Hlavní obsah

Tady už je plno. Titěrný africký ostrov je jedním z nejhustěji obydlených na světě

Novinky, mšv

Jeho rozloha je necelých 2000 metrů čtverečních. Přesto je titěrný ostrůvek Migingo předmětem sporů. Léta se o něj přou Uganda a Keňa, protože leží na hranicích obou států ve velkém Viktoriině jezeře. Mimo to se také jedná o jeden z nejhustěji osídlených ostrovů na světě, na malém prostoru tu žije přes 131 lidí, píše server Insider.

Foto: Profimedia.cz

Migingo je druhý nejhustěji obydlený ostrov na světě.

Článek

Spory o ostrůvek Migingo začaly kvůli okolním vodám bohatým na ryby. Byly to zřejmě právě rybáři, kteří se na malém kusu země uprostřed největšího afrického jezera usadili. Národnostně se mělo jednat o Keňany, v jejichž zemi se, alespoň podle aktuálních hranic, ostrov nachází. V roce 1991, když na Migingo poprvé vstoupila lidská noha, to byl kus neobyvatelné země zarostlý křovím.

Když rybáři zjistili, jaký potenciál mají zdejší vody, rozhodli se na ostrově kvůli lepší přístupnosti usadit. To mělo přilákat o několik let později i první ugandské rybáře a na Migingu začala vyrůstat vesnice plná plechových příbytků — na pohled ne příliš přívětivá.

Foto: Profimedia.cz

Místní obyvatelé jsou rybáři z Keni i Ugandy.

Foto: Profimedia.cz

O úlovky není nouze.

Ani život v ní nebyl nikdy jednoduchý. Vždyť se na tak titěrném prostoru tísní přes 131 lidí, a to je poslední oficiální údaj starý skoro 10 let. Podle informací serveru News.com.au žije na ostrově aktuálně kolem 500 lidí, což z něj dělá druhý nejhustěji obydlený ostrov na světě. Tím první je kolumbijský Santa Cruz del Islote. [celá zpráva]

Mají nevěstince i lékárnu

Dlouho trvající spory na kvalitě života také nepřidaly. Oba národy tvrdily, že ostrov je právě jejich majetkem, vypukla tak nejmenší africká válka, jak se rozepři někdy přezdívá. Do sporu pak vstoupili ministři zahraničí obou zemí a byla vytvořena demarkační linie, podle níž náleží ostrov Keni. Situace se tím částečně uklidnila — Migingo spolu dodnes sdílejí jak Keňané, tak Uganďané.

Foto: Profimedia.cz

Podle posledního oficiálního sčítání lidu žije na ostrově přes 131 obyvatel. Údajně jich je ale už kolem 500.

Obyvatelé kamenitého ostrova se ale potýkají s mnoha dalšími problémy. Zejména zdravotními. Neexistuje tu kanalizace, tedy ani záchody. Těmi je jezero, do kterého putuje i veškerý odpad. A lidé se v něm samozřejmě také myjí. Život na ostrově o něco zkvalitňují alespoň lékárna, čtyři hospody a kadeřnictví. Funguje na něm i několik nevěstinců, do nichž se v noci údajně sjíždějí prostitutky z Keni, Ugandy i Tanzanie.

Reklama

Výběr článků

Načítám