Hlavní obsah

Africká Noemova archa: kráter Ngorongoro je posledním útočištěm téměř vyhubených druhů

Masajové tohle místo pojmenovali „Dar života”, dnes ho často připodobňujeme k biblické zahradě Eden. A vlastně není divu. Vždyť se tu na ploše výrazně menší, než je rozloha Prahy, prohání až 30 tisíc velkých savců. Ve volné přírodě tady žijí poslední kusy téměř vyhubeného nosorožce černého, silná populace lvů, tisíce a tisíce buvolů, zeber i antilop. A hyeny, které se starají o to, aby tohle na první pohled křehké společenství dokonale fungovalo. Vítejte v kráteru Ngorongoro.

Foto: www.bigstockphoto.com

Kráter Ngorongoro je považován za osmý div světa. Jde o jedno z nejslavnějších míst Afriky.

Článek

Bojovní Masajové tuhle oblast obsadili před zhruba dvěma sty lety, když vyhnali příslušníky slabších kmenů. Dnes paradoxně sami musejí ustupovat – přísným regulím, které v samotné kaldeře i v jeho okolí platí. První Evropan, Oscar Baumann, se do kráteru podíval až v roce 1892 a hned při své první návštěvě skolil tři nosorožce. To by dnes způsobilo mezinárodní skandál…

Foto: www.bigstockphoto.com

Na ploše zhruba 260 čtverečních kilometrů žije 25 až 3 tisíc velkých savců. Nejčastěji kopytníků.

Největší kaldera světa ukrývá ráj

Kráter Ngorongoro je jedním z nejslavnějších míst Afriky, sen mnoha cestovatelů, rajská zahrada, perla Tanzanie, osmý div světa… a právem. Na ploše zhruba 260 čtverečních kilometrů žije celá „velká pětka“ – slon, buvol, nosorožec, lev a levhart. Sloni žijí převážně na okraji kráteru a jde nejčastěji o osamělé samce. Zdejší nosorožci černí jsou jedni z posledních žijících jedinců ve volné přírodě. V 60. letech 20. století jich bylo zhruba sto, v roce 1995 žilo v kráteru 14 kusů…

Černý a téměř vyhubený
V Africe jich žily tisíce, pak už jen stovky, dnes jich je jen posledních několik desítek kusů. Nosorožci dvourozí nebo chcete-li černí patří mezi kriticky ohrožené druhy – tři poddruhy tohoto zvířete jsou dokonce považované za zcela vyhubené. Posledních pár kusů žije právě v kráteru Ngorongoro a spatřit je ve volné přírodě, to je téměř malý zázrak. V Česku tyto nosorožce (s velkými úspěchy) chová Zoo ve Dvoře Králové nad Labem.
Foto: www.bigstockphoto.com

Sloni žijí na okrajích kaldery.

V kaldeře Ngorongoro se turisté potkávají i s nejpočetnější populací lvů na planetě – žije jich tu zhruba šest desítek, často v úzkých vzájemných rodinných vazbách – i kvůli tomu, že je v kráteru dostatek potravy. Zdejší lvi jsou prý silnější než ti „zvenčí“, a proto každého odvážlivce, jenž se pokusí komunitu narušit, vyženou.

Žijí tu i pakoně, zebry, gazely… a jejich počet se v průběhu roku proměňuje. Zatímco v období dešťů kráter opouští zhruba čtvrtina pakoňů a rovná polovina zeber, přibývá v tomto období buvolů a antilop. Potkat tu můžete i hrochy (v Tanzanii jinak poměrně vzácné), na okrajích kráteru i levharty. Naopak marně budete vyhlížet žirafy (i přesto, že je tu dostatek akácií) a krokodýly.

Foto: www.bigstockphoto.com

Dno leží v nadmořské výšce asi 1800 metrů, stěny kaldery jsou o zhruba 600 metrů vyšší.

Olduvaiská rokle – kolébka lidstva
Pod chráněnou oblast Ngorongoro Conservation Area patří kromě samotného kráteru i Olduvaiská rokle, kterou mnozí označují za kolébku lidstva. Proč? Právě tady totiž manželé Leakeyovi v 50. letech 20. století objevili pozůstatky po životě a činnosti předchůdců dnešního člověka – australopitéka a homo habilis. Až 100 metrů hluboký a zhruba 40 km dlouhý kaňon je tak nejvýznamnějším archeologickým nalezištěm Afriky.

A tahle dokonalá přírodní rovnováha funguje z velké části i díky hyenám, kterých v kráteru žije dvakrát více než v okolních oblastech. Právě hyeny se starají o to, že na ohromné ploše bývalého kráteru nezůstávají hnijící zbytky zvířat – silnými zuby rozdrtí i tu nejsilnější kost – a nakažlivé nemoci se nemohou šířit.

Foto: www.bigstockphoto.com

Místní komunita lvů je největší na světě – v přepočtení na počet čtverečních kilometrů jež obývá.

Turisto, zaplať a dodržuj přísná pravidla!

Kráter je součástí Ngorongoro Conservation Area, jež je od roku 1979 zapsána na seznamu přírodního dědictví UNESCO. O pár let později přibyl i zápis do seznamu kulturního dědictví, a to díky Masajům. Logicky je proto oblast velmi přísně chráněná. Do nitra kaldery je možné vyrazit jen najatým terénním vozem a se zkušeným průvodcem.

Chcete vystoupit? Povoleno je to jen na pouhých dvou místech. Chcete zastavit? Jen na nezbytně krátkou dobu. Do kaldery můžete vjet brzy ráno, večer musíte pryč – po jedné ze tří cest, které do Ngorongoro vedou. A logicky si tenhle zážitek musíte i zaplatit – platíte jednak za samotný vstup, zaplatit musíte poplatek za automobil, nutností je místní průvodce a na konci safari spropitné pro všechny účastníky. „Za ten zážitek to ale stojí,“ shodují se ti, již Ngorongoro navštívili.

Foto: www.Serenahotels.com

Ngorongoro Serena Safari Lodge je vystavěný především z kamenů z místní oblasti.

Hotel s výhledem do zahrady Eden

Turismus je v oblasti kráteru Ngorongoro velmi přísně regulovaný, nicméně existují tu i luxusní resorty, které turistům snesou modré z nebe. Jedním z nich je i Ngorongoro Serena Safari Lodge, luxusní komplex usazený na hraně kráteru a vystavěný z místního kamene.

Jednou z podmínek výstavby bylo, že celý komplex se 75 pokoji splyne s krajinou – a to se daří i díky popínavému vínu, kterým je celý komplex pokrytý. Interiér je pak vybavený ve stylu nedaleké Olduvaiské rokle – chodby jsou kamenné a klenuté, jejich zdi zdobí stylizované jeskynní malby a na cestu na pokoj ze stylového baru vám posvítí pochodně.

Všechny pokoje mají výhled na dno kráteru, o vaše pohodlí se postará 24hodinová služba a posedět tu můžete v unikátní „skalní restauraci a baru“ s centrálním ohněm. Jen ta cena... za ubytování na jednu noc tu necháte minimálně 280 dolarů za osobu. Na druhou stranu, který jiný hotel na planetě může nabídnout výhled do zahrady Eden?

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na safari do Afriky

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Připravili jsme pro vás atraktivní koktejl! Navštivte ty nejlepší národní parky v Africe včetně Serengeti a Ngorongoro a zároveň si užívejte luxus nejlepších hotelů, ve kterých se tu můžete ubytovat. Včetně unikátního Ngorongoro Serena Lodge na hraně slavného kráteru.

Více než týdenní zájezd si můžete ještě prodloužit o relaxační odpočinkovou dovolenou na Zanzibaru. V ceně zájezdu je nejen ubytování a doprava, ale i vstupy do národních parků, jízdy terénním vozem s garancí místa u okna i služby profesionálních průvodců.

Prožijte přelom roku na nádherných plážích afrického ostrova Zanzibar! Odleťte po svátcích 27. prosince a zpátky do Česka se vraťte až v roce 2016. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší resorty na Zanzibaru – včetně pětihvězdičkových s privátními plážemi a službami komorníka.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o tom, kde strávit exotického Silvestra, o nejkrásnějších plážích Thajska nebo zkuste cestovatelský fototest. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Safari není úplně běžný typ dovolené. Láká vás?
Ano, hodně.
54,9 %
Ani ne, ale kdyby byla možnost...
27,5 %
Určitě ne.
17,6 %
Celkem hlasovalo 51 čtenářů.

Co jste nevěděli o Ngorongoro:

  • Samotná kaldera je nejznámější částí výrazně větší chráněné oblasti Ngorongoro Conservation Area, jež byla až do roku 1959 součástí sousedního národního parku Serengeti.
  • Dno kaldery leží v nadmořské výšce zhruba 1800 metrů, okraj leží o 600 metrů výše, v nadmořské výšce 2400 metrů nad mořem.
  • Ngorongoro je největší neporušená kaldera na planetě – její vznik vědci datují zhruba dva miliony let zpátky.
  • Sopka, jež stála na místě Ngorongoro, měřila podle odhadů 4500 až 5800 metrů.
  • Uprostřed kráteru leží sezónní slané jezero Magadi, kterému Masajové říkají Makat (což je možné přeložit jako „Sůl“).
  • Před první světovou válkou v kaldeře hospodařili bratři Siedentopfové, jež se odsud dokonce pokoušeli vyhnat ohromná stáda pakoňů, jež jim ničila úrodu. 
  • U východní stěny kráteru vyvěrají prameny Ngoitokitok – ty slouží jako napajedlo, a tak není divu, že v blízkosti je jedna z pozorovatelen pro turisty.
  • Odborníci doporučují vydat se na safari velmi brzy ráno – turistů je tu minimum a pohled na probouzející se Ngorongoro je nezapomenutelný.
  • V okolí kaldery žije asi 60 tisíc Masajů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám