Hlavní obsah

Výlet do Nekromanteionu, věštírny mrtvých, je děsivou exkurzí do řecké historie

Elektrické osvětlení se v dlouhé podzemní chodbě stará o efektní hru stínů. Turista opodál se možná tváří, že je nad věcí, ale určitě mu běhá po zádech mráz stejně jako vám. Není divu. Nekromanteion nedaleko městečka Parga v Řecku byl prý ve starověku místem, kde se živí scházeli s mrtvými, aby si nechali poradit v otázkách budoucnosti, a kde údajně pramenila i bájná řeka Styx.

Článek

Chrám Nekromanteion, z něhož je dnes zřícenina, byl vystavěný účelově tak, aby celý komplex působil depresivním a tajemným dojmem. „A že se to starověkým stavitelům podařilo na jedničku,“ podotýká k tomu průvodce. „Nejsou tu žádné ozdoby, ani žádná okna, podzemní svatyně se utápěla ve tmě.“ I dnes působí zbytky obvodových zdí a křivolaká schodiště s temnými chodbami na citlivější návštěvníky tísnivým dojmem.

Debaty s mrtvými

Nekromanteion, kde kněží prý vedli dialogy s mrtvými a dostávali od nich pro poutníky rady do budoucnosti, je zasvěcený, ostatně jak jinak, bohu podsvětí Hádovi a jeho manželce Persefoně. Stojí na pahorku v místech, kde se stékají dvě řeky – Acherón a Kókytos.

„Právě řece Acherón přisuzují někteří to, že je bájnou řekou Styx, a samotný pahorek pak vyčnívajícím vrcholem Hádova podzemního paláce,“ říká k tomu průvodce. Zbytky chrámu jsou dnes vděčným cílem výletníků. „Nejděsivější, ale zároveň nejvděčnější cíl turistů v této oblasti,“ stručně charakterizuje „věštírnu mrtvých“ delegát cestovní kanceláře.

Kněží si tehdy nechali za věštbu pořádně zaplatit. Poutníci s nimi navíc v podzemních prostorách s minimem světla strávili několik dní. „Proto je dnes velká část odborníků skeptická, co se týká údajných rozmluv s mrtvými. Nekonečná tma udělá s lidskou psychikou svoje,“ tvrdí některé zdroje o této památce.

Dosud neobjevená Parga

Výborným výchozím bodem pro cestu do Nekromanteionu je městečko Parga na úpatí pohoří Pindos. „Možná na vás bude na první pohled, kvůli zalesněným svahům v jeho těsné blízkosti, působit osaměle, ale zdání klame,“ říká k jeho poloze delegát. Parga v pevninském Řecku v oblasti Epiros sice není klasickým letoviskem, kde bar střídá tavernu a tu zase diskotéka, ale jako „na samotě u lesa“ si připadat taky nebudete.

Parga žije – i když trochu jiným rytmem a intenzitou, než jsou turisté v Řecku zvyklí. V tomto solitéru městské architektury snadno najdete architektonické vlivy všech bývalých vladařů. Každý z nich tu zanechal svou hmatatelnou stopu.

„Najdete tu miniaturní náměstíčka, která by se vešla do dlaně, a pitoreskní uličky, kde stačí rozpažit a dotýkáte se obou stěn naráz,“ lákají k návštěvě místní. Z přístavu se táhne hlavní promenáda, kde se soustředí velká část obchůdků se suvenýry i malé pekárny, ve kterých voní tradiční místní závin – pečený na slano i na sladko, s velkým množstvím různých náplní.

Oči turistů často utíkají i k ostrůvku Panagia, kde stojí malý kostel zasvěcený Panně Marii. Jeho bílé zdi září do dálky a lákají plavce, kteří se k němu vydávají. Ostatní pak leží na jedné ze tří pláží, které v městečku Parga jsou, a vystavují svá těla paprskům.

Na kterou pláž složit tělo?

Za hlavní městskou pláž je považovaná pláž Krio Neri. Sem také chodí nejvíc turistů a i zázemí je tu na té nejvyšší možné úrovni. „Piso Krio Neri je menší, ale zázemí je i tady prvotřídní,“ dodává k tomu průvodce. Víceméně stejně je na tom i pláž Parga.

„Máte-li rádi prostor a trochu soukromí, dejte přednost pláži Valtos, která je ukrytá z druhé části hradu nad severním okrajem městečka,“ radí místní. Pláž se táhne v délce několika kilometrů a adrenalinový nadšenci se nad ní mohou proletět na padáku taženém motorovým člunem.

Někteří z těch, kteří viděli Pargu a její okolí z letadla, tvrdí, že s trochou představivosti má záliv, kde městečko leží, tvar obřího trojzubce. Ten je odedávna symbolem antického boha moří, vod a zemětřesení Poseidona, který měl obrovskou moc a sílu přetvořit si krajinu podle momentálního vkusu. Pokud tak učinil i tady, pak pojal svůj tvůrčí pokyn pečlivě, a turisté, kteří mají možnost obdivovat krásy Pargy během letní dovolené, by mu měli děkovat.

Kam se vydat na výlet?
Plavba do AlbánieProč se během dovolené omezovat jen na jednu zemi? Z Pargy se můžete vydat na  výlet do nejjižnějšího přístavu Albánie – Butrintu. Albánie není příliš známá, to ale nic nemění na kráse místních památek. V ceně výletu je oběd a anglicky mluvící průvodce.
Za krásami oblasti EpirusBlízké i vzdálenější okolí poznají turisté během jednodenního výletu autobusem. V plánu je nejen prohlídka památek, ale i občerstvení u řeky Acheron, která je podle některých bájným Styxem. Kdo si nezapomene věci do vody, může se v ní i vykoupat.
Výlet do IoanninyKdo by neznal janinského Pašu Alího? Vydejte se po jeho stopách během celodenního výletu do Ioanniny. Naplánovaná je i návštěva jednoho z nejzachovalejších antických divadel v Dodoni s výkladem v anglickém jazyce.

Doporučujeme:

V rubrice léto u moře jsme psali i o Bulharsku, Tunisku, Olympské riviéře nebo Madeiře. Výčet všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Ubytování přímo v centru Pargy, v labyrintu typických romantických uliček. Písečná pláž je jen 250 metrů od vily. Výhled na město a hrad.

Nová moderní studia v klidné lokalitě. Z každého balkonu je vidět na nekonečné moře, za vilou je olivový sad. Na pláž 15 minut chůze.

Hotel leží přímo na pláži obklopený kouzelnou zahradou. Hostům je k dispozici sladkovodní bazén s brouzdalištěm a hotelová taverna.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Kolikrát jste byli na dovolené v Řecku?
Ještě jsem tam nebyl/a
48 %
1x
22,8 %
2x - 4x
17,8 %
vícekrát
11,4 %
Celkem hlasovalo 1160 čtenářů.

Muhammad Alí Paša

Oblast Balkánu byla dlouhá staletí pod nadvládou tureckých okupantů. Jedním z nich a zároveň jedním z mála, který byl samotnými Řeky ctěn pro svou lidskost a solidaritu s řeckým národem byl Alí – řecký místodržící Osmanské říše.

Alí se narodil na území dnešního Egypta a díky chůvě, která byla řeckého původu, si kulturu Řecka velmi oblíbil už v mládí. Proto není divu, že z pozice osmanského místodržícího sympatizoval spíše s místními Řeky.

Přízvisko Janinský, nebo chcete-li Ioaninský, získal díky svému majetku u jezera Ioannina, které je jen kousek od Pargy. I v samotném městečku Parga najdete připomínku slavného Lva z Janiny, jak se mu občas říkalo – nad městem se tyčí k nebi zřícenina pevnosti.

Přízvisko Janinský, nebo chcete-li Ioaninský, získal díky svému majetku u jezera Ioannina, které je jen kousek od Pargy. I v samotném městečku Parga najdete připomínku slavného Lva z Janiny, jak se mu občas říkalo – nad městem se tyčí k nebi zřícenina pevnosti.

Konec slavného Alího byl nešťastný a také nehodný jeho postavení. V roce 1820 se rozhodl sultán Mahmud II. pro čistku mezi nejvyššími osobami v říši a při ní došlo i na Alího. Alí a jeho řečtí přívrženci se sice pokusili o povstání – to ale bylo krvavě potlačeno a v roce 1820 - po několika měsících obléhání v tvrzi u Janinského jezera - se Alí vzdal vojákům pod příslibem sultánovy amnestie.

Šlo ale o léčku a Alí byl úkladně zavražděn. Jeho uťatou hlavu odvezl posel do Istanbulu, kde visela před sultánovým palácem jako výstraha pro ostatní.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám