Hlavní obsah

Piráti, barakudy a prezidenti v Biscayne, jednom z nepodceňovanějších národních parků

Přibližně 25 kilometrů jižně od Miami se v okolí ostrova Elliott Key rozkládá národní park Biscayne označovaný cestovateli za jeden z nejkrásnějších a zároveň nejopomíjenějších parků celého kontinentu. Turisté často stráví většinu dovolené na plážích kolem Miami a nepodívají se do míst, kde lze spatřit na 70 vraků potopených lodí, mnoho barakud i obřích dvoumetrových kaniců.

Foto: bigstock.com

Na Florida Keys to věru nevypadá zle.

Článek

Mezi cestovateli znalými Ameriky se říká, že jde o jeden z nejnedocenějších národních parků Spojených států. Co do popularity se nemůže měřit například s Everglades, nejslavnějším z jedenácti floridských státem chráněných území. Je však určitě rozmanitější.

Foto: bigstock.com

U nás je vídáme v teráriích, v Biscayne žijí takové ještěrky ve volné přírodě.

Jde totiž o kombinaci půvabných ostrůvků a podmořských pokladů. Nepředstavujte si ale poklady v podobě truhel se zlaťáky (i když i ty se tady vzhledem k velkému množství lodních vraků na dně možná ještě dají nalézt), ale spíše přehlídku rozmanitých barev rozpustile rejdících ryb a dalších podmořských živočichů. Patří mezi ně kapustňáci, želvy, nad hladinou se zase setkáme s elegantními pelikány.

Zdejší korálové porosty a vraky lodí potopených piráty tu poskytují úkryt mnoha rybám. Dravci, kteří na ně číhají, zase vědí, že zde vždy najdou něco k snědku. Odvěký drsný boj lovce a kořisti sem jezdí zachycovat turisté, ovšem oproti nejslavnějším místům pevninské části Floridy jich sem míří překvapivě méně.

O Americe čtěte také zde:

Foto: bigstock.com

U majestátního majáku na Key Biscayne je vystavený kanón.

Od „malého Bílého domu“ k podmořským vrakům

Bohatý podmořský život, nádherné moře a klid na ostrovech sem láká nejen příležitostné cestovatele, ale i ty, co se do této fascinující oblasti zamilovali natolik, že si v pásu ostrovů Florida Keys začínajícím u Biscayne zařídili zimní sídlo. Mezi takové patřili i američtí prezidenti – jako první Harry Truman. „Malý Bílý dům“, jak se biscaynské rezidenci prvních mužů USA říkalo, tady míval také Richard Nixon.

Na území parku tak najdeme zaznamenanou „desetitisíciletou historii lidstva“, jak uvádí vedení parku. Takový časový úsek totiž uplynul od pirátských útoků na obchodní lodě, které dnes leží pod hladinou zdejších vod, přes začátky místních zemědělců zakládajících ananasové plantáže až po dvacáté století, kdy tady odpočívali američtí prezidenti.

Další články z USA:

Foto: bigstock.com

Život pod mořem kolem korálových útesů je bohatý a hlavně barevný.

Lodě, které odpočívají v pokoji na dně moře u pobřeží, neztroskotaly vždy jen kvůli útokům pirátů. Například v devatenáctém století potopená Arratoon Apcar, nejstarší loď ze skupiny začleněné do poznávací stezky vraků pro turisty, doplatila na chybu v navigaci a náraz do podmořského útesu. Ji a další plavidla (od těch nejstarších s vesly či parním strojem až po ty mnohem modernější z druhé poloviny dvacátého století) mohou návštěvníci národního parku poznat zblízka se šnorchlem nebo potápěčskou výstrojí.

Národní park leží v oblasti Florida Keys – ostrůvků u jižního pobřeží Floridy. Velkou část z nich lze projet po legendární Overseas Highway – dálnici vedoucí 200 km skrz moře mezi delfíny a žraloky až k nejvzdálenějšímu z velkých ostrovů – Key West. Projet se po těchto úchvatných končinách a obohatit plážovou dovolenou na Floridě o další zážitky je tak velmi snadné.

O plážích si přečtete také zde:

Foto: bigstock.com

Vzadu jeden z mostů Overseas Highway, vpředu palmy na Florida Keys.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel vybírá z nabídky a zájezdů do USA:

Je to pěkná otrava, čekat ve středu Evropy na dva tři teplé měsíce a pak se zase celý rok halit do teplého oblečení. Udělejte s tím něco, vydejte se poznat USA a zakončete cestu na vyhřátých píscích slunné Floridy. Zatočte se zimní náladou a udělejte si radost! Uvidíte přitom i luxusní losangeleské Beverly Hills.

Vydejte se s námi na velkou cestu Spojenými státy a kromě Las Vegas, Monument Valley a dalších skvostů nakoukněte i do úžasného San Franciska, kde mimo jiné najdete i most zapsaný do Guinnessovy knihy rekordů. Není na co čekat!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejkrásnějších místech Tibetu, dále o nejlépe hodnocených restauracích na světě nebo o nejslavnějších kaňonech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jakým způsobem se nejčastěji dopravujete na dovolenou?
Vlastním autem
50,8 %
Letadlem
38,6 %
Vlakem
3 %
Autobusem
5 %
Jinak
2,6 %
Celkem hlasovalo 1028 čtenářů.

Čím je Florida zajímavá?

Walt Disney World

Poté, co se Walt Disney proslavil na západním pobřeží, začal plánovat expanzi na východ. Kdyby prozradil své záměry nakoupit obrovský objem pozemků pro další aktivity svých studií, ceny pozemků by okamžitě šplhaly vzhůru. Proto na nákupy vysílal jiné, všechny „východní“ aktivity prováděl pod cizím jménem, a pokud cestoval na východ, tak jedině tajně a soukromým letadlem. Vše se povedlo provést v utajení a i díky tomu už více než čtyři desetiletí baví Walt Disney World děti i dospělé.

Kennedy Space Center

Od šedesátých let odsud startují raketoplány do vesmíru. Do místností řídících orgánů zdejšího centra se jako turisté nedostaneme. Máme ovšem možnost projít si komplex určený speciálně pro návštěvníky. V jeho útrobách se setkáme s artefakty a zajímavými informacemi z historie i současnosti vesmírného programu nebo třeba s expozicí zaměřenou výhradně na projekt Apollo.

Národní park Everglades

Věčně zelené mokřiny táhnoucí se za obzor, aligátoři, jejichž svítící oči tady denně u hladiny číhají na kořist podobně jako ohrožená floridská puma na pevnině. To vše a mnoho dalších zajímavostí lze spatřit z originálních vznášedel brázdících vody Everglades.

Fort Jeffeson

Dálnice končí na Key West, ale za ním najdeme ještě několik ostrůvků. Mezi ně patří Garden Key, jehož téměř celý povrch vyplňuje nikdy nedokončená pobřežní vojenská pevnost Fort Jefferson. Měla sloužit jako základna pro boj s piráty. Práce na ní započaly už před více než půl druhým stoletím.

Podrobné informace o Floridě i o dalších oblastech USA najdete na stránkách Amerika.cz, ve velmi obsáhlém průvodci pro cesty po USA.

Související články

Výběr článků

Načítám