Hlavní obsah

Vedro v plavkách, zima i v kombinéze. Nejnehostinnější místa na světě

Novinky, and

Na světě existují místa, kde vám zmrzlina roztaje dřív, než stačíte říct Celsius. Pokud jste si dosud mysleli, že nejteplejším místem na planetě je Sahara, byli jste na omylu. Íránská poušť Lút je mnohem větší extrém, teploty tam přesahují i 50 stupňů. Zmrzlinu byste si naopak rozhodně nemohli dát v ruském Ojmjakonu, protože při -71,2 stupně by vám k ní přimrzl jazyk. Kde tedy vládnou ty nejextrémnější teploty vůbec?

Foto: Profimedia.cz

Poušť Lút byla letos také zapsána na seznam UNESCO.

Článek
Poušť Lút, Írán

Na solné poušti Lút, ležící na území východního Íránu, byla mezi lety 2004 a 2005 naměřena nejvyšší teplota povrchu Země, a to neuvěřitelných 70,7 stupně Celsia. Kvůli takto rekordně vysoké teplotě by tu nepřežilo žádné živé stvoření, dokonce ani bakterie.

S chilskou pouští Atacama se Lút pře o titul nejsuššího místa světě. I přesto však východní část této pouště navštěvují dobrodružní cestovatelé. Při jejich pouti jim pomáhají tamní nomádi. Letos byla Lút navíc zařazena na seznam kulturního dědictví UNESCO. [celá zpráva]

Planoucí hory, Sin-ťiang, Čína

Vyprahlé a pusté hory podléhající půdní erozi najdeme u pouště Taklamakan poblíž mongolských hranic s Čínou. Roku 2008 zde byla naměřena teplota zemského povrchu 66,8 stupně. Dojem pekla dokresluje místo také svým vzhledem.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Planoucí hory, Čína

Hory jsou z červeného pískovce a získaly své jméno díky klasickému čínskému románu Putování na západ (používá se i název Opičí král) o cestě buddhistického mnicha San-canga. Spisovatel Wu Čcheng-en se nechal inspirovat skutečnou historickou událostí.

Údolí smrti, Kalifornie, USA

Údolí smrti (anglicky Death Valley) v Kalifornii je místo s nejvyšší naměřenou teplotou vzduchu na Zemi a tento rekord si drží už přes 100 let. V červenci roku 1913 zde byla zaznamenána teplota vzduchu 56,7 stupně.

Foto: Profimedia.cz

Údolí smrti je nejsušším místem Severní Ameriky.

Údolí smrti se pyšní rovnou třemi „nej“. Díky svému položení — 86 metrů pod úrovní moře — je nejteplejším, nejsušším a zároveň nejníže položeným místem USA a celé Severní Ameriky. Údolí dostalo anglické jméno teprve v roce 1849, kdy zde probíhala kalifornská zlatá horečka.

Stanice Vostok, Antarktida

Asi není žádným překvapením, že nejstudenější místo na světě se nachází na nejjižněji položeném kontinentu. Na ruské výzkumné polární stanici Vostok, která se nachází ve východní části Antarktidy, byla naměřena rekordně nejnižší teplota vzduchu -89,2 stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Vítejte ve Vostoku.

Na Antarktidě poblíž Vostoku je také jedno z největších jezer na světě. Vůbec byste to ale nepoznali. Je skryté pod ledem o hloubce čtyř kilometrů. Kromě toho se zde nachází také vůbec nejslanější vodní plocha na Zemi, která značně převyšuje slanost Mrtvého moře. [celá zpráva]

Jinou antarktickou zajímavostí, avšak z trochu jiného ranku, je také to, že se zde nachází nejjižněji položený bar na planetě. To asi, kdyby se turisté v letních měsících nutně potřebovali zchladit namraženou vodkou. [celá zpráva]

Ojmjakon, Rusko

V létě se můžete opalovat v plavkách u vody, v zimě si zalyžovat a ani nemusíte nikam cestovat. Vesnička Ojmjakon nacházející se na ruském dálném východě v Jakutsku je známá jako nejchladnější obydlené místo na severní polokouli a s ruským městem Verchojansk se pře o titul „pól chladu“.

Foto: Profimedia.cz

Ojmjakon - nejchladnější obydlené místo na severní polokouli

Má na to taky právo, protože 26. ledna roku 2008 zde byla naměřena nejnižší teplota a to chladivých -71,2 stupňů. V létě však teplota dosahuje i 30 stupňů. To z Ojmjakonu činí jedno z míst s nejvyššími výkyvy teplot na světě za rok, podobně jako zmíněný Verchojansk.

Snag, Kanada

Ve Snagu byste rozhodně neměli nikoho pomlouvat za zády. Díky svému umístění a chladnému podnebí zde může zvuk cestovat i několik kilometrů. Město v kanadském teritoriu Yukon poblíž hranic s Aljaškou, je nejchladnějším místem Severní Ameriky.

Foto: Profimedia.cz

Divoká příroda ve Snagu.

Hory zamezují příchodu teplého vzduchu od Tichého oceánu a chladný vzduch z hor proudí dolů do údolí. Díky tomu je ve Snagu velmi studené podnebí a roku 1947 zde bylo naměřeno -63 stupňů. Lidé popisovali, že v ten den vzduch, který vydechovali, mrznul a jako bílé vločky dopadal na zem.

Anketa

Věděli jste, že Sahara není nejteplejším místem na Zemi?
Ano,
66,5 %
Ne
33,5 %
Celkem hlasovalo 481 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám