Hlavní obsah

Tři místa v Karibiku, o kterých jste ještě neslyšeli: Objevte švédské tropy a nejluxusnější ostrovy

Švédsko mívalo 27 °C teplé moře omývající nádherné písčité pláže, na nichž nejvyšší denní teploty často dosahovaly 32 °C. To už je ale pěkně dávno. Karibský ostrov Svatý Bartoloměj totiž v osmnáctém století patřil skandinávskému království. Ale méně známých nádherných, ovšem trochu skrytých míst najdeme v oblasti Karibského moře více. Tři si ukážeme.

Foto: ESO travel

Na Svatém Bartoloměji nechybí pohodlí.

Článek

Dominikánská republika s vyhlášenými oblastmi Punta Cana nebo Samaná, kubánský poloostrov Varadero, který už navštívily hlavy států z velké části světa, nebo všechny pláže Jamajky či Aruby, to vše už z našich nedávných článků o Karibiku znáte. Pojďme se podívat na ty turisty méně obletované.

Nedávno jsme vám v článku Žebříček 10 nejoblíbenějších míst Karibiku: Vede ekologický ráj před komunistickým ostrovem ukázali deset nejnavštěvovanějších ostrovů Karibiku. Pojďme se nyní podívat na ty stejně krásné, ale trochu klidnější.

Foto: bigstock.com

Mezi méně známé karibské ostrovy patří i Svatá Lucie.

Svatý Bartoloměj

Zmínili jsme ho už v úvodu. Král Ludvík XVI. vyměnil roku 1784 ostrov za obchodní práva ve švédském městě Göteborg. Ani ne o sto let později ovšem Francouzi koupili Svatý Bartoloměj zpátky. Ostrov jim patří dodnes, a tak se zde platí eurem a mluví francouzsky.

Jednou z největších atrakcí tu pro návštěvníky představuje hotel Eden Rock. V něm se život mění v pohádku. Představte si, že jdete na pláž a už tam na vás čeká piknikový koš s právě vychlazeným šampaňským a čerstvým místním ovocem. Nebo se necháte helikoptérou odvézt na ostrov Anguilla na golf. A kdo by se z vyvýšeného hotelového bazénu chtěl dívat na širé moře, tomu stačí jen skočit do vody.

Foto: edenrockhotel.com

Rajská skála s hotelem Eden Rock.

Eden Rock vypadá majestátně, protože stojí na skále nad mořem. Přesněji nad severním pobřežím ostrova v oblasti Baie de Saint Jean – asi nejvyhlášenější části se špičkovými soukromými plážemi.

Přečtěte si další články:

Turks a Caicos

Podobně špičkové podmínky vytvářejí i resorty na ostrovech Turks a Caicos. Asi tři desítky ostrovů tohoto souostroví patří Velké Británii. Jde o mangrovníky porostlé rybářské a turistické ráje. Tak jako skoro všude v Karibiku a jeho nejbližším okolí tu nenajdeme žádné vysoké hory, jen pláže a vegetací porostlé nížiny. Nejvyšší „hora“ Turks a Caicos sahá do výšky 49 m nad mořem.

Za nejzajímavější letovisko tu můžeme označit luxusní Beaches Turks and Caicos s 641 pokoji a možností vyzkoušet si vše od kriketu přes šachy na trávníku po jízdu na katamaránu.

Foto: ESO travel

Beaches Turks and Caicos.

Svatý Vincenc a Grenadiny

Ačkoliv korálové ostrůvky Grenadiny zabírají jen přibližně 15 % rozlohy tohoto ministátu, dostaly se do názvu. Většinu plochy zaujímá hlavní ostrov Svatý Vincenc. I v tomto případě jde o kolonii Velké Británie, ovšem vzhledem k velkému historickému významu někdejších francouzských kolonistů a jejich aktivitám na Svatém Vincenci se tu domluvíte i jejich jazykem.

Foto: ESO travel

Na tomto soukromé ostrově si užívají rekreanti z Petit St. Vincent.

I tady je cestovní ruch na vzestupu, a to především díky luxusním resortům. Mezi ty nejzajímavější patří Petit St. Vincent umístěný na soukromém ostrůvku, který patří jen hotelu a jeho hostům. Ti tu tak mají dva kilometry bílých písečných pláží jen pro sebe. Zkrátka sen.

Foto: bigstock.com

Takhle vypadá Tobago. Ne to u Trinidadu, ale tato část Svatého Vincence a Grenadin.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Karibiku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Poznejte jeden z nejluxusnějších hotelů světa je postaven v romantickém prostředí zálivu Baie de Saint Jean na severním pobřeží ostrova Svatý Bartoloměj. Hotelový komplex Eden Rock patří k tomu nejlepšímu, co v současné době může v celosvětovém měřítku luxusního hotelového ubytování být nabídnuto.

Užijte si karibské slunce a vyhlášené pláže na Varaderu. Ve třicátých letech si toto místo oblíbila americká smetánka a dnes se Varadero vrací mezi oblíbená luxusní letoviska. Objevte právě tam krásy Kuby a rytmy salsy znějící v ulicích! Možno prodloužit o pobyt v Havaně.

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o nejslavnějších kaňonech světa, o thayské Pattaye a americkém luxusním městečku Beverly Hills. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Máte rádi dovolenou v teple?
ano, klasickou plážovou
23,7 %
ano, ale ne jen na pláži
68,1 %
ne, raději mám hory
8,2 %
Celkem hlasovalo 257 čtenářů.

Bahamy

Souostroví Turks a Caicos sice politicky spadá pod Spojené království, geograficky nicméně patří k Bahamám.

Bahamy leží v Atlantiku jihovýchodně od Floridy a jsou častým cílem turistů hlavně ze Spojených států. Proč sem jezdí, je zřejmé ve chvíli, kdy poprvé spatříte zdejší krásné pláže. Bahamy jsou téměř ploché, pláže při pobřeží jsou tak pořádně široké, s pozvolným vstupem do vody.

Bahamy jsou od roku 1973 politicky nezávislé. To, na čem ale naopak závislé jsou, je cestovní ruch. V něm pracují dvě třetiny všech obyvatel souostroví.

Podnebí Baham je tropické, příjemně je tu po celý rok, nicméně nejpříjemněji, co se teploty týká, pravděpodobně v srpnu, kdy denní teploty stoupají v průměru na 28 stupňů. V únoru je tady okolo jednadvaceti až třiadvaceti stupňů.

Hlavními plodinami, které se tu pěstují, jsou cukrová třtina, ananas a banány. Jako turista si tady můžete toto ovoce nakoupit na některém ze zdejších trhů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám