořídíte za lepší ceny než na pevnině.

Hřeší, kdo se nebaví

„Pravidelně každý večer se potom celá loď změní v jeden velký zábavní podnik,“ přibližuje atmosféru majitel cestovky. Na palubě je několik barů a restaurací, a tak si pasažéři můžou vybrat – jestli si užijí jazzový koncert, muzikálový večer nebo zkusí štěstí v kasinu. Trávit večery v uzavřené kajutě – to je něco, co se na velkých lodích, které křižují Středozemní moře, považuje téměř za hřích.

Největší událostí celé cesty je takzvaný kapitánský večírek. „Na něm se dodržuje přísný dress code – ženy musí mít dlouhé večerní toalety a muži smoking,“ upozorňuje steward. Sám kapitán dorazí do ohromného sálu v bělostné uniformě a zahájí ples slavnostním přípitkem.

Po něm se tančí, popíjí, hoduje, vypráví… hosté vycházejí na palubu, kde pozorují zářivě se třpytící noční oblohu. Skoro se chce říct, že si připadáte jak uprostřed Cameronova filmu Titanic… ještě štěstí, že v těchto zeměpisných šířkách narazíte na led maximálně na baru ve skleničce s kvalitní whisky.

Tipy na výlety po řeckých ostrovech:
SantoriniNěkteří vědci považují Santorini za bájnou ztracenou Atlantidu. Za současný tvar ostrova je "zodpovědný" dávný výbuch sopky. Bílé domky, modré střechy a strmé útesy, které nabízejí unikátní výhled – to jsou atributy ostrova, na který jezdí i světové celebrity
MykonosSarah Jessica Parker tady chce natáčet třetí díl Sexu ve městě a návrhář Armani si tu podává dveře s Madonnou. I ostrov větrných mlýnů nabízí absolutní luxus a je vděčným cílem turistů, kteří sem jezdí na jednodenní výlety z okolních destinací.
Kréta Tady se narodil vládce všech bohů Zeus a právě sem jezdí milovníci řecké historie. Kréta jim může nabídnout opravdu hodně – hlavní město Herakleion prošpikované památkami, rozsáhlá archeologická naleziště i nejdelší soutěsku v Evropě.

Doporučujeme k přečtení:

V naší rubrice jsme psali i o tajemných mniších z Athosu, Tunisku, Bulharsku nebo Olympské riviéře. Výčet všech článků najdete na hlavní stránce naší rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Greece Tours, specialista na letní dovolenou v Řecku a na Kypru vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko - okružní plavby Řeckem:

Kratší varianta pro ty, kteří chtějí zažít dovolenou na lodi. Vyplouvá se z Athén, cestou se zastavíme na Mykonu, Krétě, ale hlavně u pobřeží Turecka – dva kontinenty za tři dny.

Týdenní pobyt na palubě luxusní lodi mezi Řeckem a Tureckem. Vyplouvá se opět z Athén, jeden den klienti stráví v Istanbulu, čeká je i Santorini, Mykonos, Kréta, Patmos nebo Rhodos.

 Autor: Lucie Štěrbová & CK GREECE TOURS

Anketa

Chtěli byste prožít dovolenou na moři?
Ano, láká mě to
84,3 %
Ne, radši zůstanu na souši
6,8 %
Už jsem dovolenou na lodi prožil
8,9 %
Celkem hlasovalo 607 čtenářů.

Plavby po řeckých ostrovech

To nejkrásnější z řeckých ostrovů servírují svým klientům cestovní kanceláře nabízející okružní plavby ve vodách Egejského a Jónského moře.

Obvykle se vyplouvá v dopoledních hodinách z přístavu Pireus v Athénách a prvním cílem může být třeba ostrov větrných mlýnů – Mykonos. Tam kapitán lodi vyhlásí první volno v trvání několika hodin – nejčastěji v podvečer. S příchodem noci se loď vydává na další plavbu a druhý den za rozbřesku už můžou turisté z paluby sledovat blížící se pobřeží Turecka.

O 24 hodin později už jste opět v Evropě. Tentokrát dává kapitán na prohlídku Kréty 4,5 hodiny. A když jde všechno podle plánu, navečer turisté ještě stihnou návštěvu Santorini. V noci, když se všichni baví v barech, nabere loď kurz Athény a ráno v 7 hodin už vítá rozespalé obličeje výletníků slunce v hlavním městě Řecka. Ostatně plavbu lze propojit s následným pobytem v Athénách.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám