Hlavní obsah

Žebříček 10 nejoblíbenějších míst Karibiku: Vede ekologický ráj před komunistickým ostrovem

Ročně se do Karibiku vydá na 25 miliónů turistů a není těžké uhodnout, za čím míří. Pláže s bílým pískem, kokosové palmy, tyrkysové moře, exotická atmosféra… to všechno dělá z Karibiku destinaci snů. Na 30 států roztroušených na stovkách ostrovů a ostrůvků ale soupeří o pozornost. Podívejte se, kdo v tomto těsném závodě vyhrává.

Foto: Bigstock.com

Nejoblíbenější zemí Karibiku je Dominikánská republika.

Článek

Vycházeli jsme z dat Caribbean Tourism Organization, která pravidelně sleduje návštěvnost jednotlivých států v regionu a následně sestavuje žebříčky popularity.

10. Svatý Martin

Stát Svatý Martin sám sebe nazývá přátelským ostrovem. Snad je někdy až příliš přátelský – najdete tu například slavnou přistávací dráhu letadel klesajících těsně nad rušnou pláží. Návštěvníci se za touto raritou jezdí dívat z celého světa. Fanouškům létajících strojů nelze jinak než Svatý Martin doporučit k návštěvě.

Foto: Bigstock.com

Na Svatém Martinu mají také solné jezírko nacházející se jen pár desítek metrů od mořského břehu.

9. Martinik

Květina Karibiku, Martinik, je zámořský department Francie, takže si sem můžete přijet vybrousit francouzštinu a platit eurem. Překrásné pláže tu objímají tropické lesy plné banánovníků, ananasovníků nebo plantáže cukrové třtiny. Doslova výbuchy štěstí tu budou zažívat milovníci exotických květin.

8. Barbados

Maličký ostrůvek Barbados proslavila zejména zpěvačka Rihanna. Narodila se zde, potkala tu svůj americký sen v podobě hudebního producenta na dovolené a jako výraz díků natočila pro svůj rodný ostrov turistický spot. Lepší než na Barbadosu už to nebude, říká se v něm.

Foto: Bigstock.com

Takhle to vypadá v Bottom Bay na Barbadosu.

Navštívit tuto zemi lze i na palubě luxusní výletní lodi – tito mamuti na vlnách kotví v přístavu Bridgetown. A doplníme ještě jednu perličku: z ostrova se každý rok vyveze rum za 57 miliónů dolarů.

7. Americké panenské ostrovy

Svatý Tomáš, Jan a Croix dohromady tvoří Americké panenské ostrovy – nezačleněné území Spojených států amerických. Turisté sem míří nejen kvůli opalování, ale také třeba za poznáváním světa pod hladinou. V podmořském parku Coral World se například můžete projít ve speciálních skafandrech po dně oceánu.

Přečtěte si o dalších exotických místech:

6. Aruba

Šťastný ostrov, to je podle místních Aruba. Pyšní se polohou, která nekoliduje s dráhou hurikánů, naprosto předvídatelným počasím a krásnými plážemi. Mnoho návštěvníků – zejména Američanů – si Arubu vybírá jako svou svatební nebo líbánkovou destinaci. Další část jezdí do místních kasin. O zábavu tu nouze rozhodně není.

5. Bahamy

Ostrovy ležící jihovýchodně od Floridy se pyšní korálovými útesy a plážemi. Nečekejte sopečnou turistiku, spíš tuny jemného bílého písku a kokosové palmy a dlouhý seznam slavných návštěvníků. Míříte-li za luxusem, neměli byste Bahamy minout.

Ten největší luxus si tu můžete užít například v pětihvězdičkovém Sandals Royal Bahamian Spa Resortu v Nassau. Hotelový komplex je vystavěn v antickém stylu a patří k němu i soukromý ostrov Sandals Cay, ráj kokosových palem uprostřed tyrkysového moře.

Foto: Bigstock.com

Tento malý majáček, který je poloviční proti kolem něj plujícím lodím, vítá námořníky v bahamském Nassau.

4. Portoriko

Přestože je souostroví Portoriko nezačleněným územím USA, angličtinu tu uslyšíte jenom v hotelu. Portoriku vládne latinskoamerická kultura a s ní spojená vášnivá atmosféra. Hornaté vnitrozemí střídají při pobřeží moderní města s mrakodrapy a – jak jinak – až kýčovitě krásné pláže.

3. Jamajka

Z největšího anglicky mluvícího ostrova v této oblasti vzešly dva oblíbené hudební styly. Ska a reggae, které proslavil místní rodák Bob Marley. Vybavte si teď v hlavě písničku One Love (One Heart) a nechte se unášet kolébavou melodií karibského ostrova. Třeba na západě ostrova na plážích resortu Negril lemované tropickými zahradami.

Foto: Bigstock.com

Kuba láká nejen plážemi, ale i krásou Havany.

2. Kuba

Domácí hřiště bývalého komunistického vůdce země Fidela Castra netřeba představovat. Kuba má i dnes nádech zakázaného ovoce. Stačí si přivonět k jednomu místnímu doutníku a pochopíte proč. Krásy ostrova, který se teprve nyní znovu pozvolna otevírá světu, působí neodolatelně. Místa s osobitou atmosférou jako Havana nebo revoluční Santiago de Cuba právem patří k nejoblíbenějším v Karibiku.

1. Dominikánská republika

Mezi karibskými ostrovy je Dominikánská republika obr, má také přes dvě desítky pobřežních lokalit splňujících přísné ekologické standardy pro získání tzv. „modré vlajky“.

Foto: Bigstock.com

Pláž Punta Cana má na oblibě Dominikánské republiky lví podíl.

Nad hlavním městem Santo Domingem převzala záštitu organizace UNESCO a přírodu sem nejezdí turisté obdivovat jenom na pláže. Národní park Los Haitieses nabízí plavbu mezi mangrovy, neuvěřitelné vodopády a lesy plné exotické fauny a flóry.

Pokud byste měli chuť na vlastní kůži poznat, čím si východní polovina ostrova Hispaniola získala srdce návštěvníků, pak přemýšlejte o trochu netradiční formě cesty, kdy klasický pobyt na pláži doplníte několikadenní cestou po nejkrásnějších ostrovech v okolí.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do Karibiku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Dominkánské republiky:

Pláže s jemným bílým pískem, tropické podnebí a velká pohoda na vás čekají v Dominikánské republice v Punta Cana.

Vydejte se tam s námi a utečte zimním nečasům pod karibské sluníčko. V zimě se tu průměrné teploty pohybují mezi 22 a 28 °C!

Zažijte procházku v korunách stromů tropické džungle na Guadeloupe, opalování a potápění na Martiniku nebo setkání s rejnoky na ostrově Antigua!

Spojte pobyt na oceňovaných plážích Punta Cana s plavbou po Karibiku na luxusní lodi. Na tento zájezd je možné vydat se s českým delegátem.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o svatbách v Thajsku, o tajemství afrických národních parků nebo o luxusních lokalitách na Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Kejklíčková & Tomáš Cikán

Anketa

Už víte, kam pojedete na dovolenou v roce 2016?
Ano, naplánováno, zaplaceno!
36 %
Mám představu, ale ještě to neřeším.
45,3 %
Ještě ne.
18,7 %
Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Dominikánská republika pod drobnohledem

Pojďme se podívat na tuto zemi blíže:

Měna: Platí se dominikánským pesem, ovšem v turistických centrech běžně berou americké dolary nebo eura.

Víza: Pro vstup do země stačí turistům z České republiky jen „turistická karta“ v ceně asi 10 dolarů. Platí 30 dnů a lze ji dvakrát prodloužit. Pro pobyt delší 90 dnů je třeba zařídit si vízum.

České zastupitelské úřady: Dominikánskou republiku má v působnosti velvyslanectví v kubánské Havaně. Přímo v dominikánském Santo Domingu ovšem působí český honorární konzul.

Převládající náboženství: Katolické, Dominikánská republika je jedinou zemí světa, která má na státní vlajce vyobrazenou bibli.

Rozloha: 48 730 km2 – asi dvě třetiny rozlohy České republiky

Počet obyvatel: 9,3 milonu.

Úřední jazyk: Španělština.

Státní zřízení: Prezidentská republika. Samostatná je od roku 1844, kdy se vyhlásila nezávislost na sousedním Haiti.

Související články

Výběr článků

Načítám