Hlavní obsah

Obří krystal se otevře až příští rok

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Atraktivní moderní přístavba Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou nabrala zpoždění. Třípodlažní skleněná stavba ve tvaru bižuterního krystalu měla být původně už letos na podzim dokončená, v těchto dnech ale teprve dostává atypické zasklení. A výjimečné interiéry se budou připravovat až v průběhu příštího roku.

Foto: Michael Polák, Právo

Z původní budovy jabloneckého muzea už vyrůstá obří krystal

Článek

Skelet krystalu ale už teď ozvláštnil zadní část bižuterního muzea a z hlavního průtahu Jabloncem ve směru do Jizerských hor a Krkonoš je nepřehlédnutelný. „Je to bomba, která bude budit emoce,“ je přesvědčena Milada Valečková, ředitelka jabloneckého muzea. „Reakce budou určitě kladné i záporné, s tím počítáme od začátku. Ale nebojíme se toho. Za krystalem si stojíme, protože se chceme prezentovat jako moderní otevřené muzeum, a tohle k nám sedí,“ dodává.

Tvar krystalu nebo bižuterního kamene pro stavbu navrhl pražský architekt Michal Hlaváček a jeho ateliér, koncepci budoucího interiéru zase vymyslel renomovaný tuzemský designér Jakub Berdych.

„Nebude to standardní expozice. Už její název Svět zázraků, v angličtině World Of Wonders, zkráceně Wow!, napovídá, že chceme vytvořit něco jiného,“ vysvětluje hlavní kurátor jabloneckého muzea Petr Nový. „Měl by to být opravdu zážitek. Do velkorysého prostoru sta metrů čtverečních se nám vejdou odhadem tři až čtyři tisíce vánočních ozdob, což není vůbec málo,“ dodává kurátor.

Stavbu provázely komplikace

Muzeum ale bude teprve v listopadu vypisovat soutěž na tvůrce interiérů a budovat se začnou až v průběhu příštího roku. Zpoždění velkým překvapením není. Komplikace provázely obří krystal od počátku.

Do soutěže na zhotovitele samotné stavby se například vloni nejprve nikdo nepřihlásil, do druhého kola se proto musela hodnota zakázky navýšit zhruba o sedm milionů korun. Cena samotné stavby s daní se tak vyhoupla téměř na 53 milionů korun. Tato částka však zdaleka není konečná.

Další půlroční zpoždění způsobila také složitá ocelová konstrukce, která se musela nejprve modelovat ve 3D formě, a obtížné je také její zasklívání. První patro stavby, v němž bude expozice vánočních ozdob, dostává temná skla, druhé patro s prostory pro výstavy a vernisáže bude mít čirá skla a umožní mimořádný výhled na jablonecký Petřín.

Reklama

Výběr článků

Načítám