Hlavní obsah

Na tuniský ostrov Džerba jezdí Češi jako na chatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Džerba

Tunisko je mezi Čechy velmi populární. A díky rozvolňujícím se koronavirovým opatřením má tato část Afriky dveře otevřené dokořán. Podle cestovních kanceláří je největší zájem o ostrov Džerba. Ostrov nenabízí jenom nádherné bílé pláže a příznivé ceny, ale ještě mnohem více.

Tuniský ostrov Djerba praská ve švech. Češi sem jezdí jako na chatuVideo: Novinky

 
Článek

Podle zástupkyně Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch Kateřiny Duškové se Džerba mezi Čechy těší velké přízni.

„Většinou na Džerbu jedou poprvé a pak řeknou — navždy, nebo už nikdy. Většina tady má svůj hotel, kam jezdí klidně opakovaně, dvakrát i třikrát během sezony. Říkají, že je to taková jejich letní chalupa. Jezdí sem i na 14 dní, není to jenom o týdenních dovolených, protože když už sem letí, tak se snaží užít si dlouhodobější relax a odpočinek,“ tvrdí.

Důchod mi nestačí, stěhuji se na Džerbu. Německá penzistka popsala realitu mnohých

Svět

„Místní Tunisané nás mají opravdu velmi rádi, protože i když se Tunisko kdysi potýkalo s nějakými problémy, Češi sem vždycky jezdili. Navíc Džerba má našim klientům co nabídnout,” řekla Novinkám obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

„Jsou zde nádherné pláže, je tu opravdu jemný písek s pozvolným vstupem do moře, jsou tu samozřejmě velmi kvalitní hotelové resorty, většinou s all inclusive, ale Džerba je také skvělý výchozí bod pro výlety do pouště, takže i dobrodružnější povahy si zde přijdou na své,“ doplnila.

Foto: Novinky

Za návštěvu také stojí umělecká čtvrť Djerbahood.

Pro přílet už navíc nepotřebujete nic kromě očkovacího certifikátu nebo negativního antigenního nebo PCR testu. Roušky se nosí jen v hotelových restauracích při nandávání jídla na talíř. Měly by se nosit i na letišti, ale tam je uvidíte zřídka. Personál naopak roušky nosí všude.

Výlety po okolí

I když většina turistů tráví čas na pláži či u bazénu s drinkem v ruce, Džerba má co nabídnout i mimo hotelový komplex.

Jako v Řecku. Modrobílé městečko v Tunisku klame tělem

Cestování

Můžete vyrazit například na krokodýlí farmu, kde kromě krokodýlů, kterých tu žije okolo 600, najdete i plazy či želvy. Mají tu také skanzen, kde můžete vidět, jak se vyrábějí tradiční koberce vázanou nebo tkanou metodou či jak se ze stepní trávy pletou různé rohože nebo klobouky.

„Okolo studny chodí velbloud, což ukazuje, jak se dříve vytahovala voda z podzemních pramenů. Není to jen o zábavě, ale i poznávání,“ říká Dušková.

„Kdo chce trochu poznat ostrov, může si dát půldenní výlet po ostrově a v jeho rámci navštívit například Djerbahood, což je velmi unikátní čtvrť, kam se v roce 2014 sjelo více než 130 umělců z celého světa a vznikla zde spousta nádherných graffiti, které byly v roce 2021 doplněny o nové,“ láká Lenka Pátek na výlet do městečka Er Riadh.

Na pláži nechybí zvířata

Děti i dospělí mají snad u každého hotelu možnost svézt se na koni či na velbloudovi. „Nastoupit a vystoupit z velblouda není úplně jednoduché, člověk musí být obezřetný. Kromě toho, že jezdí na pláži, což je takových 15 minut na vyzkoušení, tak se dělají i půldenní výlety. Velmi oblíbená je také jízda na čtyřkolkách,” tvrdí Dušková.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Na pláži se můžete svézt na koni i velbloudovi.

„U našich zákazníků je Džerba velmi oblíbená, protože jsou zde příznivé ceny za výborné služby. Aktuálně evidujeme velkou poptávku po letních dovolených, a to z několika důvodů. Kvůli koronaviru lidé vynechali dovolenou rok nebo i dva a to už nechtějí a také jsou stále příznivé ceny,“ prozradil Novinkám tiskový mluvčí Exim tours Petr Kostka.

Problémem jsou řasy

Jedno úskalí tento ostrov ale má. Tím jsou mořské řasy, které sem přinášejí mořské proudy. Čištění je problematické, protože dokud jsou ve vodě, neměly by se odklízet. Je to ochrana přírodní rovnováhy.

„Když se vyplaví na pláž, tak se samozřejmě uklízí, většina hotelů má i traktory, které je denně sklízí. Řasy jsou nicméně léčivé. Na wellness si můžete dopřát léčbu mořskou vodou, ke které jsou i zábaly z řas, ale tam za to zaplatíte,“ usmívá se Dušková.

Přespání na Sahaře. Bez signálu a s nejkrásnějším východem slunce

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám