Hlavní obsah

Koronavirus u nás nechytíte, věří Uzbekistán. Jinak dostanete tučnou kompenzaci

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uzbekistán si v otázce koronaviru věří. Nemoc covid-19 ve státu, který se před několika týdny znovu otevřel návštěvníkům, prý turisté nechytí. A pokud ano, dostanou kompenzaci ve výši tří tisíc dolarů, tedy skoro 70 tisíc korun. Má to ale háček, píše server Insider.

Foto: Profimedia.cz

Uzbecké město Samarkand je významnou turistickou zastávkou.

Článek

V Uzbekistánu žije přes 33 milionů lidí, ale díky rychle zavedeným opatřením hlásí země ve spojitosti s koronavirem jen desítky úmrtí. Ohledně bezpečného prostředí si věří natolik, že spustila kampaň, ve které slibuje turistům finanční kompenzaci, kdyby se covidem-19 přece jen nakazili. Náhrada činí v přepočtu necelých 70 tisíc korun, což je v zemi výše nákladů na léčbu koronaviru.

„Chceme turisty ujistit, že do Uzbekistánu mohou přijet,“ uvedla Sophie Ibbotsonová, jež je jednou z turistických ambasadorek. „Vláda věří, že nová bezpečnostní a hygienická pravidla zavedená v cestovním ruchu ochrání návštěvníky před covidem-19. V opačném případě je prezident připraven turisty vykompenzovat,“ řekla Ibbotsonová.

Evropané musí do karantény

Podmínky finanční náhrady mají ale háček. Turisté totiž musejí napříč zemí cestovat s místním průvodcem. Průvodci, poskytovatelé ubytování i dominanty musejí od vlády navíc dostat certifikaci, která prokáže, že jsou nová pravidla skutečně dodržována.

Jeden ostrov, jeden resort. Maledivy se otevírají světu bez obav z koronaviru

Cestování

Uzbekistán se zatím otevřel jen turistům ze zemí, které považuje za málo rizikové. Paradoxně jsou mezi nimi Čína, Izrael, Japonsko či Jižní Korea. Naproti tomu Evropané musejí při vstupu do země do povinné čtrnáctidenní karantény, uvádí server Insider s odvoláním na Lonely Planet.

Minulý rok měl Uzbekistán čtvrtý nejrychleji rostoucí turistický trh na světě, uvedla Světová organizace cestovního ruchu patřící pod OSN. Stát chce proto v tomto trendu setrvat.

Reklama

Výběr článků

Načítám