Hlavní obsah

Nikdy není pozdě. Britka v 55 letech odešla z práce, aby cestovala

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věk je jen číslo. Často se říká, že pouze mladí si mohou vzhledem k minimálním závazkům dovolit vyrazit na delší dobu do světa. Opak se snaží dokázat Britka Tracey Mobleyová, která ve svých 55 letech dala výpověď, aby si splnila sen a poznala odlišné kultury. Zatím navštívila několik afrických zemí, uvádí agentura Caters News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britka v 55 letech opustila svou práci a vydala se na cestu kolem světaVideo: Caters News / Tracey Mobley , AP

 
Článek

Mobleyová, která žije v britském Lichfieldu, se rozhodla dát výpověď, a jakmile měla přístup k penězům ze svého penzijního spoření, rozhodla se je investovat do cestování. Od letošního srpna, kdy do světa vyrazila, navštívila zatím Tanzanii, Zanzibar a Jihoafrickou republiku, včetně Krugerova národního parku, kde si užila soukromé safari a mimo to se zapojila do komunitního projektu, v němž učila angličtinu.

Dále plánuje zavítat třeba do Namibie, ale také mnohem dál. Nový Zéland a Borneo by ráda stihla ještě před Vánoci. „Nejprve mi to přišlo trochu skličující, protože takové výlety podnikají většinou mladí lidé. S nikým starším jsem se na cestách zatím nesetkala,“ uvedla Mobleyová. Měla prý obavy, že se s ní ostatní nebudou bavit kvůli tomu, že je ta „stará žena“, ale k tomu prý nedošlo. „Jsme na cestách všichni ze stejného důvodu a já si uvědomila, že věk je jen určitý postoj k životu,“ doplnila.

S mnoha mladšími výletníky například sdílela ubytování a musela se prý hlídat, aby nepůsobila jako jejich náhradní matka, která je chce vychovávat. Svým rodičům mladí lidé často chtěli uniknout.

Na budoucnost zatím nemyslí

Na Vánoce se chce Mobleyová vrátit domů, aby strávila svátky se svou rodinou. Co bude dál, však sama neví. Zatím si pohrává s myšlenkou, že by se mohla stát kvalifikovanou průvodkyní po safari — k Africe totiž chová zvláštní vztah. „Několikrát jsem ji navštívila, ale teď jsem nestála o další krátký výlet, chtěla jsem něco více hodnotného, abych obohatila samu sebe,“ dodala.

O tom, že si bude muset v Británii opět sehnat práci, zatím nepřemýšlí, žije prý přítomností. Nejtěžší na celé věci bylo na čas se rozloučit se svými dvěma dospělými syny. „Naštěstí mě moc podporovali, trochu to i očekávali,“ vysvětluje Britka a dodává, že díky cestování zase o něco více přehodnotila svůj život a docenila obyčejné věci.

„Doma jsem nikdy nevyšla z domu nenalíčená a bez nevyžehlených vlasů. Tady jsem si nedala make-up už celé týdny. Je osvobozující přijmout se takoví, jací doopravdy jste, a ne podle toho, jak můžete vypadat. O to se tady totiž nikdo nestará,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám