Hlavní obsah

Poznejte nejslavnější průplavy světa: Kde mají vodní kanál dlouhý 1776 km?

Vítr, zima, napětí, vysoké vlny, to byly často velcí nepřátelé námořníků, kteří ve složitých podmínkách obeplouvali celé kontinenty, aby se dostali tam, kam potřebovali. Díky průplavům, jako jsou ty v Panamě nebo Egyptě, se lidé a náklady dostávají po moři do cíle daleko rychleji. Průplavy, které to umožňují, se stávají vyhledávanými turistickými atrakcemi. Pojďme si představit ty nejdůležitější z nich.

Foto: bigstock.com

Takhle umí v noci zářit Velký průplav v Číně.

Článek

Vodní architektura kvetla už ve starověku, člověk se odjakživa snažil zjednodušit a přizpůsobit si cestování po moři a po řekách. Podíváme se na několik průplavů, ušetřily lodníkům obeplutí kontinentu nebo výrazně zasáhly do statistik.

Nejdelší systém průplavů se stavěl stovky let!

Začneme v Číně. Tady mají jeden technický zázrak jménem Velký průplav (nebo Velký kanál či, chcete-li, Velký kanál Peking – Chang-čou).

Myšlenka na vybudování jeho prvního úseku pochází už z osmého století před naším letopočtem, práce započaly o tři století později. Průběžně až dodnes se kanál prodlužoval a rozšiřoval, a tak dnes mají v nejlidnatější zemi světa opravdový technický div – 1776 km dlouhou soustavu průplavů.

Foto: Jiří Kolbaba

Rozdíl hladin na koncích Panamského průplavu může kvůli přílivům a odlivům činit až 40 m.

Ten nejslavnější: Panamský průplav

Další průplav je ten možná nejslavnější. Díky němu se totiž plavci nemusí vydávat na dlouhou cestu kolem Jižní Ameriky. Přes 81 km kanálu se 6 zdymadly vše ulehčuje, 150–305 m šířky umožňuje proplutí i velkým tankerům.

Loni vedla přes Panamu populární cesta z Prahy kolem světa. Pasažéři Boeingu v luxusní úpravě sem přiletěli z jamajské pláže Negril a poté pokračovali do brazilského Ria. Přes několik zastávek v Americe a Tichomoří se dostali k mystickým indonéským a vietnamským chrámům.

Foto: Jiří Kolbaba

Při cestách po Panamě se k vám může přidat i takovýto nečekaný návštěvník.

Cesta kolem světa, při níž v 10 lokalitách lidé zůstávají asi 3 dny, je ve světě populární koncept, který se úspěšně etabloval i v našich končinách. Od roku 2011 jedna z českých cestovních kanceláří vozí klienty vlastním letadlem po atraktivních exotických destinacích celého světa.

Čtěte také:

Foto: bigstock.com

Jezero Gatún v sousedství Panamského průplavu.

Nejdelší: Volžsko-baltský průplav

Měří 588 km a stavitelé ho dokončili už roku 1964. V té době šlo o unikátní počin a stejně tak by tomu bylo i dnes. Takto dlouhé průplavy se téměř vůbec nestaví ani v naší době. Jelikož čínský multikanál sestává z několika menších průplavů, za ten nejdelší samostatný můžeme považovat právě Volžsko-baltský průplav.

V Rusku není o opravdu dlouhé a stavitelsky náročné vodní stavby nouze. Volhu spojují také s Donem nebo řekou Moskvou. Moskevský kanál vznikal ve třicátých letech, a to pět let, což tehdy bylo na tak náročnou stavbu dosti rychlé.

Foto: bigstock.com

Ruská Volha má odbočky do několika kanálů.

Díky propojení ruských toků se dnes turisté mohou plavit po zajímavých místech matičky Rusi a vždy vystoupit na břeh, užít si pěkný den a pokračovat dál na jedné lodi. Takové plavby jsou velmi populární a lze se na ně vydat i s českými cestovními kancelářemi.

Přečtěte si o vzdálených lokalitách:

Suezský průplav otevírá bránu z Evropy do světa

Na délku má sice jen 169 km, ovšem významem předčí i některé daleko delší. Zkracuje totiž cestování ze Středozemního do Rudého moře skrz Egypt. Zatímco v minulosti museli námořníci celou Afriku obeplouvat, od roku 1869, kdy začal průplav fungovat, mají plavbu asi o 10 tisíc km kratší.

Foto: bigstock.com

Suezským kanálem uprostřed obrázku se z Evropy rychle dostanete do Rudého moře, zkracuje se tak cesta do Indického oceánu.

Stavba průplavu začala v polovině 19. století. V Prvních fázích zajišťovalo zásobování 1800 velbloudů, kteří do oblasti přinášeli vše potřebné včetně materiálu a jídla a pití pro dělníky. Původní plány nepočítaly s velikostí nákladních lodí počátku 21. století, a tak ještě donedávna musely velké tankery kontinent obeplouvat pěkně postaru. Po rozšíření průplavu v roce 2010 už se většina z nich do kanálu vejde.

Inzertní sdělení: Vydejte se na pohádkovou dovolenou do světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Poznejte rozsáhlé přírodní rezervace, koloniální památky, kouzelné ostrovy, křišťálové moře a nádherné pláže. To vše + Panamský průplav a výlet po Gatúnském jezeře.

Projděte se po Velké zdi, prohlédněte si kdysi nejbohatší město světa Xi’an se slavnou terakotovou armádou, pulsující Šanghaj, romantické Suzhou a samozřejmě Peking!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o nejluxusnějších resortech na Maledivách, dále o ostrovním ráji Zanzibaru nebo se podívejte na fotky z Thajska. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Vydali byste se za moře raději lodí, nebo letadlem?
lodí
19,6 %
letadlem
35,9 %
záleželo by na to, kam bych jel(a)
32,6 %
ani jedním
11,9 %
Celkem hlasovalo 92 čtenářů.

Čína - Praktické informace

Obrovská Čína se rozlohou vyrovná celé Evropě a žije v ní pětina všech obyvatel Země. Díky tomu tu ale najdete nejrůznější přírodní podmínky a spousty unikátních památek. Na severovýchodě se rozkládají pouště, na východě nížiny a na jihozápadě Himaláje. K tomu všemu ještě nesmíme zapomenout na okupovaný Tibet, který se zcela vymyká všemu ostatnímu.

Při cestě do této překrásné země nesmíte zapomenout anglicko – čínský slovník. Nejen že usnadníte konverzaci špatně jazykově vybaveným Číňanům, hlavně ale nikdy nebudete umět správně vyslovit čínská slova a obrázky. Z těchto důvodů je dobré nechat si od někoho „nakreslit“ třeba jméno vašeho hotelu apod.

Taje čínského kalendáře

Každý z nás už asi někdy slyšel, že rok, ve kterém se narodil, patří v čínském kalendáři nějakému zvířeti. Podle čínského zvěrokruhu totiž kraluje každému roku jiné zvíře – může to být tygr, buvol, pes, prase nebo třeba drak.

Samotný čínský kalendář je údajně nejstarší na světě, protože vznikl roku 2637 př. n. l. a na rozdíl od našeho, který se orientuje podle Slunce, čínský je sestaven podle pohybů Měsíce. Nový rok se slaví na konci ledna.

Čínské hůlky

Pokud v Číně dostanete chuť na nějakou z místních specialit, připravte se na jídelní hůlky. Nejčastěji se vyrábějí ze dřeva, bambusu a z plastu a užitečné jsou především pro ty z vás, kteří se snažíte zhubnout. Ne snad proto, že se pomocí hůlek nenajíte – až vás to Číňané naučí, najíte se, ale budete hůlkami brát jen malá sousta, nebudete hltat a budete jíst delší dobu, takže si vaše tělo stačí včas uvědomit, že už nemá hlad.

Související články

Výběr článků

Načítám