Hlavní obsah

Na Islandu mají novou geotermální lagunu. Ukrývá ji bujný lesní porost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ponořit se na Islandu do horkého pramene je skoro nutnost pro každého turistu. Od dubna budou moci lidé zamířit na sever ostrova, kde se otevře nová geotermální laguna, jež se těm ostatním vymyká. Je totiž zasazena do lesa a návštěvníci se tak mohou při pobytu ve vodě kochat korunami stromů.

Foto: Basalt Architects

Nová laguna se nachází u islandského města Akureyri.

Článek

Forest Lagoon se nachází u města Akureyri, u břehu nejdelšího islandského fjordu Eyjafjörður. Navrhlo ji stejné architektonické studio jako Modrou lagunu nedaleko Reykjavíku, jež patří k nejvyhledávanějším atrakcím severské země. Rozdíl je tentokrát v tom, že je nové lákadlo zasazeno na okraji lesa, který pohodovou a odpočinkovou atmosféru umocňuje.

Návštěvníci se budou moci od dubna ponořit do dvou bazénů s neviditelnými okraji, které vytvářejí iluzi nekonečna, voda v nich dosahuje teploty 40 stupňů a je vyhřívaná geotermálním zdrojem.

Island se pyšní novou geotermální lagunou. Nabízí výhledy na oceán

Cestování

V areálu, který zabírá celkem 1300 metrů čtverečních, naleznou návštěvníci také bazénové bary, saunu nebo bistro. Komplex v jednu chvíli pojme až 200 lidí, uvádí server CNN.

Poskytnout autentický zážitek

Jeden z vedoucích architektů Hrólfur Karl Cela uvedl, že hlavním cílem bylo komplex integrovat do okolního prostředí. „V tomto případě šlo o to, aby les poskytl jakýsi hybridní zážitek, kdy se koupete v geotermálním prameni, ale zároveň právě v lese,“ okomentoval architekt. A nejde přitom jen o minimalistický a lákavý zevnějšek. V duchu severské jednoduchosti a minimalismu se nese také interiér.

„Historie koupání v geotermálních pramenech na Islandu je velmi zajímavá. Jde skoro o základní lidské právo. Během koupání se odehrávají podnětné konverzace. Máte tu lidi, kteří se neznají, jsou polonazí, nezáleží na jejich statusu, a to povzbuzuje otevřenější interakce,“ doplnil Cela.

Cílem nové laguny je přitáhnout návštěvníky do Akureryi, kterému se přezdívá hlavní město severního Islandu. Cesta z Reykjavíku trvá buď pět hodin autem nebo asi 40 minut letadlem. „Jde o krásné místo, které má mnoho co nabídnout. Chtěli jsme turistům nabídnout ještě více, aby Akureyri prozkoumali a pobyli tu déle,“ vysvětlil architekt.

Co se týče cen, počítá se s tím, že dvě osoby zaplatí za vstup s welcome drinkem asi 13 900 islandských korun, je to zhruba 2430 korun. Základní vstupné na osobu pak vyjde asi na 1106 korun. Laguna však nemá být jen lákadlem pro turisty, ale i pro místní. I proto bude otevřená celoročně.

FOTO: Úchvatný islandský kaňon odhalila řeka teprve před dvanácti lety

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám