Hlavní obsah

Italský kostel je přilepený ke skalnímu úbočí. Pod ním se rozevírá propast

Skoro jako vznášející se ve vzduchu vypadá italský kostel Santuario Madonna della Corona. Svatostánek nad údolím řeky Adiže je totiž přilepen ke skalnímu úbočí hory Monte Baldo, a z nádvoří před vstupem se tak otevírají krásné výhledy do zalesněného kaňonu. V minulosti šlo o oblíbené poutní místo, kde mohli mniši v klidu a tichosti rozjímat.

Foto: Profimedia.cz

Na místě dnešního kostela stála před tisícovkou let poustevna.

Článek

Název kostela, který stojí ve výšce 774 metrů nad mořem, by se dal přeložit jako Svatyně korunování Panny Marie. Historie svatostánku sahá přes tisíc let do minulosti, kdy zde stála poustevna napojená na opatství ve Veroně. V ní se mniši věnovali tichým modlitbám, píše server Daily Mail.

Už ve druhé polovině 13. století stál na jejím místě klášter s kaplí zasvěcený svaté Marii z Montebalda, ale až kolem roku 1530 byly položeny základy dnešní stavby. Návštěvníci k ní museli chodit po úzkých skalních stezkách. Teprve na konci 19. století dostal svatostánek aktuální podobu.

Foto: Profimedia.cz

Památka stojí na úbočí hory Monte Baldo.

I snad díky svojí odlehlé poloze a ztížené dostupnosti byl kostel ušetřen všech válečných hrůz a turbulentní události první poloviny 20. století přečkal prakticky bez úhony. V 70. letech navíc podstoupil kompletní rekonstrukci.

Navštívil ho i papež

Někdejší papež Jan Pavel II. navštívil svatostánek v roce 1988 a propůjčil mu titul basilica minor, který se uděluje významným kostelům, a zároveň jejich symboliku ještě posiluje.

Nahlédněte do gigantické gotické katedrály, kterou začali stavět před 800 lety

Cestování

Návštěvníci se dnes mohou ke kostelu dostat například z obce Brentino Belluno, cesta trvá zhruba dvě hodiny. Méně zdatní turisté mohou autem dojet až do městečka Spiazzi, odtud vede asi kilometr dlouhá stezka. „Jde o ideální místo pro ty, kteří chtějí zkombinovat chvíle modlitby a vnitřního klidu s možností odpočinout si a užít si ticho, které místní příroda nabízí,“ uvádějí stránky památky.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší papež Jan Pavel II. propůjčil kostelu titul basilica minor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám