Hlavní obsah

Pět let po zničujícím požáru vyrostl na Pustevnách nový Libušín

Právo, Jiří Růžička

Pět let po ničivém požáru chaty Libušín, která je symbolem Pusteven, se již turistům v Beskydech nabízí pohled na příští podobu znovuobnovené národní kulturní památky. Okolí vévodí ve tvaru a známé siluetě, obklopená lešením však ještě čeká na dotvoření barvami. Uvnitř finišují opravy interiéru, které mají jídelně a restauraci vrátit původní ráz.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár chaty Libušín

Článek

„Důležité je, že uvnitř se již v této sezoně poprvé mohlo pracovat přes celou zimu. Napřed s provizorním zdrojem, nyní již jsou radiátory napojeny na tepelná čerpadla. Pro ty jsme nechali provést dvanáct vrtů do hloubky 150 metrů,“ řekl generální ředitel Národního muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Chata Libušín s lešením a pod příkrovem sněhu. Letos se zde již díky vytápění mohlo v interiérech pracovat celou zimu.

„Potvrdili jsme si s dodavatelskou firmou datum na konci října, kdy by měla být dokončena největší zakázka za 90 milionů korun. Pak se doladí interiér a gastroprovozy, vysoutěžíme nového či staronového provozovatele, a na Vánoce by měl být již Libušín dokončený a budeme chystat slavnostní otevření,“ nastínil Ondruš.

Zachovalo se minimum

Chata Libušín, která byla postavena podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče v roce 1899, vyhořela do základů v noci z 2. na 3. března 2014. Bezprostředně bylo rozhodnuto o obnově památky, odhad nákladů činil kolem stovky milionů korun.

Peníze na opravy šly od ministerstva kultury, plnění poskytla pojišťovna, přes deset milionů korun dali lidé ve veřejných sbírkách. Přispěly kraje, města, instituce.

Foto: HZS Zlínského kraje

Hasiči zasahují při požáru.

Foto: HZS Zlínského kraje

Chata vyhořela do základů v noci z 2. na 3. března 2014.

„Ve snaze zachovat původní charakter stavby jsme přemýšleli, které prvky posbírané na spáleništi znovu použít. Nakonec zůstalo zachováno asi jen sedm procent původního dřeva,“ vysvětlil technický náměstek VMP Milan Gesierich.

Dřevo na stavbu z míst pod Pustevnami věnovaly Lesy ČR, odvoz zařídily Vojenské lesy a statky. Obnovená chata se poskládala v dílnách pod beskydskými vrchy, pak se díly očíslovaly, rozebraly a znovu skládaly na místě chaty.

Nové barvy prošly výzkumem, aby se přiblížily původním. Do neuvěřitelných detailů je nyní dopracován protipožární systém s bombami s inertním plynem, samohasícím venkovním vedením a podzemním zásobníkem vody.

Foto: HZS Zlínského kraje a archiv VMP

Libušín po požáru.

Foto: HZS Zlínského kraje a archiv VMP

Následky byly devastující.

Viníka ještě soud neoznačil ani nepotrestal

Viník požáru dosud nebyl soudem určen ani potrestán. Na konci roku 2015 vsetínští policisté obvinili z přečinu obecné ohrožení tehdy padesátiletého muže z Karvinska.

„Vyšetřováním policisté vyloučili úmyslné založení požáru i skutečnost, že by za vznik požáru mohla závada na elektroinstalaci. Místem vzniku požáru určili kriminalisté těleso komína. Právě na opravě komínových těles na chatě Libušín se v roce 2007 podílel i zmíněný muž, který byl za provedení prací zodpovědný,“ vyplynulo z informací, které poskytl mluvčí vsetínské policie Vlastislav Malcharczik.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Uvnitř Libušína se dokončují interiéry.

Foto: Valašské muzeum v přírodě.

Libušín z pohledu ze sousední chaty Maměnka.

„V roce 2017 byla v této věci podána z naší strany obžaloba, ale soud to vrátil k došetření. Důkazy, které soud požadoval, se provedly, a v dohledné době bude podána obžaloba nová “ řekl okresní státní zástupce ve Vsetíně Jiří Sachr.

Reklama

Výběr článků

Načítám