Hlavní obsah

Piloti museli v polovině Atlantiku otočit letadlo zpět do Evropy. V kokpitu prasklo okno

Novinky, Michael Švarc

Neúspěšně skončil let společnosti KLM, který měl na druhý svátek vánoční namířeno z Amsterdamu do Rio de Janeira. Piloti museli v polovině Atlantiku letadlo otočit kvůli prasklému čelnímu oknu v kokpitu, strávili tak ve vzduchu 9 hodin, po kterých byli nuceni přistát zpět na výchozím letišti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Server Independent poznamenává, že cesta z Nizozemska do Brazílie by zabrala zhruba dvanáct hodin. Po asi čtyřech hodinách a 40 minutách ale piloti učinili nezbytné rozhodnutí vrátit se do Amsterdamu, když jim v kokpitu popraskalo okénko, píše server Independent. Podle listu Aviation Herald byl zvuk natolik hlasitý, že šel slyšet i dále v letadle.

Piloti dispečerům řekli, že poškození se týká pouze vnějšího okna, takže riziko nebylo nijak závratné. Přesto se letadlo vrátilo až do Amsterdamu, ačkoli bylo mnohem blíže k Azorám či Kanárským ostrovům.

Po devíti hodinách letadlo dosedlo zpět v Nizozemsku, cestující byli přeřazeni do nového letounu a opětovně vyrazili na cestu. Do Brazílie se dostali se 14hodinovým zpožděním. „Po 4,5 hodinách letu bylo rozhodnuto, že se kvůli technické závadě vrátí letadlo do Amsterdamu. Bezpečnost cestujících nebyla ohrožena,“ uvedl mluvčí společnosti KLM.

Okna v letadlech jsou vyrobena ze tří vrstev. Skleněného vnějšího, plastového ve středu a opět skleněného vnitřního, vysvětluje Independent. Okna jsou navržena tak, aby ustála tlak v případě, že některá z vrstev praskne. Podle rozsahu škody pak piloti rozhodnou, zda je potřeba situaci řešit například nouzovým přistáním.

Pilot na nebi vykroužil obří injekční stříkačku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám