Hlavní obsah

Za adrenalinem a krásou podzemí do Moravského krasu

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci přírodních podzemních krás a adrenalinu budou mít šanci zdarma navštívit zhruba půl kilometru dlouhou část Amatérské jeskyně v Moravském krasu na Blanensku.

Foto: Leoš Štefka

Do Amatérské jeskyně se dostanou jen příchozí s helmami na hlavách a vybaveni baterkami.

Článek

Ochranáři ji zpřístupní při příležitosti letošního 60. výročí od vyhlášení této chráněné krajinné oblasti. Do podzemí se ale dostane maximálně 450 lidí.

„Vstupy si budou moci lidé u nás od září telefonicky zamluvit. Tyto prohlídky pořádáme jednou za tři roky. Je o ně mimořádný zájem a mnoho turistů musíme z kapacitních důvodů odmítnout,“ řekl Právu Antonín Tůma ze správy Moravského krasu.

Dny otevřených dveří se budou konat 12. a 13. listopadu, a následně 26. a 27. listopadu. Amatérská jeskyně je se svými 44 kilometry nejdelším jeskynním systémem ve střední Evropě. Chybí v ní betonové chodníčky, zábradlí, schodiště a elektroinstalace.

Tragédie při průzkumu

Prohlídka je určena jen pro fyzicky zdatné. Speleologové v ní provedou turisty po takzvané Ministerské trase. Jde o úsek, který si v minulosti prohlédlo několik ministrů životního prostředí. Návštěvníci si prohlédnou jeskyni v neupraveném stavu. Obdivovat budou moci krápníky, projdou korytem mělkého potoka a po půl kilometru skončí v rozměrném Absolonově dómu.

Některé části Amatérské jeskyně nebyly dosud probádány. Její objevování je spojeno s největší tragédií v historii speleologie v ČR. Zahynuli v ní 29. srpna 1970 speleologové Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Krasem se tehdy přehnala bouřka a vydatný déšť nečekaně zvedl spodní vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám