Hlavní obsah

Stát ve státě. Malý region ve Francii se považuje za samostatný

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má vlastní vlajku, hymnu i hlavu státu. Přesto není republika Saugeais žádným oficiálně uznávaným politickým útvarem. Leží totiž na území Francie a sdružuje pod sebe jen několik vesnic. Celé to začalo pouhým vtípkem, uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá prezidentka republiky Saugeais Gabrielle Pourchetová.

Článek

Aktuální prezidentkou je pětaosmdesátiletá Georgette Bertin-Pourchetová. Právě její otec byl první hlavou samozvaného národa, který vznikl v roce 1947.

Když někdejší vysoce postavení francouzští představitelé navštívili údolí Saugeais, podle nějž nese republika název, v jedné stravovně narazili na Georgese Pourcheta. „Můj otec vedl restauraci vedle opatství ve vesnici Montbenoît. A jednoho dne vařil pro nějaké úředníky. Když dorazil Louis Ottavian, šéf departementu Doubs, položil mu táta otázku,“ vypráví prezidentka. „Máte povolení vstoupit na území Le Saugeais?“ zněl onen dotaz.

Georges Pourchet potom začal vyprávět o lokální historii, načež Ottavian opáčil, že to zní, jako by údolí bylo samostatnou republikou. A taková republika přece potřebuje prezidenta.

Před tisícovkou let nepřístupná oblast

A tak se zrodil nový stát. I když samozřejmě ne oficiálně. Georges Pourchet se stal prezidentem, který sjednotil jedenáct lokálních vesnic a vládl až do své smrti v roce 1968. Tím by celý vtip mohl i skončit, jenže se tak nestalo. Místní se totiž rozhodli v tradici pokračovat a zvolili si za prezidentku Pourchetovu ženu Gabrielle. A po ní jejich dceru Georgettu.

V Německu, přesto mimo něj. Městečko Büsingen je geografickou anomálií

Cestování

Historie republiky je sice poměrně nová, to ovšem neplatí pro samotné údolí. Před tisícovkou let šlo o nehostinný kout země, který pokrývaly husté lesy. Kvůli silným vánicím byl velmi složitě přístupný a jedinými obyvateli byli poustevníci, dobrovolně vyhledávající samotu. Jeden z nich založil poustevnu, z níž se později stalo opatství Montbenoît.

Mniši za pomoci pracovníků ze sousedních regionů, včetně Švýcarska, vykáceli les. „Díky tomu byla oblast obyvatelná. Postavili opatství, kolem kterého vyrostlo jedenáct vesnic,“ vysvětluje Bertin-Pourchetová. Díky odlehlosti si místní lidé brzy vypěstovali svébytnou náturu — kvůli rozmarům počasí navíc museli být velmi přizpůsobiví a flexibilní.

Bertin-Pourchetová je prezidentkou od roku 2005, kdy převzala štafetu po své zesnulé matce. Úkolu se nejprve zhostit nechtěla a odmítala ho, po půl roce se ale nechala přemluvit. Funkce totiž není jen jaksi satirická a symbolická, hlava státu se stará o nejrůznější projekty, které se mají v regionu realizovat. Gabrielle Pourchetová byla ve svém konání neúnavná až do svých 99 let, kdy zemřela.

Americké městečko je po pevnině přístupné jen z Kanady

Cestování

„Byla jsem na vše sama. Kdyby můj muž Léon ještě žil, nikdy by nechtěl, abych tuhle práci převzala. Byl v armádě a s tím, že jsem prezidentka, by se nesmířil. Nemám ani děti. Nechci to nazývat osudem, ale skončila jsem sama,“ uvedla Bertin-Pourchetová, která snad nový smysl našla právě v práci pro svou pouze lokálně uznávanou zemi. Navzdory jejím pokročilým létům je stále aktivní.

Po desítkách let ale republika Saugeais čelí krizi. Její čelní představitelé totiž stárnou a nikdo z mladých se do funkcí nehrne. Osud samozvaného státu je tedy do budoucna nejistý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám