Hlavní obsah

Rakousko o letní turistice jedná s EU, možná se otevře Čechům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní pobyty cizinců v Rakousku a zahraniční dovolené Rakušanů mohou být reálné, vzájemná turistika bude ale omezená jen na ty státy, které v tažení proti koronaviru dosahují podobných výsledků jako alpská republika. V rozhovoru pro pondělní vydání německého deníku Bild to prohlásil rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Jezero Wolfgangsee v Solné komoře

Článek

Vídeň bude v zahraničních dovolených podle ministra úzce spolupracovat s Evropskou komisí a také s partnerskými zeměmi. Už dříve z Rakouska zaznělo, že jednou ze zemí, jejímž občanům Vídeň zvažuje v létě otevřít hranice, je i Česko.

„Všichni vědí, že letošní letní dovolená bude úplně jiná než jindy,” řekl Schallenberg. „Přeshraniční turismus bude opět možný jen obezřetně a postupně krok po kroku,” dodal.

Schallenberg v Bildu prohlásil, že Rakousko bude společně a úzce s Evropskou komisí a partnerskými zeměmi pracovat na řešení, jak by mohl být letní turismus umožněn. Vzájemné letní pobyty ale podmínil tím, že dané země budou v boji proti covid-19 podobně daleko a budou vykazovat podobně nízkou bilanci nově infikovaných.

Nejvíce jezdí Němců

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček věří, že Slovensko či Rakousko by mohli čeští turisté navštívit od července. V případě příznivého vývoje epidemie koronaviru v regionu to může být i dříve, řekl šéf diplomacie v dnešním rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN).

Chorvatsko jedná s Babišem o otevření hranic pro turisty

Koronavirus

Ještě před Velikonocemi rakouská ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerová vyzvala Rakušany, aby zvážili dovolenou ve své vlasti. „Naše hotely, naše gastronomické provozy potřebují naši podporu a solidaritu,” dodala.

List Süddeutsche Zeitung k tomu poznamenal, že Rakušané sami nezvládnou očekávaný výpadek příjmů z turistického ruchu nahradit, neboť na 79 milionů přenocování v Rakousku během loňské letní sezony připadlo jen 30 procent na Rakušany. Zbytek nocí, tedy 70 procent, strávili v Rakousku zahraniční turisté, z nichž zhruba polovina byli Němci.

Rakousko je u Němců po Itálii a Španělsku třetí nejoblíbenější zahraniční destinací, uvedl deník Süddeutsche Zeitung. Rakouská ministryně hospodářství Margarete Schramböcková k tomu před týdnem řekla, že vláda je v zásadě připravena zvážit otevření hranic pro Němce, kteří by chtěli v Rakousku strávit letní dovolenou. Köstingerová předtím uvedla, že existuje možnost bilaterálních dohod se zeměmi, které jsou na dobré cestě k potlačení epidemie nemoci covid-19. Jako příklad zmínila právě Německo.

Stejný postoj minulý týden v pátek v rozhovoru s agenturou APA vyjádřil i kancléř Sebastian Kurz. Ten řekl, že vedle otevření hranic pro německé turisty si umí představit stejný přístup i pro návštěvníky z Česka. „Ale bude to trvat ještě týdny,” uvedl Kurz. Zároveň vyzval Rakušany, aby si pro dovolenou vybrali vlast. „Já osobně svou letní dovolenou strávím v Rakousku a mohu ostatním jen doporučit udělat to samé,” dodal kancléř.

Reklama

Výběr článků

Načítám