Hlavní obsah

Nejvyhledávanější zoo na světě: Kde chovají šelmy bez mříží?

Záliba pozorovat nejrůznější druhy zvířat z vás s odcházejícím dětstvím nevyprchala? Tak dejte své vášni zelenou a vypravte se na příští dovolené do některé z těch nejvyhledávanějších zoologických zahrad na světě! Pandy, koaly, gorily nebo sibiřští tygři se vám rádi předvedou v celé své kráse.

Foto: bigstock.com

Každá zoo má své unikum. V jedné pozorujete pandy, v jiné krmíte kozy a v další vás od lvů dělí jen příkop.

Článek

Ve světových zoologických zahradách najdete zase něco jiného než v té pražské, i když pozor – zoo v Praze byla za rok 2015 vyhlášena jako 4. nejlepší na celém světě! I přesto se však vyplatí poznat také některou z těch vzdálenějších. Každá má totiž své osobité kouzlo a jiná lákadla. Představíme si ty nejzajímavější.

Foto: bigstock.com

V safari v San Diegu si na mříže nehrají. Šelmy můžete vidět z bezpečné vzdálenosti i bez nich.

Zoo v San Diegu – stálice žebříčků posledních let

Zoologická zahrada v San Diegu patří se svými zvířecími obyvateli dlouhodobě do světové první desítky a letos dosáhla na prvenství. Každý, kdo se mezi zvířaty rád prochází a nadšeně je pozoruje, by toto místo při návštěvě Kalifornie neměl opomenout.

V San Diegu se můžete pokochat především pandami a koalami, na které si zdejší chovatelé potrpí. Aby zaměstnanci zoo nabídli pandám tu nejlepší stravu, rozhodli se v zahradě pěstovat eukalyptus a několik desítek druhů bambusu

Lidé zoo milují, nasvědčuje tomu historie
Kvůli vědeckému i laickému pozorování stojí na světě nespočet zoologických zahrad, v nichž jsou zvířata sice chována v zajetí, ale zároveň v podmínkách, které maximálně připomínají jejich přirozené prostředí. Po chovu zvířat musíme pátrat už ve starověku – první zmínky o něm pocházejí z Egypta ze 3. tis. př. n. l. Za první zoo v tradičním pojetí však považujeme tu, která vznikla v 18. století v Schönbrunnu.

Koaly ze San Diega jsou zase raritou proto, že se v tomto případě jedná o největší skupinu koal chovanou mimo jejich domovinu – Austrálii.

A ještě jednu specialitu tato zoologická zahrada má. Byla totiž jednou z prvních, které bojovaly za odstranění mříží. Už od počátku 20. let 20. století proto návštěvníky od zvířat, i od takových, jakou jsou například lvi či jiné šelmy, dělí jen hluboký příkop.

Foto: bigstock.com

Vyměňte na chvíli pohyb po rušných ulicích mezi mrakodrapy za procházku zelení a za pohled (nejen) na sibiřské tygry.

New York nabízí mezi mrakodrapy překrásné oázy

Že by vás při návštěvě New Yorku nenapadlo zavítat do zoologické zahrady? Chyba! Pokud se do této části Spojených států chystáte, napište si zdejší zoo na seznam míst, která potřebujete nutně navštívit. A jsou hned dvě hodně slavné.

Přečtěte si další články z exotických lokalit:

Jedna z nich se nachází v Central Parku a nabídne vám příjemně osvěžující, asi hodinovou procházku. Nejstarší zoo ve Spojených státech se rozkládá na pouhých třech hektarech. Kvůli nevhodným podmínkách musela tato zahrada projít v 80. letech 20. století rekonstrukcí a převážná část zvířat byla přesunuta. Kam?

Do Bronxu! Tato zahrada je na rozdíl od té v Central Parku ohromná – zaujímá necelých 110 hektarů, čímž si zasluhuje zařazení mezi největší městské zoologické zahrady na světě. Ty největší taháky najdete ve zhruba tříhektarovém pralese – jsou jimi sibiřští tygři a konžské gorily.

Foto: bigstock.com

Tahle expedice na Mount Everest vám vezme dech. A nevadí, že ji absolvujete v USA a na horské dráze!

Animal Kingdom v Orlandu – tak trochu jiná zoo

Nejde vlastně ani tak o zoologickou zahradu jako o zábavní park, jehož neodmyslitelnou součástí zvířata jsou. Zdejší zoo patří pod Walt Disney World Resort, což je největší zábavní park na světě. Ačkoli je Animal Kingdom v provozu „teprve“ od roku 1998, už v roce 2007 si vysloužil titul nejlepší zoo planety a ročně ho navštíví asi deset miliónů návštěvníků.

Kromě zvířat je tu samozřejmě mnoho atrakcí – můžete se například vydat na expedici na Mount Everest a na vrchol vystoupat ve vozících nejdražší horské dráhy na světě. Užít si můžete i Ostrov objevů nebo se projít dinoparkem.

Foto: bigstock.com

Panda se díky svému roztomilému a nevinnému vzhledu stala symbolem Číny i Světového fondu na ochranu přírody. Oprávněně – jde o ohrožený druh, kterému vůbec nepřispívá narušování jejích typických přírodních lokalit.

Za pandami do Pekingu. Kam jinam?

Abychom nezůstávali jen na půdě Spojených států, podívejme se do Číny, konkrétně do Pekingu. Zdejší zoo je jednou z nejstarších v Číně a zároveň je tou největší a nejbohatší. Pochlubit se může necelou tisícovkou druhů a celkem asi 14,5 tisíce zvířat. Místní chloubou však zůstávají pandy velké. Pokud jste se do nich a do jejich roztomilých „obličejíků“ ještě nezamilovali, v Pekingu se vám to pravděpodobně stane.

Jakmile se do Pekingu vydáte poznávat zdejší památky, populární zoo nevynechte!

Inzertní sdělení: Za luxusní exotikou do Thajska a Číny

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se hned jaře objevovat krásy Číny a navštivte ta nejznámější místa – Velkou čínskou zeď, Zakázané město, Chrám nebes, Terakotovou armádu nebo světoznámou zoo. Nechte se unést zdejší atmosférou, která vás pohltí hned po příletu!

Vyrážíte do New Yorku a chcete poznat Manhattan? Skvělá volba! Vyberte si k tomu ubytování, ve kterém vás zahrnou luxusem a díky němuž získáte z návštěvy ten nejlepší dojem. Líbil by se vám pokoj v pětihvězdičkovém hotelu s výhledem na Central Park? Žádný problém. Pojeďte!

Čtěte dále: 

Přečtěte si o tropickém ostrovu Rodrigues, o tom, kam se vydat za velrybami, nebo o Brooklynském mostě v NY. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Chodíte v zimě do zoo?
ano
48,3 %
ne
51,7 %
Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Nejlepší zoo za rok 2015? Jsou i v Evropě!

V žebříčku deseti nejlepších zoologických zahrad světa najdeme hned pět evropských a je mezi nimi i ta pražská. Na druhém místě se v desítce za rok 2015 umístila zoo ve španělském Puerto de la Cruz, čtvrtou příčku obsadila Zoo Praha, hned za ní následuje zoo ve Vídni. Sedmé místo si vybojovala Chester Zoo ve Velké Británii a desítku uzavřel ZooParc de Beavual v Saint-Aignan ve Francii.

Ačkoli lidé podle všeho chovají zvířata už zhruba pět tisíc let, za první zoo považujeme tu, která vznikla v 18. století v Schönbrunnu a pro veřejnost byla otevřena roku 1765. Dávná architektura je tu patrná – s moderními prvky se mísí ty barokní, které v ní vytváří jedinečnou atmosféru. Žije zde na pět set druhů zvířat, z nichž pravděpodobně nejpopulárnější jsou koaly a pandy. Právě ty můžete poklidně pozorovat od císařského pavilonu, až si zde budete vychutnávat kávu.

Zoo Praha, která při hodnocení zoologických zahrad získala pomyslnou bramborovou medaili, se pyšní asi šesti stovkami druhů zvířat, z nichž nejvyhledávanějším a nejoblíbenějším je kůň Převalského. Mezi další hojně navštěvovaná zvířata patří sloni, tygři, lachtani nebo varani.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám