Hlavní obsah

Malebné jezero v Pákistánu stvořila přírodní katastrofa

Novinky, mšv

Pákistánské jezero Attabad vypadá, jako by existovalo už od nepaměti. Pitoreskní scenérii ovšem příroda vytvořila teprve v roce 2010 následkem masivního sesuvu půdy, při němž byla naneštěstí zavalena celá vesnice. Kvůli tyrkysové vodě se však jezero stalo populárním místem pro řadu rekreačních aktivit.

Foto: Profimedia.cz

Jezero vzniklo kvůli sesuvu půdy.

Článek

V lednu před deseti lety došlo v této části pohoří Karákóram k sesuvu půdy, který s největší pravděpodobností způsobilo zemětřesení. Valící se kameny pod sebou zcela pohřbily vesnici Attabad, nacházející se v údolí Hunza, píše server Amusing Planet. Kolem 20 lidí při tragédii zahynulo.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníky přitahuje tyrkysová voda v jezeře.

Skály a zemina přehradily tok řeky Hunza a záhy vzniklo 21 kilometrů dlouhé jezero, jenž nese jméno po vesnici, která na jeho místě kdysi stávala. Z oblasti následkem katastrofy odešlo na šest tisíc lidí, sesuv půdy také poškodil 20 kilometrů vysokohorské silnice, jež byla jediným spojením do této odlehlé oblasti. V následujících letech musela být obnovena.

Navzdory neštěstí se k jezeru brzy začali vracet lidé. Šlo o turisty, které jezero přitahovalo pro svou magickou tyrkysovou barvu. Začali na něm provozovat různé rekreační aktivity, třeba jízdu na vodním skútru nebo lodičkách.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbenou aktivitou je projížďka na loďkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám