Hlavní obsah

Do paláce neřesti, nebo do pevnosti? Kam vedla cesta mezi tlapami na Lví skále?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projdete mezi obřími do kamene vytesanými lvími tlapami a stoupáte, stoupáte až...do nebes? Kdepak, „jen” na vrchol „Pevnosti v oblacích” či „Lví skály”, jak se říká skalnímu masivu Sigiriya na Srí Lance. Dodnes se přesně neví, k čemu vlastně kamenný monument sloužil. Existují minimálně dvě verze, které to vysvětlují. Jedna z nich je trochu „košilatá”. Které z nich věříte vy?

Foto: bigstock.com

Zátiší: Sigiriya se slonem.

Článek

Podle jedné z legend tady míval svou pevnost zlý princ Kassapa. Turisté raději poslouchají druhou nejrozšířenější historku. Podle ní se na vrcholku skalního masivu Sigiriya král oddával rozkoši a místo sloužilo jako jakýsi palác neřesti.

Ráj pro muže – 500 žen na 140 metrech

Podle archeologických nálezů žili první lidé na vrcholku skály už v pravěku. O tom, že tu lidé žili velmi dávno, svědčí i četné kresby na stěnách skály. Dodnes jsou zde čitelné v místě dlouhém 140 a vysokém 40 metrů. Autoři na nich zachytili asi 500 žen a bohyň.

Foto: bigstock.com

Čelo skály, na jejímž vrcholu kdysi podle legendy vyčnívala lví hlava.

Několik staletí před Kristem tu prý býval i klášter. Ruiny, které si dnes prohlížejí turisté, kteří vystoupají na obrovskou vrcholovou plošinu, pocházejí však „až“ z pátého století našeho letopočtu.

Přečtěte si o dalším jihoasijském ostrovním státě:

Legendární princ Kassapa – jaký má podíl na Lví skále?

Ale zpátky k původu skály a tajemným legendám. Pevnost na vrcholku skalního bloku prý vznikla na konci pátého století na popud prince jménem Kassapa (objevuje se i varianta Kasyapa). Ten jen krátce předtím nechal zaživa zazdít svého otce, dosavadního krále, a chopil se vlády nad ostrovem. Jeho bratr, oficiální následník trůnu, před ním uprchl do Indie – se slibem, že se vrátí, otce pomstí a panovnictví vybojuje zpět.

Foto: bigstock.com

Tyto malby najdeme na skále dodnes.

Kassapa jeho sliby nepodceňoval, důkazem jsou právě zbytky pevnosti na vrcholu Sigiriya. Na 18 let dokonce ze skály udělal hlavní město. Nakonec mu to ale nebylo nic platné. Bratr se vrátil, Kassapu opustila armáda a on sám nakonec skočil ze skály. Zůstala po něm ale nejvýznamnější a nejslavnější památka celé Srí Lanky.

Podle druhé verze prý Sigiriya byla místem, kde si král užíval všechny rozkoše a neřesti se svými ženami a přítelkyněmi. Ostatně podporu tato teorie nachází i v malbách zdejších sigiriyských krásek (více ve sloupku vpravo vedle článku).

Vzhůru na vrchol!

Je opravdu na co koukat nejen na samém vrcholku skály, ale i v jejím okolí. Lemují ji vodní a terasovité zahrady, zahrady plné kamenů, jezírek, nádrží, které by možná jen stačilo řádně vyčistit a zase by chrlily vodu. Pak člověk dorazí k dolnímu paláci a od něj začíná stoupat. Po kovových schodištích, po schodech tesaných, cihlových, těsně před vrcholem už spíše po žebřících.

Láká vás Asie?

Půjdete-li dále, postupně minete skalní stěnu s nakreslenými ženami, zrcadlovou zeď, která se podle legendy kdysi leskla tak, že se v ní král mohl prohlížet, a vystoupáte ke Lví bráně, která celé skále dala jméno.

Dnes už z ní zbývají jen dvě obrovské tlapy, které z obou stran objímají schodiště vedoucí na samotný vrchol, dříve tu ale prý bývala hlava lva, jehož otevřenými ústy se vcházelo dovnitř.

Foto: bigstock.com

Tlapy, u nichž výstup na mýtickou horu začíná.

Závěrečným schodištěm se dostanete na vrcholovou plošinu o rozloze téměř dvou hektarů. Je odsud úžasný výhled do okolí s okolními lesy a pozůstatky Kassapových zahrad a vodních nádrží. Nelze se divit, že toto místo UNESCO zařadilo na svůj seznam kulturních unikátů.

Poznejte místa, na nichž mají nejvyšší cihlovou stavbu světa nebo Buddhův zub

Jen aby nevznikla mýlka – Sigiriya není ani zdaleka jediná zajímavost ostrova Cejlon, na němž se stát Srí Lanka rozkládá. Nedaleko Lví skály najdeme například město jménem Pollonaruwa, které proslulo velkým množstvím paláců a chrámů. Ve svatyni Gal Vihara tam mají velkou sochu Buddhy vytesanou přímo do skály.

Foto: bigstock.com

Na Srí Lance najdeme i nádherné pláže.

Anuradhapura zase nabízí podívanou na jedno z největších klášterních měst, které kdy lidé vybudovali. Kdysi tu žilo až 10 tisíc mnichů a kdysi 120 metrů vysoká stúpa jednoho z klášterů bývala dlouho nejvyšší cihlovou stavbou světa.

V okolí Sigiriye, tedy v severní polovině Cejlonu, láká k návštěvě také národní park Wilpattu s asi 50 slony, leopardy, krokodýly a dalšími živočichy. Na jihu zase vyčnívá město Kandy, kde prý mají pravý Buddhův zub. O tom ale zase někdy příště. Nebo osobně. Na Srí Lanku se totiž lze snadno podívat i s českými cestovními kancelářemi.

Foto: bigstock.com

Zlatý Buddha z chrámu v Dambulle (v jižní části Srí Lanky), která proslula chrámovým jeskynním komplexem.

Inzertní sdělení: Vydejte se na Srí Lanku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů na Srí Lanku:

Poznejte zemi plnou kulturních a historických památek všech náboženství, tropickou zemi s bohatou florou i faunou a exotickými plážemi. Vystoupáte na Lví skálu, odpočinete si na plážích.

Kombinovaný zájezd s důrazem na poznání přírodních zajímavostí zemí indického subkontinentu. 12 dní, dvě země, nespočet zážitků. Včetně návštěvy úchvatného Tádž Mahalu!

Poznejte krásné pláže v naprosto netradiční destinaci. V provincii Goa v Indii. Plážová dovolená, ale naprosto jinak, než jste zvyklí. Možnost navštívit zajímavá místa v okolí.

Čtěte dále:

Přečtěte si také  o plážích USA, o nejdelším průplavu světa nebo o dějištích natáčení filmových hitů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Čím podle vás byla Sigiriya?
Pevností.
76,2 %
Palácem neřesti.
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1737 čtenářů.

Sigiriyské krásky

Narazíte na ně za polovinou cesty na vrchol na západní stěně skály a dodnes berou dokonalostí svého provedení mnoha návštěvníkům dech. Fresky žen, které jsou nadmíru obdařené, odhalené do půli těla a vznášející se jakoby na obláčcích.

Původně jich tu bylo několik stovek. Archeologové odhadují, že plocha, kterou kresby žen pokrývaly, byla možná až 30 x 140 metrů. Dnes se jich dochovalo jen posledních pár. Zbytek je nenávratně zničený. Údajně na tom mají podíl i buddhističtí mniši, kteří na skále měli ve středověku svůj chrám a které prý tyto kresby rozptylovaly při meditacích.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám