Hlavní obsah

Místo kapra sele. Poznejte, jak se slaví Vánoce pod kubánskými palmami

Vykoupete se v moři, v plavkách si pod palmami dojdete ke štědrovečerní tabuli a zakrojíte nožem do vánočního selete. Není to lákavá představa? Trávit konec roku v exotických krajích je stále populárnější. Na Kubě díky světlým pískům pláže Varadero mají turisté bílé Vánoce. Co vlastně lze od Vánoc na Kubě očekávat?

Foto: Bigstock.com

Klasický výjev z pláže na poloostrově Varadero na severu Kuby

Článek

Po socialistické revoluci (1959) se Vánoce jakožto náboženský svátek na Kubě dostaly do nemilosti. Roku 1969 se oficiálně přestaly slavit. Až v roce 1997 na počest návštěvy papeže Jana Pavla II. vůdce země Fidel Castro povolil obnovení tradice. Jakou můžete dnes svátky oslavit na Kubě, pokud se tam ocitnete ve druhé polovině prosince?

Na Vánoce do Karibiku

Cestovatelé a turisté si občas ze stesku po domově udělají takové malé české Vánoce s ozdobenou palmou a rybou s bramborovým salátem. Dokonce tu mohou mít i kapra. Ten sice nepatří k tradičním karibským rybám, ale na Kubu byl v minulosti dovezen a vyskytuje se zde pět jeho druhů.

Foto: Bigstock.com

Zimní období v plavkách u moře? Proč ne, takhle to vypadá v zimě na Varaderu.

Ovšem když už trávíte zimu v exotické lokalitě v Karibiku, třeba kdesi na desítky kilometrů dlouhém pobřeží na Varaderu, procházíte se bosky po horkém písku a cítíte, jak se v okolí pečou vánoční selata, nebyla by škoda v takové době nezkusit něco nového a neoslavit Vánoce pěkně v kubánském stylu?

Správný Kubánec musí na Štědrý den obstarat prase

Nejdříve bychom vám měli popsat, jak to vlastně na Kubě o Vánocích chodí. Základem všeho je rodinná pospolitost. Kubánci se scházejí k oslavám v širším kruhu rodinném, přicházejí i přátelé. Rozhodně nejde o tak klidné setkání jako u nás. Vánoční čas by mělo provázet veselí, a tak je na ulicích slyšet hudba – tradiční kubánské rytmy a údery do bongo bubínků.

A co mají na ostrově svobody místo smaženého kapra s bramborovým salátem? Pečené vepřové. Ačkoli téměř veškeré přípravy na Vánoce padají většinou na bedra žen, muži mají ten možná nejdůležitější úkol – sehnat sele nebo prase.

O Kubě čtěte také zde:

Foto: Bigstock.com

Hudba patří k nejdůležitějším prvkům kubánských vánoc.

Vepř se peče velmi dlouho, on vůbec celý sváteční den je hodně dlouhý. Začíná se brzy ráno a končí pozdě večer (mytí a příprava na finální úpravu podsvinčete ovšem startuje už večer či noc před Božím hodem). Na stole se vedle selete pravděpodobně ocitnou i černé fazole, bílá rýže, kubánský chléb nebo mojo – marináda z česneku, cibule a kyselé odrůdy pomeranče. Vyskytnout se může i salát, ananas nebo kokos, zapíjí se kubánským ciderem.

Foto: Bigstock.com

Na křesťanské tradice se na Kubě nezapomnělo. Tento betlém mají právě na ostrově svobody.

Jak to chodí po zrušení „zákazu Vánoc“

Tak, jak jsme to popsali, to ale neprobíhá na celém ostrově („zákaz Vánoc“ přece jen trval 28 let, za tu dobu na ně leckdo zapomněl). Zvyk udržují především kubánští exulanti v USA, přímo na Kubě pak lidé se silným vztahem k tradicím a pamětníci dob před castrovskou revolucí.

Hodně v oživování obyčejů pomáhají především turistické resorty. Jejich provozovatelé se snaží nabídnout hostům něco bytostně lokální, a tak udržují staré zvyky. Stává se v nich například, že se hvězdy kubánského olympijského týmu zúčastní vánoční show v hotelu a připravují štědrovečerní večeři.

Přečtěte si o různých místech z celého světa:

Atrakce je to bezesporu zajímavá, turistům poskytuje netradiční pohled do historie národních tradic. Největší možnosti, kde se takové akce zúčastnit, skýtají centra cestovatelské zábavy na Kubě – Varadero a Havana.

Foto: Bigstock.com

Kapitol je nejslavnějším symbolem hlavního města Kuby.

Foto: Bigstock.com

Klasika staré Havany – barevné ulice a americké veterány na silnicích.

V Havaně jsou svátky pestré a spousta podniků během nich přichází se speciálním programem. Když k tomu připočteme krásu Havany, kterou uznalo i UNESCO, nezdá se myšlenka strávit tam zimu jako špatný nápad. Kdo se tam vydá, pozná například plážovou promenádu Malecón, které se přezdívá „kubánský Facebook“. Lidé si sem chodí odpočinout a poklábosit prakticky o čemkoli.

Když už jsme se dostali k plážím, tak nemůže pomlčet o Varaderu, poloostrovu plném relexace. V první polovině 20. století sem jezdily odpočívat hollywoodské hvězdy, politici i slavní mafiáni, dnes se sem díky uvolnění napjatých vztahů mezi Kubou a Západem vrací návštěvníci z celého světa. Nechcete se mezi ně zařadit i vy? Ostrov svobody je pro zimní dovolenou jako dělaný!

Inzertní sdělení: Vydejte se do Karibiku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových zájezdů:

Ohřejte se v zimě na rozpálené Kubě v hotelu Dos Mares na Varaderu. Desetidenní pobyt nyní můžete pořídit již od 33 900 Kč

Využijte všech možností plážového ráje poloostrova Varadero, můžete si také udělat výlet do pulsující Havany!

Poznejte plážové centrum Kuby Varadero z luxusního zázemí čtyřhvězdičkového hotelu Be Live Expierience. Hotel se nachází přímo na pláži.

Dovolenou zde si lze prodloužit o rodloužit o pobyt v Havaně.

Čtěte dále:

Přečtěte si  o útočišti téměř vyhubených druhů v Ngorongoro, dále o jedné z největších záhad světa v Guatemale či o bláznivém městě Sydney. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika a Amerika.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam byste chtěli jet na dovolenou snů?
do Karibiku
51,6 %
do Jižní Ameriky
5,1 %
do Severní nebo Střední Ameriky
7,5 %
do Afriky
4,6 %
do Asie
11 %
do Austrálie
11,2 %
do Arktidy nebo Antarktidy
4 %
do Evropy
5 %
Celkem hlasovalo 455 čtenářů.

Kubánská kuchyně

Co vlastně lidé na Kubě jedí? Doutníky a rum se sice vyrábějí na ostrově ve vysoké kvalitě, to však nikoho nezasytí. Mnohem více výživy poskytují četné druhy ovoce vyskytujícího se na ostrově. Ovoce se často využívá i v kuchyni, především ananas, kokos, divoké banány nebo grepy.

K tradičním jídlům patří třeba arroz morro, směs rýže, fazolí a zeleniny. Dále například polomilla steak – smažené vepřové maso podávané s cibulí, petrželí a černými fazolemi. Vzhledem k poloze státu se nabízí hojné využití mořských ryb a korýšů, oblíbení jsou humři, jako příloha se podává nejčastěji rýže nebo některý ze tří druhů místních brambor.

Co se pití týká, Kuba nabízí opravdu pestrý výběr. Pije se tu velmi silná káva, kokosové mléko, kdo chce něco ostřejšího, ten si dá cuba libre, daiquiri či mojito. V menších městech a vesnicích určitě uvidíte grepovou šťávu s medem a rumem.

Chcete-li za jídlo co nejvíce ušetřit, zalezte si před odletem na dva týdny do solária a naučte se plynně španělsky. V obchodech totiž existují dvojí ceny: pro Kubánce a pro turisty.

Související články

Výběr článků

Načítám