Hlavní obsah

Podívejte se s námi na nejkrásnější ostrovy v Indickém oceánu

V roce 2000 se znatelně zvýšila průměrná teplota Indického oceánu. Nehledejme za tím ale nic záhadného. Šlo o to, že vody kolem Antarktidy byly nově uznány jako Jižní nebo Antarktický oceán, a tak Indický oceán přišel o mrazivé oblasti s ledovými krami. Zůstaly mu převážně horké vlny omývající tropické ostrovy. Na několik z nich se teď podíváme obrazem.

Foto: bigstock.com

Modrá je dobrá. Na Réunionu o tom vědí své.

Článek

Starověcí Indové měli za to, že oceán u jejich břehů ukrývá drahé kameny a spoustu dalších pokladů. Můžeme jim dát za pravdu.

Poklady v těchto vodách opravdu najdeme, na tom se shodují ti, kdo navštívili Maledivy, Mauricius, Réunion, Srí Lanku nebo další zdejší ostrovy. Kdo jim nevěří, může se přesvědčit v tomto článku plném fotek.

Foto: Ahmed Abdul Rahman Licensed under CC BY-SA 4.0 via Commons

Želvy a barevné ryby opravdu není těžké v okolí maledivského atolu Baa potkat.

Začínáme na Maledivách, ostrovech kokosů a velryb

Stovky ostrůvků se tu sdružují do 19 atolů s mnoha kokosovými palmami. Vědci odhadují, že se v okolí Malediv pohybuje okolo 2000 kusů delfínů a velryb. Korálové útesy brázdí celá řada barevných rybek, želv a objevuje se kolem nich i osmimetrový žralok obrovský, který nepatří k nebezpečným druhům.

Maledivské turistické lokality se vyvinuly do špičkových resortů a ruku v ruce s tím šel i rozvoj celé země. Ještě koncem sedmdesátých let tu měli 30 % analfabetů, dnes už umí číst a psát přes 98 % zdejších obyvatel.

Zjistěte o Maledivách více:

Foto: bigstock.com

Do moře, anebo do bazénu? Na Maledivách je to rozdíl jen pár metrů.

Foto: bigstock.com

Z výšky vypadají maledivské ostrůvky působivě a na zemi to není o nic horší

Foto: bigstock.com

Ani atol Ari není k zahození.

Indický oceán je co do rozlohy třetí největší (po Pacifiku a Atlantiku), omývá přes 66 tisíc kilometrů pobřeží a v průměru sahá do hloubky 3,74 kilometru.

V jeho severní části najdeme vedle Malediv také Cejlon. Ostrov, na němž leží stát Srí Lanka, najdeme ve vodách u jihovýchodního pobřeží Indie. Země láká množstvím buddhistických památek a národními parky se slony, pávy, leopardy nebo pelikány.

Foto: bigstock.com

Velkých zlatých soch Buddhy najdeme ve Srí Lance několik.

Foto: bigstock.com

Pevnost Sigiriya na Lví skále patří mezi památky UNESCO.

Foto: bigstock.com

Koupání je fajn, sloni to vědí i na Cejlonu.

Dvě perly na východ od Madagaskaru – Réunion a Mauricius

Vzájemně od sebe asi 2500 kilometrů vzdálené ostrovy ukrývají opravdu unikátní místa. Na Réunionu to je „Železná díra“ – drsně krásný kaňon se soustavou vodopádů dlouhou přes 700 metrů.

A o pár set kilometrů dál je tu ještě maličký Rodrigues, ostrov s tajemnými jeskyněmi a kilometry písčitých pláží.

Foto: bigstock.com

Langevin na Réunionu. Vodopády tu opravdu nevypadají zle, co říkáte?

Foto: bigstock.com

Plaine des Palmistes na Réunionu. Tady si dokonale vyčistíte hlavu.

Mauricius se zase může pochlubit nezvykle vysokou délkou života. Lidé se dožívají v průměru 73 let, což je v této části světa hodně vysoké číslo. Není divu, žije se tu skvěle. A také je na co se dívat.

Třeba v oblasti Chamarel, kde má půda sedm barev. Železo a hliník tu vytvářejí sedm odstínů země. A to v místě, kde tvoří okolí hluboké pralesy nebo dva stometrové vodopády vedle sebe. Zkrátka pohádka.

Foto: bigstock.com

Půjčit si na Mauriciu auto? Pozor na to, jezdí se tam vlevo!

Foto: bigstock.com

Chamarel a jeho dva stometrové vodopády.

Máte chuť vydat se na některý ze zmíněných ostrovů? Pak máte štěstí. Horké klima z těchto ostrovů dělá vhodné cíle příjemné exotické dovolené v teple po celý rok.

Podívejte se i na jiné pláže:

Inzertní sdělení: Vydejte se k moři!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Maledivy:

Vydejte se na atoly uprostřed průzračného moře a užijte si ty nejlepší okamžiky turistické sezóny. Relaxujte, potápějte se, zkuste vodní sporty. Na Maledivách si v luxusních resortech každý najde to své!

Nakoukněte na jeden z nejoblíbenějších maledivských atolů, který je stálým lákadlem novomanželů na svatební cestu, ale dokonalou dovolenou zajistí i všem ostatním. Užijte si nefalšovaný luxus!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o plavbě atomovým ledoborcem na severní pól, o Mayské Riviéře nebo o největších průplavech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Vydali byste se na dovolenou na Maledivy?
Ano, je to pohádka
69,9 %
Ano, i když to není vysněná destinace
8,6 %
Ne, je to pro snoby
6,3 %
Už jsem na Maledivách byl/byla
15,2 %
Celkem hlasovalo 269 čtenářů.

Co jste možná nevěděli o Maledivách…

  • Maledivy jsou nejen luxusním, ale i ekologickým rájem. Místní úzkostlivě dbají na čistotu, odpadky se odtud odvážejí do Indie a ve velkém se využívají alternativní zdroje energie.
  • Většina území Malediv leží jen metr nad hladinou moře. Hrozba globálního oteplování a zvyšování hladiny světového oceánu tak má pro zdejší obyvatele životní význam.
  • Maledivy tvoří celkem 26 atolů, jejich součástí je na 1200 ostrůvků. Velká část z nich je neobydlená.
  • Číňané Maledivám říkali Kokosové ostrovy, později se pro ně mezi námořníky vžilo označení Pohřebiště lodí.
  • Jako luxusní turistická destinace se Maledivy začaly profilovat v 70. letech, maximální boom pak přišel v 90. letech 20. století.
  • Hlavní město Malé na stejnojmenném atolu má přezdívku „maledivský Manhattan“ – když už nemůže růst do šířky, roste do výšky – vzniká tady velké množství vyšších budov.

Související články

Výběr článků

Načítám