Hlavní obsah

Z nechvalně proslulého mexického vězení bude turistický ráj

Souostroví Islas Marias si v minulosti vysloužilo přezdívku mexický Alcatraz. Areál nechvalně proslulé věznice se má nyní proměnit v idylický turistický ráj. Některé z budov nápravného zařízení už byly přestavěny v edukační centra se zaměřením na životní prostředí. Ostrovy jsou totiž součástí biosférické rezervace.

Foto: Profimedia.cz

Věznice fungovala mezi léty 1905 a 2019.

Článek

Islas Marias byly více než 100 let trestaneckou kolonií. Zařízení se uzavřelo v roce 2019 a od té doby pracuje mexická vláda na jeho proměně v turistickou destinaci. Půjde o podobnou atrakci, jakou je zmiňovaný sanfranciský Alcatraz nebo jihoafrický ostrov Robben, na kterém byl vězněn Nelson Mandela. Místo má klást důraz na ekoturismus.

Jednu z nejznámějších světových památek jsme celou dobu nazývali špatně

Cestování

Může za to fakt, že souostroví je součástí biosférické rezervace a také je zapsáno na seznamu UNESCO. „To, co bylo jednou peklem, se nyní stane rájem,“ uvedl mexický prezident Andrés Manuel López Obrador s tím, že z nápravného zařízení vznikne muzeum a kulturní centrum.

Při útěku se utopili

Projekt ovšem mohou značně zdržet přírodní vlivy a hurikány. Ty byly ostatně důvodem, proč se věznice v prvé řadě uzavřela. „Žili jsme tam jak slepice v kurníku,“ uvedla pro agenturu Bloomberg jedna z bývalých vězeňkyň Beatriz Maldonadová, která se s dalšími 500 ženami dělila jen o pouhých pět umýváren.

„Nevěnovali nám příliš pozornosti. Jedné z mých kamarádech praskl žlučník,“ doplnila žena, která se do věznice dostala kvůli držení drog. Někteří trestanci se podle ní pokoušeli uprchnout, ale při cestě se utopili — cesta lodí na pobřeží totiž trvá čtyři hodiny.

Zdlouhavá cesta by se měla ale zkrátit díky trajektům, které by měly vzdálenost zvládnout za poloviční dobu. Samotný ostrov by tvář příliš změnit neměl. Kvůli zachování prostředí by se jen rekonstruovaly stávající budovy a žádné další by se nestavěly. V přestavěném zařízení by mohli turisté i nocovat.

Učila mezi Mayi a zabila štíra sprejem. Mexiko je srdcovka, říká o zemi Češka

Podcasty a pořady

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám