Hlavní obsah

Šest nejpozoruhodnějších míst nově zapsaných na seznam UNESCO

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden se na seznam světového kulturního dědictví UNESCO dostaly nové přírodní i architektonické skvosty. Z desítky objektů jsme vybrali šest, které jsou podle nás nejpozoruhodnější. Patří mezi ně například stará loděnice na Antigue a Barbudě či solná poušť Lút na území Íránu.

Foto: Profimedia.cz

Nové památky na seznamu UNESCO jsou roztroušeny po celém světě. Ilustrační foto

Článek
Dolmeny v Antequeře, Španělsko

Prehistorické kamenné stavby s názvem dolmeny jsou pozůstatky hrobek. Na seznam UNESCO se nově dostaly i ty, které se nacházejí v okolí španělského města Antequera. Patří mezi ně dolmeny Menga, Viera, dále skalní útvary v jejich přilehlém okolí. Jedná se o jedny z nejpozoruhodnějších a nejvýznamnějších staveb evropského megalitismu — tedy staveb z mohutných balvanů.

Foto: Profimedia.cz

Interiér jednoho z dolmenů

Poušť Lút, Írán

Poušť Lút (nebo také Dašte Lút) se nachází ve východní části Íránu a podél své severní hranice přechází v Dašt-e Kavír neboli Velkou solnou poušť. Lút zaujímá rozlohu zhruba 50 000 kilometrů čtverečních. Mezi červnem a říjnem jsou na ní časté silné větry, které přemisťují sedimenty a vytváří takzvané jardangy, což jsou nízké hřebeny vypreparované v jílovitých půdách.

Foto: Profimedia.cz

Poušť Lút zabírá zhruba 50 000 kilometrů čtverečních.

Jeskynní komplex Gorham, Gibraltar

Příkré srázy na východní straně Gibraltarské skály ukrývají čtyři jeskyně, které jsou archeologickým rájem. Dokládají, že zdejší komplex před více než 125 000 lety obývali neandertálci. Jejich pobyt dokládají především skalní rytiny, ve kterých se odráží kulturní tradice lovu ptáků či mořských živočichů. Vědecký výzkum jeskynního komplexu Gorham významně přispěl k debatám o lidské evoluci.

Foto: Profimedia.cz

Jeskynní komplex Gorham obývali neandrtálci.

Georgiánská loděnice, Antigua a Barbuda

Nelsonova loděnice je jediné dochované georgiánské přístaviště na světě. Nachází se zde námořní budovy a konstrukce, které jsou skutečně ojedinělé. Okolí na této straně ostrova Antigua obklopené pahorkatinou poskytovalo skvělou ochranu před hurikány a bylo ideální pro opravu lodí. Vybudování loděnice by ovšem nebylo možné bez afrických otroků, dovezených koncem 18. století do Karibiku.

Foto: Profimedia.cz

Georgiánské přístaviště na Antigue je jediná dochovaná památka svého druhu.

Prales Šen-nung-ťia, provincie Chu-pej, Čína

Domovem vzácných a unikátních živočichů je Šen-nung-ťia, největší prales, který se v centrální Číně zachoval. Žijí zde například čínský velemlok, beznosé opice langur, baribalové nebo levhart obláčkový. Prales je jedním ze tří center biodiverzity v celé Číně. Kromě fauny je bohatý i na flóru, v 19. a 20. století se sem kvůli sběru rostlin pořádaly i expedice.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prales Šen-nung-ťia je domovem mnoha unikátních živočichů.

Podmořský národní park Sanganeb, Súdán

Sanganeb je atol u pobřeží afrického Súdánu, pod kterým se nachází podmořský park. Ten je domovem rozličných druhů korálů, mořské trávy a mnoha dalších živočichů a rostlin. Kromě Sangenabu přibyl na seznam UNESCO i záliv Dungonab s podmořským parkem Mukkawa. Žije zde mnoho druhů přímořského ptactva a velká populace dugongů, což jsou plaší mořští savci podobní kapustňákům.

Foto: Profimedia.cz

Kolem atolu Sanganeb se nachází stejnojmenný národní podmořský park.

Na seznam UNESCO letos přibylo celkem 21 památek, včetně těch přírodních. Mimojiné se ke kulturnímu dědictví připojily i stavby architekta Le Corbusiera, které se nacházejí po celém světě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám