Hlavní obsah

Jaké je tajemství poloprázdných pláží Myanmaru?

Cvičení sloni, poloprázdné pláže, romantika asijského venkova. Myanmar neboli Barma má všechny předpoklady pro to, stát se turistickým rájem. Lidé ale mnohem raději jezdí do vedlejšího Thajska, v němž mají prakticky stejné podmínky, tedy až na ten počet ostatních turistů slunících se na pobřeží. Kdo má rád větší klid, ten sem zapadne.

Foto: Bigstock.com

Jihovýchodní Asie ukrývá hodně fotogenická místa.

Článek

Země se od roku 1989 vlastně jmenuje Myanmarská republika neboli Myanmar, ale staletí zažitého názvu Barma se těžko zbavuje. Cizinci jí tak stále říkají. Na názvu však nesejde. Pojďme se raději podívat na tři jedinečná místa, díky nimž lidé jezdí objevovat tuto exotickou zemi na jihovýchodě Asie. Třeba odhalíme, proč se sem zatím moc nejezdí.

Foto: Bigstock.com

Na kamenech na Ngwe Saung najdete i takovéto miniaturní pagody.

Poznejte pláž nového tisíciletí a chytré slony

Co je nové, to je hezké. U 15 km dlouhé pláže Ngwe Saung to rozhodně platí. Tento resort se totiž otevřel teprve v březnu 2000, takže všechno září novotou a je přizpůsobeno potřebám jedenadvacátého století. I proto se tak mladá pláž už nyní dostala mezi nejoblíbenější rekreační centra v zemi.

Přesto si zachovala svůj půvab. Při cestě po stříbřitě bílém písku na pobřeží pobřeží potkáváme rybáře vytahující sítě se zachycenými mušlemi a v dohledu se rýsují 9 km vzdálené ostrůvky Calventuras.

Foto: Bigstock.com

Pláž, palmy, žádní lidé. I taková místa najdete v Ngwe Saung.

Asi tak jsme si představovali plážový ráj a nenapadlo nás, že se do něj dostaneme právě v Barmě. Můžete si to ověřit a vydat se tam, sezóna této části světa je právě v plném proudu, nyní tam panují tam ideální podmínky.

Ngwe Saung ale není jen pro ty, co si chtějí odpočinout u moře. Umí i pobavit. Žije to tu nejen po setmění, ale i přes den. Za asi nejzábavnější atrakci můžeme označit nedaleký sloní kemp. Kdo pochybuje o inteligenci tlustokožců, měl by sem zajít. Vidět, co všechno dokážou, nakrmit je a povozit se – to je vážně zážitek.

Foto: Bigstock.com

I vnitrozemí Myanmaru má něco do sebe. Takto vypadá historické město Mandalaj.

Mimochodem na ostrovy Calventuras se vyplatí zajet si loďkou. Bývá to příjemný výlet, navíc občas řidiči člunů vyndají z koutku úst „cheroot“, zvláštní doutník typický pro Barmu a Indii, a vypráví o životě místních lidí. Vítané zpestření plážové dovolené.

Foto: Bigstock.com

Poklidná pláž Ngapali.

Koloniální Ngapali jako by vypadlo z katalogu

Ngwe Saung z pozice barmské plážové jedničky sesadilo Ngapali, nejstarší resort v Barmě. Na zdejší bílé písky lemované linií palem jezdili už v koloniálních dobách britští důstojníci, pokuřovali doutníky, pili čaj o páté a užívali si chvíle mi o cvičiště a kasárny.

Uniformovaní džentlmeni sem už sice nechodí, pláž je ale přesto pořád oblíbená. Aby ne, vždyť ji omývají čisté vody Bengálského zálivu a v okolí lze pořád vidět výjevy jakoby vypadlé z romantických příběhů: dvoukoláky tažené voly, malé ručně vyráběné loďky, nezpevněné cesty vedoucí krajinou jako z katalogu.

Přečtěte si o dalších exotických místech světa:

Nezpevněných cest zde ale dost ubylo, Ngapali se snaží být moderním letoviskem s prvotřídním servisem a infrastrukturou. Má pro to dobré podmínky – zdejší tříkilometrová pláž se nachází asi 7 km od letiště Thadwe, kam dosedají stroje letící z Yangonu, největšího města země.

Foto: Bigstock.com

Takto září do noci zlatá Šweitigoumská pagoda, jedna nejslavnějších památek největšího města země Yangonu.

Barma je „malé Thajsko“

Věhlas si dobách nadvlády britského impéria (1866–1948) nad zemí získala i pláž Maung Ma Kan. Jde o druhý nejstarší turistický resort na území Myanmaru (po Ngapali). Proslula jako místo pro rodinnou dovolenou. Mají ji rádi i místní. Jednak proto, že ji lemuje řada příjemných rodinných restaurací, ale hlavně kvůli dlouhou dobu mělké vodě vhodné ke koupání.

Pozice jedničky mezi plážemi Myanmaru patří resortu Ngwe Saung, ovšem nádherných pláží je v zemi dost. Může za to jejich menší zaplněnost. Spousta lidí stále Myanmar, nebo chcete-li Barmu, nebere jako špičkovou plážovou lokalitu. A přitom má úplně stejné podmínky jako sousední Thajsko. Thajci totiž s „velkou turistikou“ začali mnohem dříve, a tak získali náskok. Lidé už mají spojení Thajska a pohádkové dovolené zažité. Barma svá luxusní střediska teprve dobudovala. Jde zkrátka o zatím neobjevený ráj.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Široká pláž přímo před hotelem, kouzelná barmská architektura a veškeré zázemí, to je Sunny Paradise Resort na pláži Ngwe Saung v Myanmaru.

Vydejte se tam s námi a ohřejte se uprostřed zimy u moře!

Užijte si zimu v teplém klimatu jihovýchodní Asie a vydejte se do Myanmaru na pláž Ngwe Saung.

Během jednoho týdne poznáte nejlepší resort země a krátce i jeho hlavní město Yangon se zlatými pagodami. Cena zájezdu je včetně letenek.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o tom, kolik stojí Vánoce na nejkrásnějších plážích světa, dále o nejkrásnějších plážích Thajska nebo si udělejte fototest na téma nejslavnější místa Jižní Ameriky. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Byli jste už někdy v zemích jihovýchodu Asie?
v Thajsku
24,4 %
v Myanmaru
4,2 %
ve Vietnamu
5,1 %
v Kambodži
3,9 %
v Laosu
1,2 %
v Indonésii
6,9 %
v Malajsii
5,1 %
v Bruneji
1,5 %
na Filipínách
3 %
ne, nikdy
44,7 %
Celkem hlasovalo 332 čtenářů.

Kde to v Barmě žije

Na barmské pláže se lidé vydávají za odpočinkem, ale mohou se podívat do rušnějších míst. Velkých měst s bohatou historií a kupou monumentálních buddhistických staveb je v zemi několik.

Yangon

Možná ho znáte pod názvem Rangún. V roce 1989 ovšem došlo nejen k přejmenování státu, ale i jeho tehdejšího hlavního města (od roku 2005 je hlavním městem Neipyijto). Kulturním centrem ale Yangon zůstal.

Mimo jiné i díky Šweitigoumské pagodě, jedné z největších atrakcí celé země. Hodně populární je i 65 m dlouhý a 16 m vysoká socha ležícího Buddhy zvaná Chauk Htat Gyi Buddha. Krásu města podtrhuje soutok řek Pegu a Hlaing v řeku Rangún.

Mandalaj

Po staletí plnilo město Mandalaj funkci hlavního centra oblasti. Dodnes jde o největší sídlo v myanmarském vnitrozemí. Má celkem 1,2 milionu obyvatel a skrývá spoustu míst důležitých nejen pro místní občany, ale pro všechny buddhisty. Jde o jednu z lokalit, v nichž se formovalo celé náboženství.

K nejzajímavějším místům patří pogoda Kuthodaw s „největší knihou světa“ nebo pagoda Mahauni s bohatou zlatou výzdobou.

Neipyijto

Nové hlavní město má asi 900 000 obyvatel a vzniklo prakticky na zelené louce, tedy vlastně v pralese. Je členěno do dvou částí – obytné a administrativní. Jeho výstavba začala roku 2002 a úřady ji držely v tajnosti před zahraničními médii. Neipyito najdeme 320 km severně od Yangonu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám