Hlavní obsah

Za nekázeň v letadle pohrozit vězením, žádají stevardi kvůli častým incidentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Méně letů, avšak častější problémy s nevychovanými a agresivními pasažéry. Takovou bilanci hlásí největší americká unie stevardů a letušek, která naléhá, aby cestující za své činy na palubě čelili přísnějším trestům, včetně vězení. Jeden z pěti členů unie totiž v letošním roce zažil nepříjemný střet se zákazníkem, mnohdy kvůli povinným rouškám, uvádí server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když lidé za své chování v letadle mohou čelit vězení, náhle vystřízliví,“ uvedla prezidentka Asociace stevardů a letušek Sara Nelsonová. „Věříme, že takové sankce jsou klíčové pro to, abychom ukázali, co může v případě určitého chování nastat,“ doplnila s tím, že 85 procent členů svazu v interní anketě uvedlo, že letos čelilo nevychovanému cestujícímu. I proto je podle unie nutné zavést tvrdší tresty.

Takové požadavky jsou ovšem z právního hlediska trochu ošemetné. Místní policisté, kteří jsou přivoláni do letadel po přistání, aby si agresivní cestující převzali, nemají totiž vždy pravomoci, aby vznesli obvinění. Útok na člena posádky či jiný závažný přečin se totiž mohl odehrát stovky i tisíce kilometrů daleko ve vzduchu, píše CNN.

Odmítla si nasadit roušku v letadle. Při zásahu policie několik minut křičela

Cestování

Podat trestní oznámení není ani v moci amerického úřadu pro civilní letectví, který může cestující pouze pokutovat. Rozhodl se proto alespoň zavést nulovou toleranci a zatím navrhl po 43 pasažérech, kteří se provinili třeba agresivním chováním vůči posádce, vymáhat pokuty, jež dohromady činí 683 tisíc dolarů (14,6 milionu korun).

Potrestaný je jen zlomek lidí

Americké ministerstvo spravedlnosti za letošek obvinilo už 14 lidí, kteří se dostali do křížku s posádkou. Loni to přitom bylo dohromady 16 lidí a v roce 2019 dvacet. Stále je to však podle serveru CNN pouhý zlomek ze zhruba 3600 případů, které byly ve spojitosti s agresivními či rušivými cestujícími letos nahlášeny.

„Úřad pro civilní letectví sdílí obavy Asociace stevardů a letušek a jsme pokaždé zarmouceni tím, když palubní posádka čelí nějaké hrozbě kvůli plnění svých povinností. Proto jsme přijali politiku nulové tolerance a snažíme se zaujmout nejtvrdší možný postoj, která je v naší pravomoci,“ uvedl mluvčí úřadu.

Agresivní cestující nejsou jen problémem Spojených států amerických. Od začátku pandemie nepříjemné incidenty hlásily také evropští letečtí dopravci, mezi nimi například Ryanair. Nejčastějším důvodem agresivity pasažérů je jejich nevole dodržovat v letadlech opatření ohledně povinné ochrany dýchacích cest, kterou ale například v Americe primárně nezavedly aerolinky, ale samotná vláda USA.

V letadle se do sebe pustily dvě ženy kvůli rouškám. Jednu z nich posádka vykázala

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám