Hlavní obsah

Ledové kluziště v poušti a stromy dračí krve. Poznejte divy zemí černého zlata

Omán má nádherné hory a úchvatné stavby v hlavním městě Maskatu, perla Spojených arabských emirátů Dubaj je plná technických a architektonických zázraků a u břehů Jemenu najdeme pohádkový ostrov Sokotra se stromy z „dračí krve“. Podíváme se na největší divy „zemí černého zlata“.

Foto: bigstock.com

Rumělkové dracény mají domov jen na jemenské Sokotře. Jejich příbuzné najdeme i na Kanárských ostrovech nebo na ostrovech u břehů Maroka.

Článek

Arabský poloostrov není jen písek a těžební věže. To ostatně mnozí z nás vědí. Vždyť Dubaj patří k nejčastějším lokalitám, do nichž Češi létají. Spousta lidí používá tamní letiště jako přestupní místo do vzdálenějších míst, oblíbené ale jsou i pobyty přímo v Dubaji. Obzvláště v posledních letech, kdy už Češi a Slováci nepotřebují pro vstup do Spojených arabských emirátů víza.

Slavný Burdž Al Arab – hotel ve tvaru plachetnice – je nejznámější stavba v Dubaji. Ikonická plachetnice stojí v Dubaji od roku 1999. Stavba jednoho z nejvyšších hotelů světa zabrala jen pět let. Pracuje zde personál z desítek různých zemí světa, nejdražším pokojem je královské apartmá – za noc v něm zaplatí host v přepočtu přes tři sta tisíc korun.

Foto: bigstock.com

Šestapadesátipatrová budova Burdž Dubaj je dominantou Dubaje, krátce po dostavení byla nejvyšší v celém městě.

Často se o něm píše jako o sedmihvězdičkovém hotelu, nicméně toto hodnocení vlastně ani neexistuje. Použila jej nadšená novinářka v jedné z prvních vydaných recenzí a ostatní jej od ní přejímají. Chápeme její elán, Burdž Dubaj je skutečně nádherný.

Čtěte také:

Zázrak s Armaniho hotelem a ledová plocha v pouštním vedru

Mezi zázraky dubajské architektury patří také Burdž Chalífa, s 828 metry nejvyšší stavba světa (z padesátky nejvyšších budov světa jich hned 11 stojí v Dubaji). V jeho vrchních jedenácti patrech sídlí hotel s interiéry navrhovanými módním mágem Giorgiem Armanim. Najdeme v něm pochopitelně butiky s jeho oděvy. Armaniho stopy ale nesou i hotelové pokoje navržené ve stylu strohé, ale přepychové elegance. Jasný Armaniho rukopis má především nábytek ve 160 pokojích. Tady se hosté opravdu cítí jako v hodně luxusním snu.

Foto: bigstock.com

Je obrovská! Pokud chcete dostat celou Burdž Chalífa včetně antény na fotku ležatého formátu, musíte fotit buď z hodně velké dálky, nebo aparátem, který umí panoramatické fotky.

Ve městě mají i nákupní ráj. Ve slavném nákupním centru Dubai Mall o velikosti 50 fotbalových hřišť se každý rok koná nákupní festival. A mají tu i ledové kluziště. No řekněte, už jste někdy bruslili v místech, kde jsou běžná čtyřicetistupňová vedra?

Populární jsou i nejbohatší ze všech emirátů Abú Dhábí (nebo Abú Zábí, známější je anglický přepis Abu Dhabi) a Šardžá (Sharjah). U prvního jmenovaného vzhledem k bohatství není divu, že v něm najdeme spoustu úchvatných staveb. Nejznámější z nich je Velká mešita šejka Zayeda.

Obří stavba je vykládaná perletí, zlatem a polodrahokamy. V hlavním sále pod lustrem vysokým 15 metrů najdeme největší koberec na světě – má rozlohu 5000 m²!

Foto: bigstock.com

Měří jen 115 metrů, ale jinak je Velká mešita šejka Zayeda velkolepá stavba. V přepočtu stála 13 miliard korun.

Přečtěte si o dalších místech:

Přečtěte si o dalších místech:Rekordy zaoceánských výletních lodí: Poznejte technické zázraky na moři Nejtajuplnější místa světa: Kde má základnu UFO a kudy se vstupuje do pekla?

Nejteplejší místo na Zemi ukrývá chodící kameny i pouštní želvy

Omán je znám jako místo s nádhernými horami a rozsáhlými pouštěmi. Život tady není rozhodně žádný med. Více než tři čtvrtiny země zabírá poušť a ani na pobřeží to lidé nemají lehké. V zálivu totiž kvůli nešetrnému rybolovu výrazně ubylo ryb, a tak rybáři dostávají od státu příspěvky na živobytí.

Země má ovšem bohatou kulturu a díky ropě i dost peněz, a tak i tady rostou pozoruhodné stavby. Schválně, na co byste tipovali tu na obrázku níže? Nebudeme vás napínat, je to opera, do níž si jezdí zazpívat Plácido Domingo, Andrea Bocelli nebo Alexandrovci.

Foto: bigstock.com

Budova Královské opery v Maskatu byla dokončena roku 2011 a ještě září novotou.

Podíváme se i do Jemenu. Tedy jen k jeho břehům. U těch totiž najdeme pohádkově vypadající ostrov Sokotra. Přirovnání k pohádce nevolíme náhodou. Evokují nám ho zdejší stromy. Říká se jim dračince nebo dracény. Místní dračinec rumělkový neroste nikde jinde na světě. Jelikož vypadá hodně neobvykle, připadáte si pod ním jako v jiném světě. Není divu, že si o něm lidé začali v posvátné úctě leccos vyprávět a začali ho spojovat s draky. Hodně k tomu přispěla i červená míza, která z dracén vytéká.

Foto: bigstock.com

Panorama Abú Dhabí nezdobí jen moderní mrakodrapy, ale i maják v popředí.

Divů v této části světa, kde je neustále co objevovat, najdeme mnohem víc. Brzy si budete moci ověřit jejich znalost v připravovaném fototestu. Mezitím se můžete podívat na další testy a ověřit si, jak moc znáte svět:

Inzertní sdělení: Poznejte exotiku!

Nelovte z šatníků šály a čepice a odjeďte za teplem. Užijte si ho na plavbě po Ománském a Perském zálivu a na nádherných místech na břehu (velkolepá Dubaj, ománská Khasab a Maskat s fascinující operou, Abú Dhábí). Proplujte na palubě luxusní lodi Vision of the Seas tento exotický kout světa. V termínu 15. 1. 2017–23. 1. 2017 je na palubě je český delegát.

Poznejte úchvatná tajuplná místa planety během jedné cesty kolem celého světa. Za 26 dní navštívíte 10 lokalit a každá vás nadchne něčím jiným. Malá ochutnávka: Chile, Velikonoční ostrov, Austrálie, Bahamy… Tak co říkáte?

Čtěte dále:

Nahlédněte také do rezervace orangutanů na Borneu, podívejte se, na které pláže je skvělé vyrazit v listopadu, a přečtěte si o rekordech zaoceánských výletních lodí. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste podniknout vícedenní plavbu?
Ano, musí to být báječné!
71,8 %
Asi ne, bojím se mořské nemoci.
0,8 %
Ne, vůbec mě to neláká.
27,4 %
Celkem hlasovalo 241 čtenářů.

Top hotely v Dubaji

Město zázraků vyrostlo na vyprahlé poušti a neustále něčím udivuje. V novém tisíciletí v něm vyrostla celá řada mrakodrapů a umělých ostrovů, z metra se stala moderní luxusní dráha. A pochopitelně zde najdeme také několik originálních hotelů. Pohádkový Burdž Al Arab i ten, který navrhl Giorgio Armani, už známe z článku. Nyní se podíváme na několik dalších:

Anantara

Další z řady pětihvězdičkových hotelů se nachází na jednom z umělých ostrovů u pobřeží. Tento má tvar palmy.

Jumeirah Beach

Je to kýč, nebo odvážný moderní architektonický počin? Kontroverzní stavba na sebe poutá velkou pozornost. Najdeme ji přímo na pláži, takže většina pokojů má výhled na moře.

Atlantis the Palm

Mezi pětihvězdičkovou elitou na březích Dubaje patří k nejluxusnějším. Hosté si zde užívají soukromé pláže z obou szran hotelu, více než 1500 pokojů, lagunu, v níž se prohání na 65 tisíc ryb, velké akvárium nebo delfíní záliv.

Související články

Výběr článků

Načítám