Hlavní obsah

Karimatka vás udrží v teple a komfortu. Jak vybrat tu správnou?

Novinky, Kristýna Léblová, khl

Pokud už jste si na letošní dovolenou v přírodě vybrali stan i spacák, potřebujete ještě karimatku, abyste byli nejen v teple, ale i se dobře vyspali. Stan vás totiž chrání před deštěm a větrem, spacák udržuje v teple z vrchní části a z boku, ale zespodu potřebujete mít karimatku, která vzduch a izolační materiál kompenzuje a udržuje vás v komfortu a teple. Odborník na outdoor Vítek Hruška radí, jak vybrat tu správnou.

Karimatka vás udrží v teple a komfortu. Jak vybrat tu správnou?Video: Novinky

 
Článek

Stejně jako u stanů a spacáků si musíme u karimatek položit patero základních otázek, abychom správně dokázali vybrat produkt. Musíme vědět, pro koho je karimatka určená, do jakých podmínek ji budeme používat, jak často ji budeme potřebovat, co od ní očekáváme a kolik do ní chceme investovat.

Letošní dovolená pod stanem? Outdoorový specialista radí, jak vybrat ten správný

Cestování

Karimatek rozeznáváme několik druhů. Tou nejzákladnější je alumatka, jednoduchá hliníková fólie, případně doplněná o měkký plast, která má za úkol vracet teplo, které odchází z těla zpátky k tělu.

Pak existují pěnové karimatky, které jsou levné, ne příliš dobře sbalitelné, lehké a jsou spíše pro nenáročného uživatele. Ať už do kempu, na festivaly, případně na vodu.

Foto: Novinky

Výplně karimatek.

Další kategorie jsou karimatky nafukovací, samonafukovací, samostatnou kategorií jsou pak matrace. Karimatky nafukovací a samonafukovací jsou dvě nejoblíbenější kategorie. Samonafukovací mají uvnitř pěnu, která má tendenci se rozpínat.

„Je to paměťová pěna, když tu karimatku rozložíme a povolíme ventil, karimatka se sama roztáhne. Roztáhne se vždy jen na atmosférický tlak a musíme si ji sami dofouknout. Samonafukovací jsou lehčí, protože tam není pěna. Můžou být proto vyšší, lehčí a sbalitelnější,“ vysvětluje Hruška.

Jak vybrat správný spacák do přírody? Radí outdoorový specialista

Cestování

Existuje několik druhů nafukovacích karimatek. Buď taková, která má uvnitř nějaké přepážky a jinak je vyplněna vzduchem. Pak jsou karimatky vyplněny ještě hliníkovou fólií, která vrací teplo zpět k tělu. Případně třetí varianta, kdy kromě hliníku a fólie je uvnitř ještě mikrovlákno, které váže vzduch a brání mu v cirkulaci, a tak poskytuje větší tepelný komfort.

„Co nás zajímá u karimatek, je hmotnost a výška. Hmotnost proto, abychom věděli, jestli ji dokážeme táhnout na zádech, nebo je určena k transportu spíše pomocí dopravního prostředku. Výška nám říká, jak pohodlná karimatka bude a jaký tepelný komfort nám poskytne,“ říká outdoorový specialista.

Foto: Novinky

Jak vybrat správnou karimatku do přírody.

Čím nižší karimatka bude, tím méně tepelného komfortu a pohodlí nám poskytne. Pokud se bavíme o vyšších karimatkách, musíme brát v potaz také to, že musí být uvnitř technicky řešeny tak, aby nedocházelo k cirkulaci vzduchu. Jak jde teplý vzduch od těla a studený od země, při cirkulaci vzduchu se dostává k tělu chlad. Pocit je opačný, než bychom potřebovali.

V Praze vyrostlo stanové městečko, o věci na kempování je letos zájem

Koktejl

Karimatky se výrazně liší cenami. Alumatky a pěnové karimatky můžete sehnat v řádu stokorun, základní nafukovací a samonafukovací karimatky seženete do tisíce korun, lepší a propracovanější karimatky, případně ty na celoroční užití, seženete za několik tisíc korun.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám