Hlavní obsah

Kde mají nejlepší restauraci na světě? Podle odborníků v Chicagu

Číšník vás poleje vínem, v polévce najdete vlas a ještě k tomu nemůžete zaplatit kartou. Pokud se něčemu takovému chcete vyhnout, stojí za to chodit do ověřených podniků, která mají pozitivní hodnocení od jiných hostů nebo dokonce prestižní ocenění od odborníků. Ty úplně nejlepší restaurace na světě každoročně hodnotí cestovatelský magazín The Elite Traveler. Kde najdeme nejlepší restaurace roku 2015?

Foto: bigstock.com

Ze kterých světových restaurací si hosté odnášejí ty nejlepší zážitky?

Článek

Elite Traveler se zaměřuje především na luxus cestování, takže podniky, které každoročně vybírá, patří opravdu k těm nejlepším na světě, kde se žádného nepříjemného překvapení nedočkáte. Ba naopak, ochutnáte v nich třeba jedlé balónky a jiné netradiční pokrmy.

Prvenství z loňského roku obhájila právě jedna taková originální restaurace. Najdeme ji v americkém Chicagu. Ale představme si nejlepší podniky pěkně popořádku.

Přečtěte si o dalších unikátních restauracích: Nejdivnější restaurace planety: Dejte si jídlo v obří rakvi nebo pod vodou.

1. místo – restaurace Alinea v Chicagu

„Alinea není restaurant. Minimálně v běžném slova smyslu.“ Právě tohle heslo najdete na stránkách nejlepší restaurace planety. Ta svůj věhlas staví na takzvané molekulární gastronomii. Šéfkuchař vám tady naservíruje pokrm, který bude mít neuvěřitelnou konzistenci, bude se netradičně chovat, bude zvláštně vonět, ale rozhodně bude skvěle chutnat. K největším specialitám podniku patří například jedlé balóonky, které se vznášejí nad stolem a chutnají po zeleném jablku.

Foto: alinearestaurant.com

V restauraci Alinea si můžete vychutnat i balonek plněný heliem. Chutná po zeleném jablku.

Alinea patří do vybrané společnosti několika málo restaurací ve Státech, které se mohou pochlubit třemi hvězdičkami Michelin. Jestliže se ji rozhodnete navštívit, můžete vybírat mezi osmnácti– a dvaadvacetichodovým menu. Inovativní přístup, lehká provokace a avantgardní stolování – to z Aliney dělá světovou špičku.

2. místo – restaurace El Celler de Can Roca, Girona, Španělsko

Skokan roku v první desítce – od loňska si nejlepší restaurace v Gironě polepšila o čtyři pozice. Jako spousta slavných podniků začala v mnohem skromnějších podmínkách jako sen dvou bratrů. Ti jí dali jasný směr – prim tu hrají prověřená jídla katalánské kuchyně.

Foto: alinearestaurant.com

Ano, tohle je salát. A ano, konzumovat ho můžete celý, včetně podkladu.

Michelinské hvězdičky
Pro restaurace výjimečné kvality. Právě pro ně jsou určeny jedna, dvě nebo tři michelinské hvězdičky. Dostávají je opravdu ti nejlepší z nejlepších a udělení už jen jediné je pro restauraci obrovskou reklamou. Své o tom vědí i v doposud jediných dvou českých restauracích, které se do prestižní společnosti dostaly. Mimochodem, michelinský hodnotitel se „prozradí“ až poté, co si vychutná jídlo, občas o sobě ale personálu restaurace nedá vědět vůbec.

3. místo – Azurmendu, Larrabetzu, Španělsko

Zatímco El Celler de Can Roca je spíše tradiční, Azurmendu je velmi moderní až vizionářská. Vzhledově jde o ekologicky šetrnou budovu ze skla a oceli. Také na talíři najdete spíše modernu. Kaštanové chipsy, vejce vařené „zevnitř ven” s lanýži nebo sušené ledové jablko, to je pár originálních pokrmů, které tu servírují.

Konkrétně je vaří šéfkuchař Eneko Atxa, kterého byste podle ozdob v uších a sportovního vzhledu rozhodně netipovali na tvůrce hutných, těžko stravitelných jídel, a měli byste pravdu. Atxa každý den začíná sběrem bylin v zahradě, jež patří restauraci.

Přečtěte si další články. Třeba o Americe:

4. místo – Restaurant Eleven Madison v New Yorku

Současná francouzská kuchyně, 3 michelinské hvězdy, šéfkuchař Daniel Humm a rezervace minimálně 28 dní dopředu. To jsou základní fakta charakterizující čtvrtou nejlepší restauraci planety. V honosném interiéru ve stylu art deco si můžete vychutnat třeba pečeného úhoře nebo krém z mořských ježků. Případně si tady pronajmout jeden ze dvou soukromých salónků pro 18 nebo 24 hostů.

Foto: flickr.com, djjewelz, licence CC BY-ND 2.0

Eleven Madison Park – čtvrtá nejlepší restaurace světa. Rezervaci dělejte zhruba 28 dní dopředu.

5. místo – restaurace The Fat Duck v Berkshire, Velká Británie

A pak že není britská kuchyně dobrá… Restaurace Tlustá kachna navíc může nabídnout prostředí domu ze 16. století, kde kdysi bývala krčma. Zdejší šéfkuchař Heston Blumenthal nemá „formální“ kulinářské vzdělání. Sám sebe rád označuje za samouka a velmi rád hosty šokuje jídly, která jim v rámci degustačního menu připravuje.

Foto: en.wikipedia.org, geograph.org.uk, licence CC BY-SA 2.0

Nenápadný dům a v něm třetí nejlepší restaurace planety – The Fat Duck.

Ostatně celé degustační menu je tak trochu divadlo. Kouzelné, průkopnické, pro všechny smysly. Blumenthal radí všechna jídla osahat, očichat, prozkoumat, a až pak se do nich pustit. A hosté tak velmi často sami dojdou k tomu, že „kaše ze šneků“ jsou ve skutečnosti umně zpracovaná španělská šunka a fenykl. Ochutnat tu můžete i hořčičnou zmrzlinu. Restaurace na svých stránkách uvádí, že si na degustační menu máte připravit 220 liber a zhruba pět hodin času.

Šéfkuchař Eric Ripert, který je původem z Francie, sází na jednoduchost a navázal tímto podnikem na úspěch restaurace, kterou měl předtím přímo ve Francii.

Další hity v top10: Daří se New Yorku

Většině podniků se daří obhájit vydobyté pozice a umisťují se opakovaně v nejlepší desítce. Daří se to především restauracím v americkém New Yorku, mezi nimiž do top10 opakovaně pronikají Le Bernardin nebo Per Se. Pokud rádi cestujete za nevšedními kulinářskými i jinými zážitky, můžete některý z nich při návštěvě největšího města USA navštívit.

Inzertní sdělení: Vydejte se do světa

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Nechte si ukázat největší hity New Yorku, kterému se přezdívá „Big Apple”. Během prodlouženého víkendu se projdete po Times Square, Liberty Islandu se sochou Svobody a poznáte i slavné mrakodrapy jako Empire State Building nebo One World Trade Center.

Poleťte s námi na tento okouzlující výlet do fascinujícího města!

Las Vegas, Údolí smrti, San Francisco nebo Monument Valley, to je jen malá ochutnávka toho, co zažijete, když se s námi vypravíte na zlatý okruh západem USA. Během patnácti dnů s námi zhlédnete tolik míst, že na tuto výpravu budete vzpomínat až do konce života.

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o nejvyšších budovách USA včetně mrakodrapu Donalda Trumpa, o pirátském Ang Thongu, který byl předobrazem ostrova z filmu Pláž s Leonardem di Capriem, nebo o mrakodrapech v Africe. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolikrát jste byli v roce 2015 na dovolené?
ani jednou
44,3 %
jednou
16,9 %
dvakrát
15 %
3-4×
15 %
vícekrát
8,8 %
Celkem hlasovalo 307 čtenářů.

Jídlo pro opravdové fajnšmekry... za 30 tisíc dolarů

Unikátní výhled a jedny z nejdražších a zároveň nejlepších jídel na planetě – to je vizitka restaurace Mezzaluna v hotelu LebuaBangkoku. V roce 2007 místní kuchaři připravovali desetichodové menu za 30 tisíc dolarů. Restaurace, která je prý nejlepší v Asii sídlí v 65. patře a nabízí úchvatný výhled na město.

Výše než v Dubaji jste při večeři ještě nebyli

Zajímavý výhled mají také v dubajské restauraci Atmosféra. Říká se, že výše v nějaké budově se nenajíte nikde na světě. Atmosféra totiž sídlí 400 m nad zemí.

Při slavnostním otevírání Atmosféry, která se nachází na 122. podlaží mrakodrapu Burdž Chalífa, bylo do vzduchu vypuštěno více než 400 balónů. Restaurace nabízí 180stupňový výhled na panorama Dubaje a měla by se zaměřovat hlavně na podnikatele.

Designér Atmosféry Adam Tihany říká, že chtěl vytvořit interiér ve stylu luxusní jachty na nebi, která vezme zákazníky do nebeských výšin.

"Cítíte se tak, jako byste byli na výletě do vesmíru, ale stále sedíte na něčem, co je pevně přitahováno zemskou přitažlivostí," vysvětlil Tihany. Dobrá viditelnost skrz skleněná okna vytváří u zákazníků pocit, jako by nad městem plavali.

Související články

Výběr článků

Načítám