Hlavní obsah

Jeden ostrov, jeden resort. Maledivy se otevírají světu bez obav z koronaviru

Novinky, tcs

Od středy 15. července mohou na souostroví Maledivy v Indickém oceánu přicestovat turisté z celého světa, včetně zemí jako USA či Velká Británie, aniž by po příjezdu museli do karantény nebo předkládali negativní test. Geografie totiž souostroví umožňuje vytvořit bezpečné prostředí, aniž by se v případě výskytu koronaviru musela celá země opět uzavřít.

Foto: Profimedia.cz

Turistické resorty na maledivských ostrůvcích jsou vlastně jednou velkou luxusní karanténou.

Článek

Ve snaze oživit co nejrychleji turistický ruch, na kterém je souostroví závislé, se Maledivy otevřely turistům téměř bez omezení. Maledivy tvoří tisíce ostrovů a ostrůvků a jeden turistický resort zabírá většinou vždy celý ostrov.

Svým způsobem tak jde o přirozené karanténní prostředí, ve kterém by vystopovat pohyb nakažených lidí mělo být poměrně jednoduché. V případě výskytu koronaviru může navíc dojít k uzavření pouze jednoho resortu, ostatní budou moci být stále v provozu.

V počáteční fázi otevírání mohou turisté zůstat pouze v resortu, ve kterém se ubytují. Po příletu nemusí předkládat negativní test na covid-19, ani nemusí podstoupit karanténu. Vyplněním zdravotnického formuláře pak budou turistům poskytnuta třicetidenní víza.

Foto: Profimedia.cz

Drtivá většina bungalovů zela až do července prázdnotou. Maledivské úřady doufají, že se to teď změní.

Testy na koronavirus budou muset lidé, kteří přiletí na Maledivy, podstoupit pouze v případě, že vykazují příznaky onemocnění. Pokud se u nich covid-19 potvrdí, budou posláni do karantény ve zdravotnickém zařízení.

Od středy bude otevřeno 43 ze 156 resortů, další připravují otevření na srpen a zhruba padesátka přivítá první turisty v září a říjnu.

Země testovat nebude, některé resorty ano

Neznamená to však, že se testování turisté vyhnou zcela. Některé resorty v rámci preventivních opatření budou po svých hostech test vyžadovat. Společnost Soneva vlastnící dva resorty na dvou ostrovech bude své hosty testovat již na letišti v jejich soukromém příletovém salonku.

Hosté budou následně letecky přepraveni do resortu, kde budou muset zůstat ve svých domech, dokud nebudou známy výsledky jejich testů. Pokud vyjdou testy pozitivní, nakažení hosté zůstanou ve svém domě, dokud nepřestanou být infekční.

Španělský kemp chce turistům vytvořit bezpečnou zónu bez covidu

Cestování

„I když se to může zdát trochu přehnané, je naším cílem učinit z našich ostrovů covid-free prostředí, aby naši hosté mohli v klidu relaxovat bez obav z toho, že se nakazí,“ uvedl zakladatel a ředitel Sonevy Sonu Shivdasani pro CNN.

Všechny resorty budou muset také získat licenci Bezpečného turismu. Ta se bude udělovat těm resortům, které splní bezpečnostní a hygienická opatření.

Horší krize než po tsunami

Země je na turismu zcela závislá, v loňském roce přijelo na ostrovy 1,7 milionu turistů (nejvíce v historii). Příjmy z turismu tvoří dvě třetiny HDP země. Letos si úřady i resorty představovaly číslo okolo dvou milionů návštěvníků, koronavirus však tyto plány zhatil.

Maledivský ministr cestovního ruchu Ali Waheed v květnu prohlásil, že dopady koronavirové pandemie jsou pro zemi ničivější než globální krize v roce 2008 nebo tsunami v roce 2004.

Nekonečná dovolená? V maledivských luxusních rezortech stále trčí stovky turistů

Cestování

„Poprvé za 47 let, co turismus na Maledivách funguje, jsme zažili, že v březnu nepřijel nikdo,“ uvedl Waheed. „Nemůžeme si dovolit mít zavřené hranice příliš dlouho,“ dodal.

Maledivy mají téměř 380 tisíc obyvatel a doposud zaznamenaly na 2762 případů nákazy koronavirem, 13 obyvatel nemoci podlehlo. Nyní se Maledivy otevírají světu a doufají, že svět opět přijde.

Reklama

Výběr článků

Načítám