Hlavní obsah

V Amsterdamu chtějí přestěhovat čtvrť lehkých mravů, aby ulevili centru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nizozemském Amsterdamu projednávají plán, který by poměrně radikálním způsobem změnil tvář města. Jelikož místní poslední roky prahnou po klidnějším centru s ukázněnějšími turisty, bude rada hlasovat o možnosti, že se sexuální podniky ze slavné čtvrti červených luceren přestěhují jinam.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Red Light District v Amsterdamu se má přestěhovatVideo: Reuters

 
Článek

Amsterdamští zastupitelé chtějí, aby centrum města bylo pro místní obyvatele přívětivější. Až se proto turisté po pandemii do nizozemské metropole vrátí, bude možná mnoho věcí jinak.

Na stole se ocitl plán, podle kterého by se mělo přestěhovat hlavní lákadlo historické čtvrti De Wallen, tedy sexuální pracovnice ve výlohách, uvádějí servery The Sun a Daily Mail. Nová čtvrť červených luceren by mohla vyrůst někde mimo jádro města a prostituce by se tak koncentrovala v jakémsi uměle vytvořeném erotickém centru.

Pro vrak lodi z 18. století vznikne v Amsterdamu designové muzeum

Cestování

Podle radního Dennise Boutkana půjde o restart návštěvnické ekonomiky. „Plánujeme dělat věci odlišně, což znamená omezení prostituce ve výlohách nebo výstavbu nového erotického centra,“ uvedl.

Starostka Femke Halsemová uvedla, že plány mají metropoli pozitivně proměnit, přidat například množství zelených ploch nebo bojovat s rostoucími cenami nemovitostí, ale také s drogovou či sexuální kriminalitou. „Amsterdam je mezinárodní město a my chceme nadále lákat turisty, ale na místní bohatství, krásu a kulturní instituce,“ uvedla.

Někteří turisté bez lákadel nepřijedou

Město už před dvěma lety zakázalo ve čtvrti červených luceren skupinové prohlídky. Procházky s průvodcem byly možné pouze tehdy, pokud trasa nevedla kolem proslulých výloh. Během hlavní sezony se přitom ve čtvrti konalo i 115 prohlídek denně, uvádí server The Sun.

Další chystanou změnou by měl být zákaz vstupu zahraničních turistů do coffeeshopů a zákaz nákupu hašiše a marihuany. Do kaváren by měli přístup pouze obyvatelé Nizozemska, kteří by se museli prokázat průkazem.

Amsterdam chce zahraničním turistům zakázat vstup do coffeeshopů

Evropa

Pro mnoho návštěvníků je konzumace marihuany nebo výrobků z ní údajně hlavním důvodem, proč do Amsterdamu vůbec míří, uvádí s odvoláním na průzkum server Guardian.

Před koronavirovou pandemií město standardně přitahovalo 20 milionů turistů ročně. Cizince láká zejména na bohatý noční život a kavárny prodávající marihuanu.

Pověst „města hříchu a drog“ už je nyní natolik zakořeněná, že 11 procent turistů dokonce uvedlo, že už se nikdy nevrátí, pokud jim budou tyto zážitky odepřeny.

Zákaz prohlídek čtvrtí červených luceren? Nelíbí se samotným prostitutkám

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám