Hlavní obsah

V nejjižněji položeném baru světa platí dámy podprsenkami

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bar je asi poslední věcí, kterou by člověk v Antarktidě hledal. I v nehostinné ledové pustině ovšem čeká překvapení. Na malém ostrůvku Galindez se ukrývá výzkumná stanice Vernadsky s nejjižněji položenou hospodou na světě. Nese název Faraday podle slavného fyzika, a turistky, které sem v rámci poznávacích výletů zabloudí, mohou platit svými podprsenkami.

Foto: Profimedia.cz

Platidla v baru vystavují, aby si je návštěvníci mohli prohlédnout.

Článek

Stanici, ležící skoro 2000 kilometrů od nejbližšího města, obývá 12 výzkumníků, kteří návštěvníky, a obzvlášť pak návštěvnice, v baru mile rádi obslouží. Platidla následně vystavují na zdi, aby si je mohl každý prohlédnout. Stydlivější turistky nebo pánové si mohou skleničku vína zakoupit za tři dolary, v přepočtu zhruba 74 korun.

O tom, že je zdejší prostředí většinu roku ryze mužské, svědčí také zasklená vitrína na zdi, která ukrývá malou lahev s alkoholem, kondom a cigaretu, a je opatřená nápisem Rozbijte v případě nouze.

Podle portálu Daily Mail výzkumníci ze stanice letos vypálili i vlastní kořalku za použití vody z ledovců, kterou ale turistům raději nenalévali, protože byla tak silná, že by z ní nezkušení pijáci mohli prý i oslepnout.

Foto: Profimedia.cz

Turisté přijíždějí hlavně v letních měsících.

„Během týdne bar obvykle zavírá o půlnoci. Někdy vypijeme jednu flašku, někdy šest. Tak či tak jdeme další den do práce,“ řekl pro web Munchies jeden z výzkumníků. Dodává, že v baru už měli i ženy, které si podprsenky velmi ochotně sundaly a samy je odnesly pověsit na zeď. Mnohé se prý opily doslova pod obraz a musela jim být poskytnuta lékařská pomoc.

Stanici prodali za libru

Bar byl postaven před 30 lety, původně spolu se stanicí patřil Britům. Ta byla ovšem v roce 1996 za symbolickou libru prodána Ukrajině a změnila název z Faraday na Vernadsky, bar si jméno ponechal.

Foto: Profimedia.cz

Stanici prodali Ukrajincům Britové za symbolickou jednu libru.

Turisté do Antarktidy jezdí na poznávací zájezdy spíše během letních měsíců, jelikož v zimě klesá teplota i pod minus 60 stupňů Celsia, průměrně zde navíc sněží i 280 dní v roce. Do dvou let má na studený kontinent létat také pravidelná linka z Buenos Aires na argentinskou základnu Marambio, vzdálenost je 3330 kilometrů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám