Hlavní obsah

Jednu z nejznámějších světových památek jsme celou dobu nazývali špatně

Peruánské Machu Picchu patří k nejznámějších archeologickým nalezištím světa a řadí se i mezi sedm novodobých divů světa. Vědci však nyní došli k závěru, že jsme proslulou památku celou dobu nazývali špatně. Inkové měli městu říkat Huayna Picchu.

Foto: Profimedia.cz

Machu Picchu v překladu znamená starý horský vrchol.

Článek

Informace se objevila v odborném magazínu Ñawpa Pacha, který vydává Institut Andských studií. Zatímco slovo Machu znamená v původní domorodé kečuánštině starý, Huayna je mladý. Picchu je pak vrchol hory, uvádí s odkazem na odborníky server CNN.

Brian Bauer, jenž je profesorem antropologie na Univerzitě v Illinois, tvrdí, že při pojmenování ruin po jejich znovuobjevení v roce 1911 došlo k chybě. Americký průzkumník Hiram Bingham, který ruiny našel a zmapoval, se je rozhodl na základě informací od místního farmáře nazvat právě Machu Picchu.

FOTO: Hora v Peru hraje takřka všemi barvami duhy

Cestování

Bauer však při výzkumu našel důkazy, že původní jméno bylo jiné. Peruánský historik Donato Amado Gonzales došel nezávisle k podobným závěrům, a tak se oba vědci rozhodli spojit a dopátrat se pravdy.

Jméno se nejspíš nezmění

Oběma odborníkům se podařilo vypátrat dokument z roku 1588, tedy z období, kdy Jižní Ameriku kolonizovali Španělé. V něm se uvádělo, že se domorodci chtějí vrátit do Huayna Picchu.

Podle profesorky antropologie Emily Deanové z Univerzity v Jižním Utahu nejsou tyto nálezy vlastně překvapivé. Podle ní spoustu odborníků jazyku quechua zkrátka plně neporozumělo. „Nálezy vyvrací populární tvrzení, že Hiram Bingham objevil Machu Picchu,“ míní Deanová a dodává, že místní o nalezišti věděli už dávno předtím.

Bauer očekává, že jméno slavné památky se po nových zjištěních nezmění. „Ani bychom takovou změnu nenavrhovali, protože Machu Picchu je známé po celém světě,“ uvedl vědec s tím, že toto jméno je zmíněno také v mnohých knihách, článcích i propagačních materiálech.

Machu Picchu vzniklo pravděpodobně kolem roku 1420 jako sídlo pro vládce Inků. Hlavním městem této jihoamerické říše bylo Cuzco.

Pompeje střeží robot. Zacílí i na nelegální vykopávky

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám