Hlavní obsah

Důchod mi nestačí, stěhuji se na Džerbu. Německá penzistka popsala realitu mnohých

Výše mého důchodu pro život v Německu nestačí, řekla listu Bild am Sonntag Marlies Müssigmannová (73). Nechtěla být odkázaná na pomoc dcery, a tak se přestěhovala na tuniský ostrov Džerba. Je jedním z mnoha penzistů, kteří tímto způsobem vyřešili svou životní realitu po odchodu do penze. Podle německé penzijní pojišťovny odteče ročně do zahraničí 1,8 milionu důchodů.

Foto: repro Bild

Marlies Müssigmannová před svým bungalovem na Džerbě.

Článek

Marlies Müssigmannová pochází ze Stuttgartu. Profesionální chůvě byl po 45 letech práce vyměřen důchod ve výši 900 eur (23 tisíc korun). S touto sumou žena nemohla v Německu vyžít. „Od nástupu do důchodu mi hrozila dluhová past. Poté, co bych zaplatila všechny povinné platby jako nájem a energie, na měsíc by mi zůstalo 120 eur (3082 Kč),“ vypráví žena. Odstěhovala se proto na tuniský ostrov Džerba.

Zatímco v Německu by ze své penze nebyla schopná zaplatit ani jednopokojový byt, na Džerbě obývá bungalov a rozloze 90 metrů čtverečních za 154 eur (3956 Kč). K dispozici má i malé auto, s nímž jezdí do obchodů, které jsou vzdálené pět kilometrů. Na pláž to má dva kilometry.

Zálohy na energie vyšší než důchod. Seniorka musí vybrat úspory na pohřeb

Domácí

„Není to tak růžové, jak se zdá. Život je tu levný, ale jsem osamělá,“ říká Marlies. Má sice dceru a vnuka, ale vidí se s nimi jen dvakrát do roka. A nemá toho moc co na práci. Jejím nejdůležitějším úkolem je nakrmit ráno pět koček, dva psy a další zvířata.

Návrat do Německa je pro ni vyloučený. Ceny energií explodovaly a s nimi i ceny nájemného, inflace je aktuálně na úrovni 4,5 procenta. „Dveře pro můj návrat do vlasti se zavřely. Nechci viset své dceři na krku. Můj důchod není pro život v Německu,“ řekla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám