Hlavní obsah

Ohnivý vodopád v Yosemitu ohrožují změny klimatu. Letos se zřejmě neobjeví

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedním z nejhezčích přírodních úkazů. Takzvaný ohnivý vodopád v kalifornském národním parku Yosemite je však v ohrožení. K jeho pozorování letos schází to nejpotřebnější, totiž voda. Na vině je mírná zima a nedostatek srážek, přičemž do budoucna může úkaz kvůli oteplování zmizet úplně, uvedl The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

K přírodnímu fenoménu dochází na konci února. Musí být však vhodné podmínky.

Článek

Přírodní fenomén je k vidění vždy jen krátkou chvíli koncem února. Je to kvůli pozici zapadajícího slunce, které barví vodopád Horsetail Fall do oranžova, díky čemuž voda vypadá jako vyvěrající láva. Vhodných podmínek je však potřeba více, například správná teplota vzduchu a samozřejmě jasná obloha. Nikdy proto není zcela jisté, jestli se daný rok úkaz objeví.

Letos si ho ale návštěvníci a fotografové zřejmě neužijí z mnohem prozaičtějších důvodů. Kvůli mírné a suché zimě jsou vodní hladiny v národním parku neobvykle nízké. Podle Patricka Gonzaleze, vědce z Kalifornské univerzity v Berkeley, je budoucnost ohnivého vodopádu obecně nejistá. „Z výzkumu nám vychází nejasné výsledky. Dvě třetiny modelů počítají v budoucnu se zvýšenými srážkami, ale to ještě neznamená, že bude i více vody. Vyšší teploty způsobené změnou klimatu by mohly urychlit odpařování a park by stejně skončil na suchu,“ vysvětlil Gonzalez.

Foto: Profimedia.cz

Ohnivý vodopád na archivním snímku.

Klimatická změna se ale promítá v celém parku. Je sucho, množí se kůrovci a vznikají lesní požáry. Proměn si začali všímat i fotografové, kteří jsou častými návštěvníky Yosemitu, přijíždějí mimo jiné i kvůli ohnivému vodopádu. „Ještě před třemi lety jste si mohli být jistí, že v únoru tu bude sníh, během června a července přijde jaro a v srpnu bude sucho. Teď jsou ale roční období absolutně nahodilá,“ posteskl si Brit Paul Reiffer.

Zcela paradoxně by však mohla klimatická změna umožnit pozorování úkazu koncem října, kdy se slunce nachází v obdobném úhlu jako v únoru. Obvykle je však sucho. Může se ovšem stát, že se přírodní podmínky změní.

Z pozorování je masová událost

Množství lidí, kteří mají ve zvyku kvůli ohnivému vodopádu přijet, spoustu dalších návštěvníků odrazuje. Sociální média totiž z přírodního fenoménu udělala prakticky masovou věc, o níž před několika lety měl málokdo tušení. Reiffer se prý loni mačkal se stovkou, ne-li tisíci dalších lidí. „Přišel jsem si jako na venkovním koncertě, kde si každý s piknikovou dekou snažil urvat svoje místečko,“ tvrdí.

„Lidé úplně zapomněli, že jsou v Yosemitu, v divočině, která je krásná sama o sobě. Místo toho se soustředili jen na perfektní záběr. Ohnivý vodopád je obětí vlastního úspěchu,“ dodal Reiffer.

Kvůli nevychovaným davům, po nichž zůstává i množství nepořádku, správa parku letos uzavře dva ideální vyhlídkové body, přičemž ke třetímu budou muset návštěvníci ujít skoro 2,5 kilometru. Podle fotografů je tento krok vyloženě drakonický, píše Guardian.

Popularita přírodního úkazu nicméně neodrazuje všechny. Američan Phil Hawkins místo navštěvuje už 37 let a mimo to vede v Yosemitu fotografické workshopy. Nálada při setkání na ohnivý vodopád je prý vždy pozitivní. „Lidé sdílejí vybavení i jídlo. Je to fotografická orgie,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám