Hlavní obsah

Ruský Chrám všech náboženství je trochu kostel, mešita i synagoga

Na první pohled zaujme Chrám všech náboženství u ruské Kazaně svým neobvyklým vzhledem. Při podrobném prozkoumání pak návštěvníci zjistí, že svatostánek svému jménu skutečně dostojí. Jde totiž částečně o katolický i pravoslavný kostel, synagogu, mešitu, má však i prvky pagody či buddhistického chrámu.

Foto: Profimedia.cz

Chrám zdobí symboly různých náboženství.

Článek

Chrám, jehož barevné střechy zdobí kříž, půlměsíc i Davidova hvězda, se začal stavět v roce 1994 a stále není zcela dokončený. Jeho zakladatel Ildar Khanov věřil, že všichni lidé mají jen jednoho společného boha, chtěl proto největší světová náboženství sjednotit pod jednou střechou.

Rozlehlá stavba je působivá nejen zvenčí, ale i zevnitř. Okna jsou totiž vykládaná vitrážemi, interiér pak zdobí náboženská symbolika z různých historických období. Nechybí například vyobrazení staroegyptských bohů a hieroglyfů, hinduistické nástěnné malby či ikony s křesťanskými světci, uvádí server Daily Mail.

Dokončují ho sourozenci

Khanov uvedl, že podnětem ke stavbě svatostánku byl sen, v němž k němu přišel Ježíš a nařídil mu, aby chrám pro všechna náboženství vybudoval. Navzdory tomu nikdy nemělo jít o místo k uctívání, spíše k setkávání lidí. Alespoň tak to umělec v roce 2012 sdělil listu Le Figaro.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel chrámu zemřel v roce 2013, jeho sourozenci však v práci nadále pokračují.

„Myšlenkou není shrnout všechna náboženství do jednoho, protože každé má vlastní historii a kulturní náležitosti. Chtěl jsem jim poskytnout místo k potkávání a komunikaci,“ uvedl Khanov, který v roce 2013 zemřel ve věku 74 let. Práci na chrámu proto převzali jeho bratr Ilgiz a sestra Flura. S pomocí dobrovolníků se tvůrci nyní snaží dotáhnout zakladatelovu vizi do konce.

Ačkoli stavba chrámu nadále pokračuje, návštěvníkům je běžné přístupný. Podle některých je svatostánek poněkud kýčovitý, přesto ho považují za místo, které stojí za zastávku. Vstupné je 100 rublů, což je zhruba 31 korun. Od centra Kazaně je Chrám všech náboženství vzdálený asi 20 minut jízdy autobusem.

Italský kostel je přilepený ke skalnímu úbočí. Pod ním se rozevírá propast

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám