Hlavní obsah

Netradiční vánoční dárek? Kupte si za tisícovku kus francouzského hradu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lámete si hlavu s tím, co ještě koupit někomu k Vánocům? Co takhle kus francouzského chátrajícího hradu, který se prodává v přepočtu za 1200 korun? Popravdě jde spíše o romantickou ruinu, ale pokud se vybere dostatečné množství peněz, podstoupí památka rekonstrukci, která by ji mohla vrátit její někdejší lesk, píše server CNN.

Foto: Dartagnans.fr

Spolumajiteli hradu se mohou zájemci stát za 50 eur.

Článek

Sbírku, v níž se spolumajitelem zámku Château de Vibrac v západní Francii může stát každý, organizuje společnost Dartagnans s asociací Adopte un château. V minulosti již první zmíněná instituce obdobné sbírky iniciovala.

Na rekonstrukci chátrající památky zatím přispělo více než 1700 lidí z 45 zemí a vybralo se přes 175 tisíc eur, což je skoro 4,5 milionu korun. Cílová částka je však několikanásobně vyšší, a to 1,24 milionu eur (31,6 milionu korun). Právě na tolik by měla rekonstrukce hradu vyjít.

Rozhodli se zachránit chátrající zámek. Teď se 9000 lidí stalo jeho majiteli

Cestování

Ti, kteří už do projektu investovali nebo se teprve rozhodnou tak učinit, dostanou po opravách doživotní přístup do památky, v zahradách se navíc objeví i jejich jméno, zřejmě na plaketě. Hrad by měl následně sloužit ke konání společenských či kulturních akcí a komunitních setkání.

Vytvořit památku 21. století

Podle zakladatele organizace Dartagnans Romaina Delaumea se vždy zvažuje i turistický potenciál památky. Vibrac se v hledáčku společnosti objevil už před několika měsíci.

„Jde o malý klenot, který je opuštěný už více než století,“ okomentoval Delaume památku, která se nachází v regionu Cognac. Jak už název napovídá, oblast proslula nejznámějším typem brandy na světě. „Jsme ve velmi dynamické oblasti, tohle místo je skvělé,“ doplnil.

Prioritou při opravách zámku bude zkrocení vegetace, která začala památku pohlcovat. Teprve pak může začít samotná rekonstrukce.

Hrad se nachází na jednom ze tří malých ostrůvků, kolem kterých protéká řeka Charente. Původně šlo o pevnost vybudovanou v 9. století. Nicméně drtivá část budovy, jež přečkala do dnešního dne, pochází ze 14. a 15. století. Památka několikrát změnila majitele a byla poškozena přírodními živly.

Při rekonstrukci by společnost Dartagnans ráda zkombinovala nové se starým. „Chtěli bychom hrad opravit pomocí starých i nových metod, a vytvořit tak památku 21. století,“ dodal Delaume.

Prvním hradem, o který společnost projevila zájem, byl v roce 2017 Mothe-Chandeniers, kde už rekonstrukce značně postoupila. Do projektu bylo zatím napumpováno 600 tisíc eur (přes 15 milionů korun), přičemž ho už turisté mohou navštěvovat. Zatím tak učinilo kolem 15 tisíc lidí.

Na záchranu chátrajícího hradu spustili kampaň, majitelem může být každý

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám