Hlavní obsah

Pět míst, která nesmíte minout v Andalusii

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andalusie je horkou esencí Španělska. Zrodilo se v ní flamenco a míchají se tu vlivy hned několika kultur. Mnoho pozoruhodných míst z ní dělá ideální destinaci na roadtrip. Začít ho lze třeba v přístavním městě Malaga, které je druhým největším v regionu.

Foto: Profimedia.cz

Rondě dominuje klenutý most.

Článek

Malaga

Pobřežní Malaga, centrum prázdninové oblasti Costa del Sol, je ideálním výchozím bodem pro objevování Andalusie. Za normálních okolností je totiž velmi dobře propojena leteckými linkami s Prahou. Na místě si proto stačí půjčit auto a vyrazit dále podél pobřeží či do vnitrozemí.

V rodišti Pabla Picassa i známého vína. Na skok ve španělské Malaze

Cestování

K Malaze není ovšem radno přistupovat jako k pouhé vstupní bráně, stojí za samostatnou prohlídku. Pochází odsud totiž slavný kubistický malíř Pablo Picasso, v jehož rodném domě naleznou návštěvníci muzeum nabízející průřez umělcovou tvorbou i životem.

Muzeum má ve městě i další lokální a neméně významný produkt — sladké likérové víno zvané jednoduše malaga. Vyrábí se z přezrálých hroznů, které se suší na slunci.

Foto: Profimedia.cz

Malaga je rodištěm Pabla Picassa a také sladkého likérového vína.

Malaga má poměrně dlouhou historii, byla založena Féničany už zhruba kolem roku 770 před naším letopočtem, v průběhu staletí se v ní vystřídaly i další národy, včetně Řeků, Římanů, Kartaginců nebo Maurů. Právě poslední kultura vetkla Andalusii poměrně určující charakter, který lze spatřit v architektuře. V samotné Malaze je toho důkazem maurský hrad Alcazaba, který se tyčí nad místním římským amfiteátrem přímo v srdci města.

Aktuální opatření
Španělsko od uplynulého víkendu požaduje při vstupu negativní test na koronavirus. Bez něj hrozí návštěvníkům vysoké pokuty. Test či karanténa jsou vyžadovány také po návratu do České republiky.

Ronda

Součástí provincie Malaga, asi 100 kilometrů od stejnojmenného města, je také Ronda. Je vystavěna na dvou skalních masívech oddělených roklí, kterou překlenuje Puente Nuevo, nový most, zřejmě nejznámější z místních památek. A výhled na ni stojí skutečně za to, protože most je impozantní.

Ronda je navíc považována za jednu z kolébek moderních býčích zápasů, které se v Andalusii dodnes pořádají. Aréna stojí jen nedaleko mostu, tu svoji má v regionu takřka každé významné město — moderní Malagu nevyjímaje.

Ve Španělsku zpřístupnili největší krystalovou jeskyni Evropy

Cestování

Také v Rondě se zrcadlí nepopiratelný maurský vliv. Staré město má totiž typickou strukturu arabských měst s úzkými uličkami, paláci, bránami, minarety či arabskými lázněmi, které ve 13. století vyrostly na pozůstatcích těch římských. Nacházejí se pod ulicemi města a světlo do nich přivádějí otvory ve stropu.

Granada

Dalším významným městem, kde je vliv Maurů zcela evidentní, je Granada se svým středověkým komplexem paláců a pevností Alhambra. Kdysi se jednalo o hlavní město Granadského království nebo též emirátu. Název města patrně pochází od granátového jablka, které je rovněž jeho symbolem od dob, kdy Granadu na konci 15. století dobyli katoličtí králové jako poslední muslimskou baštu ve Španělsku.

Foto: Profimedia.cz

Nejznámější památkou Granady je komplex Alhambra.

Kromě Alhambry je v Granadě proslulá historická čtvrť Albaicín, která je rovněž pozůstatkem maurské nadvlády. Lze to poznat z úzkých a točitých uliček. Pro množství památek je město od roku 1984 řazeno na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Jde navíc o dobrý výchozí bod do národního parku Sierra Nevada.

Sierra Nevada

Andalusie je sice vyprahlá, ale od podzimu do jara v ní není vyloučeno ani lyžování. To umožňuje pohoří Sierra Nevada neboli sněžné hory, které je po Alpách nejvyšší v západní Evropě. Nachází se v něm i nejvyšší hora kontinentálního Španělska Mulhacén (3478 metrů).

Sierra Nevada má unikátní klima. Léta jsou tu horká a zimy mírné, přesto o sníh nouze není, jak napovídá samotný název. Místní lyžařský areál Veleta je tím nejjižněji položeným v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Sierra Nevada znamená sněžné hory. Nachází se tu nejvyšší vrchol kontinentálního Španělska.

A právě kombinace hor a moře dělají z tohoto místa v Andalusii lákavý turistický mix. Není totiž problém vyrazit dopoledne na lyže a odpoledne už být na pobřeží. Na koupání to přes zimu pro většinu lidí nebude, ale ještě na konci listopadu se teploty pohybují kolem 18 stupňů Celsia.

Cádiz

Na opačné straně Andalusie je Cádiz, podle všeho nejstarší dosud stojící město jihozápadní Evropy. Údajně bylo postaveno Féničany už v roce 1000 před naším letopočtem, 80 let po konci Trojské války.

Jde o město s typicky španělským rázem, kterému dominuje zejména místní barokní katedrála stavěná dlouhých 116 let. Kromě ní jsou to přístavní pevnosti Castillo de Santa Catalina či Castillo de San Sebastián, mezi nimiž leží místní známá pláž s promenádou La Caleta. Ve městě se rovněž nacházejí pozůstatky římského amfiteátru.

Ve španělském městečku rozprašovali dezinfekci po pláži. Ekologové zuří

Koronavirus

Také Cádiz byl několik století pod nadvládou Maurů, do jeho charakteru se to ovšem neotisklo natolik jako do jiných andaluských měst. Nakonec byl rovněž dobyt křesťanskými králi a během věku zámořských objevů odsud vyplul na svou druhou a čtvrtou expedici Kryštof Kolumbus.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála v Cádizu se stavěla přes sto let.

Zajímavostí je víc

Andalusie ovšem nabízí daleko více míst k objevování. Ať už je to hlavní město regionu Seville nebo Córdoba s chrámem Mezquita, jenž byl původně mešitou, později přestavěnou na na katolickou katedrálu.

U Almeríi byste zase našli repliku westernového městečka Fort Bravo Texas Hollywood, kde se točila celá řada spaghetti westernů, včetně legendárního snímku Tenkrát na Západě. Milovníci válení u moře by zas neměli minout letoviska Marbella a Torremolinos u Malagy.

Ve westernovém městečku ve španělské Almeríi zažijete pravý Divoký západ

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám