Hlavní obsah
Rádi tráví čas ve výšinách, ale během krmení je máte na dosah. Dotýkat se orangutanů je ale v rezervaci na Borneu zakázáno. Foto: bigstock.com

Je deset hodin ráno a i ti ostýchavější jedinci, kteří se jinak většinu dne schovávají na stromech, pobíhají kolem a těší se na to, co za chvilku přijde - na krmení. Další jídlo bude ve tři odpoledne. Kdo chce vidět velkou část ze zdejších skoro 80 orangutanů, měl by do orangutaní rezervace na Borneu zamířit právě v těchto časech.

Rádi tráví čas ve výšinách, ale během krmení je máte na dosah. Dotýkat se orangutanů je ale v rezervaci na Borneu zakázáno. Foto: bigstock.com
Na metr od orangutanů. V Sandakanu na Borneu mají svůj ráj

Dovolená v Malajsii je krásný a v poslední době čím dál dostupnější sen. Až se do ní vypravíte a budete mít namířeno na Borneo, nezůstaňte jen u božského odpočinku na nádherných plážích, vypravte se do přírody. Chvilky strávené mezi zdejšími orangutany se vám nesmazatelně zapíšou do paměti.

Na Borneu je skutečně nádherně, o tom asi není třeba dlouze hovořit. Třetí největší ostrov světa ležící v jihovýchodní Asii nabízí všem návštěvníkům možnost prožít pohodovou dovolenou u průzračně čistého moře na nádherných plážích s lahodným drinkem v ruce. Kromě toho je úžasným zážitkem i výstup na nejvyšší horu Malajsie, na horu Kinabalu, která dosahuje nadmořské výšky 4 095 metrů a z níž si můžete užít zcela bezkonkurenční rozhled.

Máte rádi přírodu? Přečtěte si tento článek:

Krásné pláže na Borneu skutečně jsou, ale nejsou tím jediným pokladem ostrova.

Foto: www.bigstockphoto.com

Tentokrát se ale spolu pojďme podívat do státu Sabah, který se na Borneu nachází, konkrétně do jeho druhého největšího města Sandakanu. To samotné ukrývá nejednu zajímavost a navíc má ve své bezprostřední blízkosti naprosto kouzelné místo, kde stále panuje příroda a turisté zde rádi pozorují orangutany v jejich přirozeném životě.

Sandakan – takřka synonymum orangutanů

Město Sandakan se rozkládá na severovýchodním pobřeží ostrova a žije v něm asi 400 tisíc lidí. Jeho počátky sahají do 19. století, ještě ve 2. polovině 19. století začalo město aspirovat na post administrativního centra celé severní části Bornea. Na jeho rozvoji se hojně podíleli Číňané opouštějící Hong Kong. Za druhé světové války celý rozkvět zastavili Japonci, kteří sem vpadli a město bylo nakonec v důsledku bombardování celé zničeno.

Dospělý samec orangutana může vážit až 90 kg.

Foto: Pixabay.com

Po válce se na výstavbě města začalo opět pracovat a hlavní roli zde hrál rybářský průmysl. Sandakan se později stal významným přístavem, odkud byl ve velkém vyvážen olej, káva, tabák a další zboží. Turisty na něm ale pochopitelně láká něco docela jiného.

Mezi zajímavosti, které tu na návštěvníky čekají, patří muzeum vypovídající o městě Sandakan, válečný pomník, kulturní festival, jeskynní systém Gomantong Caves, kterému žádný dobrodruh neodolá, či národní park Turtle Island. Nejpopulárnější atrakcí je však bezesporu Sepilok Orang Utan Sanctuary.

Tam, kde jsou orangutani doma

V blízkosti města Sandakan, takřka u vesničky Sepilok, se nachází rezervace, která poskytuje rehabilitační program osiřelým a zraněným orangutanům přímo ve vymezené části deštného pralesa. Celá rezervace zaujímá 43 kilometrů čtverečních, na kterých se nachází asi 75 orangutanů (někdy méně, někdy více) a asi dvě desítky osiřelých mláďat, která potřebují lidskou pomoc, a to 24 hodin denně.

Mimo to, že se zde personál stará o krásné a zajímavé orangutany, slouží rezervace také jako vzdělávací centrum pro veřejnost. O její prosperitě a oblibě svědčí třeba už to, že funguje již od roku 1964.

Orangutani v rezervaci vám rádi zapózují, tak jako kahau nosatý na této fotce z nedaleké rezervace Labuk Bay.

Foto: www.bigstockphoto.com

Orangutani jsou v rezervaci rozděleni do skupin podle vlastní soběstačnosti. Ti nejsamostatnější jsou po určité době, kdy je jisté, že se o sebe dokážou postarat, vypuštěni do divoké přírody. Do té doby se mezi nimi ale směle můžete procházet po dřevěných chodníčcích, dostávat se do jejich blízkosti, detailně si je prohlížet při všech jejich činnostech a obdivovat přírodu jako takovou. Můžete mezi nimi ujít i pět kilometrů, ale také méně.

Čtěte také:

Mohlo by vás svádět si na orangutany sáhnout, ale pozor, je to zakázáno, a to pro jejich dobro i dobro návštěvníků – orangutani jsou totiž náchylní k lidským nemocem a návštěvníkům by se snadno mohlo stát něco nepříjemného.
Na návštěvu centra můžete vyrazit v jakýkoli den, vždy mezi devátou ranní a čtvrtou odpolední hodinou.

Rozhodně si nenechte ujít zcela přirozenou show, při níž personál rezervace krmí orangutany jejich oblíbenými pochoutkami. Krmení se koná v deset hodin dopoledne a ve tři odpoledne. Z dokumentárního videa, které zde pro návštěvníky běží, se můžete dozvědět detailní informace o činnosti centra.

Inzertní sdělení: Poznejte úžasné poklady světa!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů:

Vydejte se na nejkrásnější místa planety

Zamiřte na nejúžasnější dovolenou svého života a objevte 10 krásných míst rozesetých po celém světě. Během 26 dní se podívejte na Bahamy, do Austrálie, na úchvatné stavby v Singapuru i na orangutany na Borneu. Tenhle zážitek stojí za to!

Za krásami jihovýchodní Asie

Thajsko nemá pro turisty přichystané jen nádherné pláže, ale také dech beroucí národní parky, kterými vás provedeme. Přidejte se k nám a poznejte další úžasná místa naší planety!

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o Cartageně, koloniálním pokladu Karibiku, navštivte nejsušší poušť světa a nahlédněte na ledové království Antarktidy. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa
Chtěli byste zblízka pozorovat orangutany?
Ano, zajímalo by mě to.
91.5 %
Ne, neláká mě to.
6.4 %
Možná, nepřemýšlel/a jsem o tom.
2.1 %
Celkem hlasovalo 47 čtenářů.

Orangutan, seznamte se

Pojmenování tohoto rodu lidoopů vychází z malajského orang-utan, což v překladu znamená lesní muž. Orangutani jsou v Malajsii doma, žijí ve zdejších tropických deštných pralesech.

Orangutan je asi 1-1,5 metru vysoký a obvykle váží 30-90 kilogramů. Velké rozdíly najdeme mezi samci a samičkami – samci dosahují výšky 130-150 centimetrů, samičky mají zhruba polovinu. To platí i o hmotnosti a rozpětí končetin. Dožívají se 30-40 let.

Většinu života tráví orangutani na stromech, slézají jen málokdy. Převážnou část dne dokonce tráví na jednom jediném stromě, pokud je na něm dostatek potravy – hmyzu, listí, výhonků, kůry, ptačích vajec nebo plodů samotných stromů. Hodně rádi mají fíky.

Co se nátury týče, orangutani jsou mírumilovní a klidní. Žijí samostatně nebo v rodinách, které se vyznačují velmi silnými pouty.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků