Hlavní obsah

Okénko Libušína se změnilo v živý orloj, personál v apoštoly

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva objekt chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech vstal doslova z popela, ve kterém se ocitl po ničivém požáru, přišla druhá vlna pandemie. Navíc teď vyšlo najevo, že nový provozovatel zavřené restaurace možná ani nebude mít nárok na podporu z kompenzačního programu Covid Gastro. Přesto ho neopouští smysl pro humor, takže návštěvníci mohli o uplynulém víkendu už potřetí spatřit živý orloj ve výdejním okénku.

Okénko Libušína se změnilo v živý orlojVideo: Facebook Libušín a Maměnka

 
Článek

Recesistický orloj budí zájem kolemjdoucích. Sotva přijde poledne, v okénkách začne postupně defilovat personál chaty. Každý „apoštol“ se ukloní, usměje a kmitavým pohybem postoupí do dalšího okénka. Když se v okénku objeví poslední dva, zakokrhá kohout, stejně jako na pražském orloji, a rozezní se potlesk turistů.

Tak to funguje už tři víkendy, a to každou sobotu a neděli přesně v poledne. „Bláznivých nápadů máme spoustu, tohle je jen jeden z nich,“ říká nájemce Libušína Jakub Nykl. Živý orloj mohou návštěvníci Pusteven vidět až do doby, kdy bude moci být restaurace otevřena. Ohlasy turistů jsou podle Nykla neuvěřitelně pozitivní. „Video jsme dali na Facebook a už má 160 tisíc zhlédnutí a stovky sdílení. To jsme nečekali,“ říká.

Foto: Aleš Honus, Právo

Chata Libušín otevřela výdejní okénko.

O uplynulém víkendu přitom na Pustevny dorazilo kvůli špatnému počasí podstatně méně návštěvníků než obvykle. Parkoviště jak na Ráztoce, tak na konci jižní příjezdové silnice byla poloprázdná. „Hodně lidí sem přijelo 3. ledna, to se v médiích objevily informace o tom, že je to tady jak na Václaváku. Ta mediální masáž byla tak silná, že další lednový víkend došlo k obrovskému poklesu, a tak je to už třetí víkend, dnes se k tomu přidalo špatné počasí, které také lidi odradilo,“ dodal Nykl.

Jak známo, chata Libušín před sedmi lety vyhořela a díky obrovské vlně solidarity i pomoci státu mohla být znovu postavena. Následně proběhl konkurz na nového nájemce, který vyhrála právě firma Jakuba Nykla. Radost z otevření ale loni dlouho nezůstala. „Měli jsme otevřeno 14 dní v říjnu a 15 dní v prosinci. Pak jsme byli nuceni zavřít, ale snažíme se mít otevřené aspoň výdejní okénko,“ říká.

Znovuzrozený Libušín poprvé přivítal návštěvníky. O prohlídky je obrovský zájem

Tipy na výlety

Stejně jako jiní provozovatelé horských chat, lyžařských areálů a dalších atrakcí netrpělivě čeká na to, až vlna pandemie opadne. Bohužel musí Valašskému muzeu v přírodě, pod které objekt spadá, platit nájemné v plné výši. „S muzeem je výborná komunikace, jsou velmi vstřícní, ale s nájmem nám prý hýbat nemůžou, protože jde o státní organizaci,“ říká s tím, že z kompenzačního státního programu by ale nájemce měl dostat alespoň polovinu nájmu zpět.

Foto: Aleš Honus, Právo

Nájemce Libušína Jakub Nykl v jednom ze dvou okének, které se o víkendu v poledne mění v živý orloj.

„Včera jsme se ale bohužel dověděli, že pravděpodobně nedostaneme podporu z programu Covid Gastro, kde je podmínkou pokles zisku o třicet procent ve srovnání s minulým obdobím. Vzhledem k tomu, kdy jsme otevírali, ale tuto podmínku nesplňujeme, což je tak trochu podpásovka. Ale snad to ještě dopadne dobře a třeba někdo pochopí, že jsme opravdu otevírali až v době, kdy nastupovala druhá vlna covidu,“ dodal provozovatel Libušína.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám