Hlavní obsah

Nejslavnější mosty USA: Na který smí 182 950 aut a který vede skrz moře?

Novinky, ESO travel

Víte, který most v Americe je nejkrásnější a zároveň nejfotografovanější na celé planetě? A který most má zábradlí z bývalých železničních kolejnic? A kterému populární hudební skladatel Paul Simon věnoval písničku? Rádi prozradíme. Pojďte s námi odhalit tajemství nejslavnějších mostů Spojených států amerických.

Foto: bigstock.com

Nejfotogeničtější most na světě leží v San Franciscu v úžině Golden Gate.

Článek

Dnes představujeme významné americké mosty a jejich originální příběhy. Pojďme si vylíčit to nejzajímavější o námi vybraných mostech.

Golden Gate: Oranžová hvězda San Francisca

Nejslavnější ikona města San Francisco byla dokončena 19. března v roce 1937. A v den slavnostního otevření (28. května téhož roku) se po jeho délce 2,7 km prošlo více než 200 tisíc lidí! Most drží několik amerických i celosvětových prvenství – mimo jiné je nejfotografovanějším mostem světa. Nemáte chuť si ho také vyfotit? Nemožné to není, do San Francisca jezdí české cestovní kanceláře.

Foto: bigstock.com

Víte, že most Golden Gate byl postaven za rekordních 53 měsíců a pracovalo na něm přes 5 tisíc dělníků?

Pojďme dále. Víte, že aby zářivý oranžový odstín (International Orange) mostu byl vždy v dokonalém stavu, musí cca 50 dělníků most neustále nově natírat, natírat a zase natírat? A nejlepší na tom všem je, že most původně ale vůbec neměl být oranžový!

Queensboro Bridge: Most, který má i písničku

Bez tohoto mostu by nikdy nevznikla skladba The 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy) – jedna z velmi známých písniček Paula Simona (a jehož nejznámější skladba Bridge over Troubled Water má také v názvu most). Toto 1 135 metrů dlouhé překlenutí řeky East River (Východní řeky) od roku 1909 spojuje čtvrtě Manhattan a Long Island City v NY. Pod Queensboro Bridge se nachází Rooseveltův ostrov, kam se můžete podívat díky speciálně postavené lanové dráze, která vede souběžně s mostem.

Foto: bigstock.com

Most si zahrál důležitou roli v posledním hraném Batmanovi: Temný rytíř povstal či známém filmu Woody Allena Manhattan ze 70. let.

V době svého otevření byl most Queensboro (od roku 2011 se mu má oficiálně říkat Ed Koch Queensboro Bridge po bývalém starostovi New Yorku z let 79–89) nejdelším konzolovým mostem v USA. Stavitelé speciálně pro něj navrhli konstrukci pro vyšší zatížení, než mají jiné dosud stojící mosty. Pohybovat se po něm naráz může klidně až 182 950 tisíc motoristů. Skoro neuvěřitelné!

3 další zajímavé mosty v New Yorku
1. Visutý most George Washingtona (George Washington Bridge) leží na řece Hudson a spojuje New York a New Jersey. Tento most je považován za nejvytíženější automobilový most na světě. Jeho délka je 1 451 metrů a otevřen byl roku 1931. 2. Když se zase vrátíme na East River, tak můžeme obdivovat Manhattanský most (Manhattan Bridge), který spojuje čtvrtě Brooklyn a Manhattan. Most stojí od roku 1909 a je dlouhý 2 089 metrů. 3. A to nejlepší nakonec, protože na East River také leží i nádherný Brooklynský most (Brooklyn Bridge). Ten je dlouhý 1 825 metrů a využívá se už úctyhodných 133 let. Je to jeden z nejstarších mostů vůbec v celých Spojených státech.

Seven Mile Bridge: Chlouba Floridy  

Nejdelší segmentový most světa je sestaven z 288 dílů (z předpjatého betonu) a měří 11 km, což z něj činí i od roku 1982 také nejdelší most na Florida Keys (ostrůvky v okolí Floridy, kde se skvěle rybaří, nakupuje a vůbec tráví dovolená). Další zajímavostí mostu je to, že se ve svém středu zvedá do oblouku ve výšce 20 m, to kvůli bezpečnému proplouvání lodí.

Foto: bigstock.com

Přejezd Sedmimílové mostu trvá 8 minut. Za takový čas si klidně uvaříte i sníte instantní polévku. Zajímavé, že?

Při výhledu z okénka vám ale asi bude vrtat hlavou, co že je to za podivný most stojící si pyšně hned vedle Sedmimílového mostu. Pak vězte, že je to de facto jeho předchůdce. Jedná se totiž o starý železniční most, který jako první překlenul otevřené moře a v roce 1912 po něm do Key West dojel také vůbec první vlak. Po ničivém hurikánu v roce 1935 je tento tzv. Flaglerův most (pojmenován po průmyslovém magnátovi a hlavním finančním investorovi mostu) se svým kolejnicovým zábradlím nevšední dekorací Floridy.

Coronado Bridge: Moderní půvab a noční rej světel

Most, který od roku 1969 spojuje města San Diego a Coronado, je působivým exemplářem moderní americké architektury, a to obzvláště v noci. To se jeho noční kouzlo snaží polapit a zvěčnit mnoho uchvácených turistů. Most Coronado má přesně 3 407 metrů a na jeho výstavbu bylo třeba 20 tisíc tun oceli (13 tisíc konstrukční a sedm tisíc betonářské).

Foto: bigstock.com

Stavba mostu se začala papírově řešit už v roce 1951, ale až za dalších 18 let spatřil most světlo světa. A mimochodem, je to 3. most ve Státech, kde se nejčastěji páchá sebevražda.

I když je výhradně určen jen pro automobilovou dopravu, od roku 2008 se jednou v roce z něho mohou nádherným výhledem do zálivu kochat cyklističtí nadšenci. A to díky zábavní akci „The Bike Bay“, která se v tomto roce bude konat 28. srpna.

Foto: bigstock.com

Víte, že pár betonových pilířů z celkových 27, slouží od 70. let jako „plátno“ pro originální výtvarný umělecký žánr tzv. Chicano Art – laicky řečeno; tvorba poameričtělých Mexičanů.

Inzertní sdělení: Za divy a kulturou Severní Ameriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte spolu s námi na Floridě např. legendární Key West – nejjižnější místo USA, centrum NASA či Disney World. Ve Philadelphii nás bude čekat Zvon svobody či Rockyho schody. A nakonec si dáme moderní velkoměsto New York s Empire Street Building, sochou Svobody a nádherným Central Parkem!

20 kulturně nejnabitějších dnů ve vašem životě? Tak vypadá koncept exkluzivního zájezdu po USA. Na vlastní kůži zažijete neskutečnou atmosféru velkoměsta a vyhlášených národních parků Východu a Západu. New York, Washington D. C., San Francisco, Las Vegas a také velkolepý Grand Canyon či burácivé Niagarské vodopády, co vy na to?

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o nejluxusnějších resortech na Maledivách, dále o nejslavnějších průplavech světa nebo se podívejte na krásné pláže v USA. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

Anketa

Který z článkových amerických mostů se vám líbí nejvíce?
Golden Gate
71,1 %
Most Queensboro
12,6 %
Sedmimílový most
9,4 %
Most Coronado
6,9 %
Celkem hlasovalo 159 čtenářů.

Nejdelší most v USA? A když on je vlastně dva…

Říká se mu Causeway a skládá se ze dvou souběžných mostů (první byl otevřen v roce 1956 a druhý v roce 1969), které se líně vine jako had přes obrovské jezero Pontchartrain. Oba mosty jsou od sebe vzdálený jen pouhých 24 m.

Celkem 9 500 betonových pilířů nese oba mosty, které spojují města Mandeville a New Orleans ve státě Louisiana na jihu USA. Na trase dlouhé cca 38, 4 km je možné jen na 7 místech přejet z jednoho mostu na druhý.

Původně přes jezero Pontchartrain na počátku 20. století vedl dřevěný železniční most, který ale postupně chátral a chátral, až z něho zbylo jen 13 km! A v roce 1920 se dokonce prosazoval návrh vytvořit umělé ostrovy na jezeře, které by byly propojeny sérií menších mostů. Škoda, že se tento projekt neuskutečnil, protože by to rozhodně byl jeden z velkých architektonických divů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám