Hlavní obsah

Perly nejslavnějších kaňonů světa: Který je 504 km dlouhý a kde mají obří „Vývrtku“?

Šplháme nahoru, dochází nám dech, a tu se objevuje výhled na stovky metrů hluboké údolí se třpytící se řekou. Velké kaňony jsou zkrátka úchvatné. Výška, z níž0 do nich můžeme nahlédnout, ocitneme-li se na správném místě, je až omamná. Vydejte se s námi za těmi kaňony, které se pyšní světovým „nej”. Zakuste trochu jejich krásy a nechte se inspirovat třeba k další dovolené.

Foto: bigstock.com

Blyde River znamená v překladu Šťastná řeka. Při pohledu na její kaňon se musí rozzářit štěstím snad každý.

Článek

Zvědavost nás naučila zdolávat nejvyšší vrcholy kontinentů i světa. Lákají nás pohledy do dáli a pocit, že máme kus světa jako na dlani. Se stejnou vášní se můžeme dívat dolů pod sebe – do úžasně vymodelovaných kaňonů. Které z nich stojí za hřích?

Nejslavnější kaňony světa: Které si zasluhují pozornost a čím?

Když se řekne kaňon, ten první, který si člověk ihned představí, je pravděpodobně Grand Canyon v americké Arizoně. Tento přírodní útvar je podstatnou, dá se říci i stěžejní součástí celého národního parku nesoucího stejné jméno.

Foto: bigstock.com

Když se řekne kaňon, většina lidí si automaticky vybaví ten Velký.

Grand Canyon byl vymodelován tokem řeky Colorado, je dlouhý skoro 446 kilometrů, široký od 0,5 do 29 kilometrů a v jednom místě dosahuje hloubky až 1600 kilometrů. Řeka Colorado tímto způsobem údajně mění Coloradskou plošinu už dva milióny let. A jak je vidno – se vší vervou. Z nejvyšších míst národního parku, kterými jsou Point Imperial (2684 m) a Desert View (2267 m), je opravdu skvostný pohled na zářezy, jež odkrývají prvohorní a druhohorní vrstvy horniny.

Podle výzkumu, jehož závěry vědci stanovili v roce 2012, vznikla část kaňonu už před 70 milióny let, kdy se po zemi ještě proháněli dinosauři. O stáří kaňonu se vědci dohadují více než 100 let – a těžko říct, kdo z nich má pravdu. Nic to však nemění na tom, že Grand Canyon je hojně navštěvovanou a oblíbenou turistickou atrakcí – ročně se zde vystřídá asi pět miliónů návštěvníků.

Nad kaňonem létají lidé
Řeknete si „no co, je to jen pár set kilometrů dlouhá díra”. To jste ale evidentně nebyli přímo tam. Lidé se mohou proletět nad celým kaňonem v letadle a poznat jeho krásy z výšky, absolvovat túru po kraji kaňonu nebo přenocovat v nedaleké indiánské vesničce kmene Navahů.

V Americe ještě nějakou chvíli zůstaneme, jen se přesuneme na území Utahu k Antilopímu kaňonu, tvořenému dvojicí oddělených kaňonů (Vyšším a Nižším). Jde o tzv. štěrbinové kaňony – o úzké skalní soutěsky, v nichž to nejmagičtější vytváří na červeném pískovci souhra světla a stínu, jež se přes den pochopitelně mění.

Foto: bigstock.com

V soutěskách Antilopího kaňonu hraje důležitou roli světlo a stín – s tím, jak se během dne mění, se mění i zážitky.

Soutěsky jsou až několik desítek metrů hluboké, ale co se šířky týče, je místy člověk rád, že dokáže rozpažit. Vymlely je tu vody potoka Antelope Creek. Vyšší kaňon je docela málo přístupný a ani světla tu nebývá tolik, kolik by si asi návštěvníci přáli.

Nižší kaňon je návštěvám více otevřený a nabízí úžasnou podívanou na „Vývrtku“ (anglicky Corkscrew) – na tomto místě plném všelijakých zákrutů zkrátka nemůžete mít jiný pocit, než že horninou projela velká vývrtka.

Přečtěte si o Americe:

V Utahu také najdeme Bryce Canyon, jehož součástí je nespočet pískovcových věžiček, které zde voda utvářela zřejmě už před více než 140 milióny let. Věžičky, jimž se přezdívá hoodoos, tak vznikaly podle toho, kde zůstávaly sedimenty tehdejší ohromné mořské cesty. Jejich tvary jsou vskutku rozmanité, a nasvědčují tomu názvy některých – například Tower Bridge nebo Čínská zeď.

Foto: bigstock.com

Bryce Canyon není klasický kaňon, ale krása, kterou může vytvořit eroze skal a stěn, je nepřehlédnutelná. Některé hoodoos jsou až 60 metrů vysoké.

Okouzlit vás může i Asie a Austrálie

Nejhlubším kaňonem na světě, který však už tolik lidí nezná, je Velký kaňon Yarlung Tsangpo v Číně. Ten má zase na svědomí řeka Brahmaputra, která zdejší masív rozděluje na Východní Himálaj a pohoří Cheng-tuan-šan.

Brahmaputra Grand Canyon, jak se mu říká v angličtině, je sice nejhlubším kaňonem (6009 m), ale jen málo – pouze o dva metry přesahuje hloubku údolí Colca na jihu Peru. Na délku má 504 kilometrů. Od roku 2004 je zapsán v Guinnessově knize rekordů a jako nejhlubší byl uznán i Americkou zeměpisnou společností.

Jaké je tajemství vzniku kaňonů?
Vlastně vůbec nejde o tajemství. Kaňony na souši vznikají už milióny let působením říčních toků, které je neustále modelují a odhalují další a další vrstvy horniny. Druhou možností je krasovění, k němuž dochází v krasových oblastech. Podmořské kaňony mohou být důsledkem pokračujícího toku řeky ze souše nebo podmořskými erozemi.

Naprosto úchvatné je střídání vegetačních pásem na svazích – zatímco dole u řeku panují subtropy, nahoře přebírá žezlo subarktické klima. Bez zajímavosti nezůstává ani to, že oblast kaňonu je osídlená pouze na jižním konci, a to jen početně skromnými primitivními kmeny Lhobů a Mönpů.

Dalším kaňonem, který by neměl uniknout naší pozornosti, je asi 150 metrů hluboký Kings Canyon v australském národním parku Wattarka, ležící asi 300 kilometrů na jihozápad od města Alice Springs. Je znám zejména díky nezaměnitelným červeným pískovcovým skalám a nehostinné přírodě – na člověka zde čekají jen seschlé keře a všudypřítomné horko.

Foto: bigstock.com

Věnujte 6 hodin Kings Canyonu a vryjte si do paměti nenapodobitelnou nádheru!

Návštěvníci v dobré fyzické kondici mohou směle vyrazit na tří– až čtyřhodinovou výpravu po trase Kings Canyon Rim Walk. Cesta je sice dlouhá jen šest kilometrů, na všech propagačních materiálech ale zaznamenáte varování, že je vhodná jen pro zdatné jedince. Běžně zde však potkáte i malé děti a poznáte, že tou největší hrozbou je vyčerpávající horko.

Třetí největší kaňon světa láká turisty do Jihoafrické republiky

Dračí hory otevřely svůj chřtán a rozhodly se pohltit každého, kdo by je chtěl někdy zdolat… Tak nějak zní pověst o vzniku jihoafrického Blyde River Canyonu, a vůbec se jí nebudete divit, jen co se k němu dostanete. Hloubka 800 m pod vámi vás dostane.

Foto: bigstock.com

Přes Blyde River vede několik mostů, z nichž lze dobře obdivovat půvaby dole.

Kaňon vznikl údajně už před 200 milióny let, kdy ho vymlel tok řeky Blyde River. Ten pravděpodobně nejkrásnější pohled si můžete užít z vyhlídky Mariepskop, která se nachází ve výšce 1944 m. Někde dole pod vámi je přehrada, jejíž hladina sahá do výšky asi 665 m a je přes 100 metrů hluboká. Už jen ten pocit je zcela výjimečný.

Pokud jste dobrodružnější povahy, neskončete u vyhlídky, ale užijte si zde alespoň půl dne nebo více dní. Vydat se můžete na pěší túru, jejíž délku si zvolíte sami podle svých sil a chuti – ta nejdelší túra může měřit i 60 km a trvat i pět dní. Planiny, prolákliny a svahy si ale můžete vychutnávat i na kratších vzdálenostech. Během pobytu se můžete setkat s divokou zvěří, například s antilopami a opicemi, u řeky můžete spatřit krokodýly a hrochy. Z tisícovky přítomných rostlinných druhů by byla škoda nejmenovat orchideje.

Inzertní sdělení: Vydejte se do světa

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Spojte návštěvu amerických velikánů mezi městy a známých přírodních úkazů během zájezdu na západ Spojených států. Nečeká vás nic menšího než Las Vegas, Los Angeles, Grand Canyon, Bryce Canyon nebo Údolí smrti. Stojíte-li o zážitky na celý život, bude pro vás tato cesta ideální!

Jihoafrická republika, to není jen metropole Pretoria, Svazijské království nebo stáda slonů. Nabízí toho mnohem víc a některá místa jsou skutečnými skvosty – třeba Blyde River Canyon, 3. nejhlubší kaňon na světě. Tak proč by vám měl uniknout?

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o nejvyšších budovách USA včetně mrakodrapu Donalda Trumpa, o pirátském Ang Thongu, který byl předobrazem ostrova z filmu Pláž s Leonardem di Capriem nebo o mrakodrapech v Africe. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán 

Anketa

Kolikrát jste byli v roce 2015 na dovolené?
ani jednou
44,3 %
jednou
16,9 %
dvakrát
15 %
3-4×
15 %
vícekrát
8,8 %
Celkem hlasovalo 307 čtenářů.

Jak si stojí kaňony v Evropě? Jsou veliké, hluboké a méně známé

Vodní toky nadělily kaňony i Evropě, jen o nich není slyšet tolik jako o těch ostatních. Největším evropským kaňonem je údolí řeky Verdon na jihu Francie. Je přes 20 km dlouhý a v některých místech dosahuje hloubky až 700 m. Jsou místa, kde od sebe vápencové stěny dělí jen šestimetrová vzdálenost. O prozkoumání Verdonu se na počátku 20. století postaral francouzský geolog a speleolog E. A. Martel, po němž nese název turistický chodník z roku 1928 vedený po dně kaňonu.

Vyhlídka Veliký Kuk? Příznačné jméno

I mezi evropskými kaňony panují nejasnosti o jejich prvenství, čas od času se objeví názor, že nejhlubším kaňonem je údolí řeky Tara v Černé hoře, kde hloubka dosahuje i 1 300 m. Jde však o to, jak vědci hloubku měří a zda je toto měření jednotné. Ve finále je to pro turistu vlastně jedno – velkolepou scenérii si užije tak jako tak. Nejoblíbenějšími vyhlídkovými místy jsou vrcholy Veliký Kuk (2 014 m) a Cetina (1 993 m).

Související články

Výběr článků

Načítám